Dienstag, 12. November 2013

ΕΠΙΒΙΩΣΗ.

 Εντος του τρεχοντος ετους (2013) προβληθηκαν στην μεγαλη οθονη τρεις κιηματογραφικες παραγωγες, πρωταρχικο κοινο θεμα των οποιων ειναι η ανθρωπινη επιβιωση υπο αντιξοες συνθηκες. Η πρωτη ταινια, προβληθηκε καπου στις αρχες του ετους στην Ευρωπη. Βασιζεται στο μυθιστορημα "Life of Pi" και σκηνοθετηθηκε απο τον Ταιβανεζο Ang Lee. Η δευτερη ταινια ονομαζεται "Gravity" και γυριστηκε απο τον Μεξικανο Alfonso Cuarón, ο οποιος εγραψε επισης το σεναριο και εκανε την παραγωγη της. Πρωταγωνιστει η Σαντρα Μπουλοκ. Η ταινια προβαλλεται απο τον περασμενο μηνα στους κιν/φους της κεντρικης Ευρωπης. Η τριτη ταινια, επισης γραμενη και σκηνοθετημενη απο το ιδιο προσωπο που ανελαβε και την παραγωγη της, τον Αμερικανο J. J. Chandor, ονομαζεται "All is lost" και εχει τον 77αρη Ρομπερτ Ρεντφορντ ως πρωταγωνιστη της. Και αυτη η ταινια αναμενεται συντομα στους ευρωπαικους κινηματογραφους. 
 
 Οπως αναφερθηκε ηδη, το βασικο θεμα και των τριων ταινιων ειναι η προσπαθεια του ανθρωπου να επιβιωσει: Ο νεαρος πρωταγωνιστης της ζωης του Πι και ο παλαιμαχος Ρεντφορντ απο ναυαγιο στην ανοιχτη θαλασσα, με ελαχιστα η΄και καθολου εφοδια. Ο χαρακτηρας της Μπουλοκ, ως αστροναυτισσας στο διαστημα, μεσα σε ενα σκαφανδρο με ελαχιστο οξυγονο και την προοπτικη, ειτε να χαθει στο διαστημα οπου και θα πεθανει απο ασφυξια, ειτε να την τραβηξει η βαρυτητα της γης, οποτε και θα καει με το που θα μπει στην στρατοσφαιρα. 

 Ενα αλλο κοινο χαρακτηριστικο και των τριων ταινιων, εχει να κανει με την αισθητικη τους: Και οι τρεις ειναι πλουσιες και ακριβες υπερπαραγωγες, γυρισμενες με την τελευταια λεξη της τεχνολογιας, σε τρισδιαστατες ληψεις. Οι σκηνες ειναι ακρως εντυπωσιακες, το καστ ειναι μικρο - αποτελουμενο κυριως απο ενα ατομο που ειναι και ο πρωταγωνιστης/ η πρωταγωνιστρια - και οι διαλογοι ελαχιστοι εως ανυπαρκτοι.
 
 Επεται επομενως το ερωτημα: Προς τι τοσο πανακριβες παραγωγες με θεμα ναυαγια και αστροναυτες; Που αποσκοπουν οι δημιουργοι των; τι θελουν να μας πουν;



Αναμφιβολα θα υπαρξουν και καποιοι, οι οποιοι θα κανουν την συνδεση και με τηλεοπτικες σειρες παραπλησιας θεματικης, οπως "Lost", "The walking dead" κ.α. Αλλα και ντοκουμενταριστικα ψευδοριαλιτι, οπως "Survivor". Αναρωτιομαστε μηπως γινονται νυξεις, μηπως υπαρχει συσχετισμος με την παρουσα οικονομικη κατασταση που μαστιζει πολλες χωρες του πλανητη μας. Μηπως καποιοι εχουν την γνωμη οτι τα πραγματα πανε απο το κακο στο χειροτερο και προσπαθουν να μεταφερουν τους φοβους αυτους στις ταινιες και τις σειρες τους, για να αφυπνισουν τους υπολοιπους. Αλλωστε, οι προαναφερομενες ταινιες εχουν ενα κοινο μηνυμα επισης, το οποιο ειναι να μην χανει ο ανθρωπος την ελπιδα του. Ετσι, οι δυο ναυαγοι, μετα απο περιπετειες και προσπαθειες, καταφερουν να διασωθουν, ενω η αστροναυτισσα Μπουλοκ φτανει σε εναν εγκατελειμμενο διαστημικο σταθμο και χρησιμοποιει εναν παλιο σκαφος για να προσγειωθει στην γη. Οπως βλεπει κανεις στις διαφημιστικες αφισες των εν λογω ταινιων επισης, το μοτο της ταινιας με την Μπουλοκ ειναι "don´t let go", με τον Ρεντφορντ "never give up" αντιστοιχα.
 
 Ας μην λησμονουμε επισης, οτι μολις προσφατα βιωσαν και οι Η.Π.Α. σοβαρα οικονομικα προβληματα για αλλη μια φορα. Προβληματα που κλονιζουν την χωρα και την κανουν να κατεβει απο το βαθρο του 1ου ισχυροτερου κρατους του πλανητη που κατειχε εδω και δεκαετιες. Οι εν λογω ταινιες φαινονται να δειχνουν, οτι οι Αμερικανοι, εχοντας πλεον χασει τα πρωτεια τους στην παγκοσμια οικονομια, καταλαβαινουν τα προβληματα που περναει ολος ο υπολοιπος πλανητης. Οι προβληματισμοι τους, με την παντα καλοδεχουμενη νοτα αισιοδοξιας στο τελος, περνανε επομενως σαν μεταφορες δια των ταινιων αυτων - και οπωσδηποτε δεν ειναι συμπτωματικο οτι οι δυο στους τρεις δημιουργους των προαναφερομενων ταινιων δεν ειναι Αμερικανοι πολιτες. Συμπτωματικο επισης δεν ειναι το γεγονος οτι, παρα τα πλουσια εφφε, οι ταινιες αυτες ειναι γεματες με λυρισμο και συναισθηματα - ειδικα οταν οι πρωταγωνιστες ειναι ολομοναχοι, ειτε στο διαστημα, ειτε στον ωκεανο - που κανουν τον θεατη να βγαινει προβληματισμενος απο την αιθουσα προβολης. Η μοναξια του ανθρωπου, η παλη του απεναντι στις αντιξοες φυσικες συνθηκες, τα στοιχεια της φυσης, ειναι ενα διαχρονικο θεμα. Και ως τετοιο, παντα προκαλει να σκεφτεις πως θα επιβιωσεις.

Keine Kommentare: