Sonntag, 30. Juni 2013

Men of Steel.

Επ' ευκαιριας της προσφατης ταινιας με τον Σουπερμαν, "Man of Steel", η οποια προβαλλεται παγκοσμιως απο την περασμενη εβδομαδα, επιθυμουμε στο παρον κειμενο, να αναφερθουμε στους υπερηρωες των αμερικανικων κομικς, μια καθολα εφευρεση των Η.Π.Α., οπως γραφαμε και στο www.notis-o-talas.blogspot.de/2013/03/blog-post.html. Και μαλιστα στους υπερηρωες εκεινους, οι οποιοι φερουν τις ιδιες η' εξισου παρομοιες δυναμεις και ικανοτητες με τον Σουπερμαν.

 Ο Καλ Ελ απο τον Κρυπτον, ο οποιος στον πλανητη Γη αποκταει την ταυτοτητα του δημοσιογραφου Κλαρκ Κεντ, ειναι ο πλεον εικονικος υπερηρωας. Ο κιτρινος ηλιος της Γης εχει επηρρεασει τοσο πολυ την βιολογια του, που χαρη σε εκεινον εχει αναπτυξει υπερανθρωπη δυναμη, ταχυτητα, ικανοτητα πτησεις, οξυμενες αισθησεις. Η μονη αδυναμια του ειναι τα πετρωματα απο τον πλαηνητη του Κρυπτον. Ο αρχετυπικος ηρωας που πρωτοεμφανιστηκε λιγο πριν το ξεσπασμα του Β' ΠΠ, φερει χαρακτηριστικα αρχαιου Ελληνα Ηρωα, αλλα και Χριστιανου Μεσσια. Το συμβολο του ειναι η ελπιδα για την ανθρωποτητα.

 Τα δικαιωματα εκδοσης του Σουπερμαν ανηκουν στην DC comics. Η ιδια αυτη εταιρεια εχει δημιουργησει παρομοιους δυνατους χαρακτηρες, οπως ο Bizzaro και ο Ultraman, δυο αντιηρωες απο αλλες διαστασεις, οι οποιοι ειναι εχθροι του Σουπερμαν. Αλλοι χαρακτηρες ειναι οι Superboy και Supergirl, ο σκυλος Κρυπτο, η Ultrawoman, αλλα και η Αμαζονα Wonderwoman. Ενας ακομη εξωγηινος με δυναμεις παρομοιες με του Σουπερμαν, συν την ικανοτητα να μεταμορφωνεται, ειναι ο Αρειανος Ανθρωποκυνηγος (Martian Manhunter). Πιο κοντα στον Σουπερμαν ομως ερχεται ο Captain Marvel. Στην πραγματικοτητα προκειται για το ορφανο Μπιλλυ Μπατσον, το οποιο σωζεται απο τον καλο μαγο Shazam. Ο μαγος του δινει τις δυναμεις του Ηρακλεους, την ταχυτητα του Ερμη και την σοφια του Σολομωντος μεταξυ αλλων. Τα ακρωνυμα των ικανοτητων αυτων σχηματιζουν την λεξη "Shazam", την οποια οταν προφερει δυνατα ο Μπιλλυ, μεταμορφωνεται στον υπερηρωα της εικ. 1!

Captain Marvel/ Shazam (Billy Batson, DC comics)

Και αλλες εταιρειες εκτος της DC ομως δημιουργησαν υπερηρωες με τα χαρακτηριστικα του Σουπερμαν. Ας τις δουμε με την σειρα λοιπον...

 Marvel comics: Η Μαρβελ του Σταν Λη δεν θα μπορουσε να παει πισω στις εξελιξεις του χωρου των κομικς. Με την συνδρομη και συμβολη του Τζιμ Σταρλιν, η εταιρεια δημιουργει τον δικο της Καπταιν Μαρβελ! Βασικα το ονομα του υπερηρωα αυτου γραφεται Mahr-Vehl και ειναι ενας πολεμιστης απο την εξωγηινη φυλη των Κρη, η οποια για αιωνες πολεμα εναντιον των Σκρουλλς. Η Γη βρισκεται στη μεση της διαμαχης για την κατακτηση της απο τις δυο φυλες, μεχρις που ο Καπταιν Μαρβελ παρεμβαινει...

 Υπαρχουν ουσιαστικες διαφορες μεταξυ αυτου του Καπταιν Μαρβελ και του Καπταιν Μαρβελ/Σαζαμ και φυσικα του Σουπερμαν. Ο Κρη Μαρβελ ερχεται ως ενηλικας στη Γη και γνωριζει τα θετικα και τα αρνητικα της ανθρωποτητας. Επιπλεον δεν ειναι ατρωτος. Ο Καπταιν Μαρβελ ειναι ενας αντιηρωας των κομικς, ο οποιος προσβαλλεται και πεθαινει απο λευχαιμια. Η graphic novel "The Death of Captain Marvel" του Τζιμ Σταρλιν ειναι ενα απο τα πιο δραματικα κειμενα που εχουμε διαβασει και το συνιστουμε ανεξαιρετως, ως μια καινοτομο αλλαγη στον τροπο που γινονται τα κομικς.
Captain Marvel (Mahr-Vehl, Marvel comics)

 Αντιπαλος του Καπταιν Μαρβελ και πρωτοπαλικαρο των Σκρουλλς ειναι ο λεγομενος Σουπερ Σκρουλλ, ο οποιος κατα μια παραδοξη επιλογη των δημιουργων του, φερει τις δυναμεις των 4 Φανταστικων, γιατι πρωτοφτιαχτηκε για να τους πολεμησει! Ναι, ο Σουπερ Σκρουλλ ειναι αποτελεσμα πειραματων των επιστημονων της φυλης του, οι οποιοι των προικισαν με τις ικανοτητες να φλεγεται και να πεταει, να γινεται αορατος και να δημιουργει αορατα πεδια, να επιμηκυνεται και να κανει το δερμα του σκληρο σαν πετρα, αναπτυσσοντας παραλληλα τεραστια μυικη δυναμη!

 Ενας ακομη εξωγηινος, αυτη την φορα πρωταθλητης της αυτοκρατοριας των Shi´ar, ειναι ο πολεμιστης Καλλαρκ, γνωστος και ως "Gladiator". Ο Καλλαρκ ειναι ο αρχηγος της αυτοκρατορικης φρουρας. Η δυναμη του αυξανεται μονο σε περιπτωση που ειναι πεπεισμενος για τον θετικο σκοπο της αποστολης που εξυπηρετει. Αυξανεται δηλαδη, οσο αυξανεται η αυτοπεποιθηση του. Κατα τους δημιουργους του ηταν εμφανης η προθεση να υπαρξει αντιστοιχια ως προς τον Σουπερμαν, οπως δειχνουν και τα χρωματα της στολης του...
Gladiator (Kallark, Marvel comics)



 Μια απο τις πιο ιδιορρυθμες μορφες υπερηρωων στο συμπαν της Μαρβελ αποτελει και η περιπτωση του Υπεριωνα. Ο Υπεριων ειναι ενας ακομη αντιφατικος αντιηρωας με δυναμεις παρομοιες του Σουπερμαν. Προερχεται απο μια αλλη διασταση απο εκεινη του κοσμου των Εκδικητων, τους οποιους αναλογα τις περιστασεις, ειτε πολεμαει, ειτε βοηθαει. Η ομαδα του, η Squadron Sinister (η' Squadron Supreme σε αλλες εκδοχες) ειναι μια κατ' εικονα και ομοιωση βερσιον της JLA απο την DC... Ο Υπεριων ειναι ενας ναρκισσος εξωγηινος ονοματι Zhib-Ran. Την πραγματικη του ταυτοτητα κρυβει κατω απο το προφιλ του ιδιοκτητη γυμναστηριου Μαρκ Μιλτον.

Hyperion (Zhib-Ran/ Marc Milton, Marvel comics)
 Αλλοι υπερηρωες της Μαρβελ με δυναμεις παρομοιες του Σουπερμαν ειναι οι Sentry (Robert Reynolds) και Quasar (Wendell Vaughn). Στην περιπτωση τους ομως υπαρχουν μικρες διαφορες, καθοτι οι δυναμεις τους συνδεονται με την ηλιακη, την πυρηνικη ειτε την ατομικη ενεργεια, πραγμα που τους καθιστα επισης και πολυ επικινδυνους.

 Στο συμπαν της Μαρβελ υπαρχουν επισης δυνατες θηλυκες ηρωιδες, οπως η Μις Μαρβελ/ Καρολ Ντανβερς, η οποια εχει τις ιδιες δυναμεις με τον Καπταιν Μαρβελ. Υπαρχουν επισης και υπερκακοποιοι, οπως ο Κομης Νεφαρια. Ο κομης απεκτησε δια πειραματων τις δυναμεις του, αφου μεσω μηχανηματος φορτιζομενου με ιωνικη ενεργεια, απορροφησε τις δυναμεις τριων κακοποιων. Το αποτελεσμα ηταν η μεταφορα μιας φιγουρας που εμοιαζε με τον ηθοποιο Τερενς Σταμπ της ταινιας Σουπερμαν 2 στις σελιδες του περιοδικου Εκδικητες, τευχη 164 με 166! Το κινητρο πισω απο την πραξη του Νεφαρια ηταν η νεοτητα και η αθανασια....

Count Nefaria, Marvel comics


 Απο τις αρχες της δεκαετιας του 1990, οταν ιδρυθηκε η Image Comics, οι κοινωνικες, πολιτικες και οικονομικες εξελιξεις της εποχης εκεινης την ωθησαν να δει τους υπερηρωες με νεα, φρεσκια οπτικη γωνια. Η προαναφερομενη εταιρεια δημιουρησε τους υπερηρωες Samaritan, Superior, Supreme πατωντας πανω στην πατεντα του παραδοσιακου Σουπερμαν. Η διαφορα ειναι, οτι οι εν λογω υπερηρωες δεν διεθεταν την ηθικη ματια του ηρωα και τον ιδεαλισμο του. Ησαν κλασικα παιδια της εποχης των '90ς, με οτι αυτο συνεπαγεται. Η ψυχολογια και οι αντιδρασεις τους ησαν πιο πολυπλοκες απο οτι του Κρυπτονιανου Σουπερμαν.

 Μια ακομη αποπειρα τελος στην αναπροσαρμογη του μυθου του κλασικου Σουπερμαν ηρθε απο το περιοδικο "Just imagine...Stan Lee with John Buscema creating Superman", μια συνεργασια υπο την αδεια της DC. Στην δικη τους αποδοση της ιστοριας του αντιπαλου τους, οι δυο εγκεφαλοι της Μαρβελ φανταστηκαν τον Καλ Ελ να χανεται μεσα απο μαυρες τρυπες κυνηγοντας κακοποιους του Κρυπτονα. Στο τελος της πορειας του βρισκεται στην Γη. Καλυπτεται πισω απο την ταυτοτητα του Κλαρκ Κεντ και προσπαθει να βρει εναν τροπο να επιστρεψει στον Κρυπτον. Μεχρι τοτε, γινεται ο υπερασπιστης της Γης...












Keine Kommentare: