Mittwoch, 9. April 2014

Captain America and the "National Super-Heroes" Phaenomenon in the comics.

Τρια χρονια μετα την πρωτη του ταινία και δυο μετα την επιτυχια των Εκδικητών, ο Chris Evans - σε ακομα καλυτερη φυσικη κατασταση και χωρις να υποπεφτει σε υπερβολες, γκριματσες και τα παρομοια, αλλα και χωρις να καταφευγει σε ακραιους ψευδολυρισμους - υποδυεται για μια φορα ακομα τον Καπταιν Αμερικα. Στην καινουργια ταινια που φερει τον υποτιτλο "The Winter Soldier" (στη Γερμανια προβαλλεται υπο τον τιτλο "The Return of the First Avenger") το alter ego του αμερικανου υπερηρωα, ο τιμιος, ειλικρινης και συνεσταλμενος Στηβ Ροτζερς, ζει στην πρωτευουσα των Η.Π.Α., Ουασινγκτων. Φαινεται να εχει προσαρμοστει μια χαρα στην κοινωνια του 21ου αιωνα και να εχει ξεπερασει τα δραματικα συμβαντα που οδηγησαν τους Εκδικητες της ταινιας του 2012 στη μαχη της Νεας Υορκης, της γενετειρας του - μην ξεχναμε, οτι στην ταινια εκεινη, ο Στηβ Ροτζερς ηττηθηκε στην μονομαχια του με τον Λοκι και τραυματιστηκε απο τους εξωγηινους Chitauri. Μολονοτι δεν την εμπιστευεται, αναγκαζεται εν τουτοις να συνεργαστει με την μυστικη οργανωση αντικατασκοπιας Shield - ΑΣΠΙΔΑ - και με τον διευθυντη της, υπερπρακτορα Νικ Φιουρι (Σαμιουελ Τζακσον) και την υπερκατασκοπο Νατασα Ρομανωφ/ Μαυρη Χηρα (Σκαρλετ Γιοχανσον). Στις αποστολες του φοραει ενα κοστουμι μπλε σκουρο που παραπεμπει στον ρολο του στα κομικς της τελευταιας τετραετιας ως αναπληρωτης αρχηγος του ΑΣΠΙΔΑ. Προς το τελος της ταινιας εμφανιζεται με μια βερσιόν του κοστουμιου του απο τον Β' ΠΠ, η οποια εχει πιο σκουρο μπλε και πιο εντονες κοκκινες λωριδες, με μια επιπλεον στο μεσον. Η βερσιον αυτη επομενως, απεχει απο την εφαρμοστη στολη που κατασκευασε ο πρακτορας Φιλ Κουλσον για αυτον στους Εκδικητες και η οποια βασιζοταν στην πρωταρχικη στολη-pajama που φορουσε στα σωου της ταινιας του 2011 - και η οποια αδικως τελικα, κατ΄εμας, συγκεντρωσε τα πυρα των θαυμαστων. Ταιριαζε περισσοτερο με την κομικ αισθητικη και το κλιμα της ταινιας και ελπιζουμε προσωπικα να την δουμε, εστω και μερικως τροποποιημενη, στην επομενη ταινια των Εκδικητων, η οποια θα παιχτει το 2015. Οσο για την ασπιδα, φαινεται οτι ο Στηβ Ροτζερς χρησιμοποιει διαφορες ασπιδες - υποτιθεται οτι η πρωταρχικη ασπιδα απο την ταινια του 2011 διασωθηκε και χρησιμοποιηθηκε στην μαχη της Νεας Υορκης στην ταινια του 2012. Αυτην πρεπει να εχει Ο Ροτζερς στο διαμερισμα του και να χρησιμοποιει στις πρωτες μαχες στην φετινη ταινια του 2014. Αργοτερα δανειζεται την στολη του και μια ασπιδα απο μια εκθεση του Ινστιτουτου Σμιθσονιαν για τον Καπταιν Αμερικα, την οποια ομως ριχνει στο κενο.

 Στην καινουργια του ταινια - ενα μειγμα πολιτικου και αστυνομικου θριλερ με παντρεμα υπερηρωικων χαρακτηρων απο τα κομικς - ο Στηβ Ροτζερς μπλεκεται σε μια συνωμοσια, αφορμης γενομενης απο μια πειρατεια σε πλοιο με ομηρους πρακτορες του ΑΣΠΙΔΑ. Ο Φιουρι του δινει ενα στικακι με πληροφοριες λιγο πριν πεθανει. Ξαφνικα ολοι στον ΑΣΠΙΔΑ θελουν να τον βγαλουν απο την μεση. Ο Καπταιν Αμερικα κυρησσεται - τι ειρωνια, αυτος, ο εθνικος ηρωας των ΗΠΑ! - εχθρος του κρατους και δημοσιος κινδυνος. Μαζι με την Μαυρη Χηρα κρυβονται και αναζητουν την βοηθεια ενος πρωην αλεξιπτωτιστη και ψυχολογου για βετερανους ονοματι Σαμ Γουιλσον. Ο Σαμ εχει δημιουργησει ενα συστημα μηχανικης πτησης με φτερα, το σχεδιο Γερακι. Το κλου της ταινιας ειναι οτι η εγκληματικη οργανωση Υδρα εχει παρεισφρυσει στα ανωτατα κλιμακια της αμερικανικης πολιτικης κοινωνιας και φυσικα και στον ΑΣΠΙΔΑ. Με το στικακι χρειαζεται κωδικους για να ενεργοποιησει τα οπλα του ΑΣΠΙΔΑ, τα οποια βρισκονται σε τρια υπερεξοπλισμενα Hellcariers. Τα οπλα αυτα ειναι προγραμματισμενα να ενεργοποιηθουν και να σκοτωσουν 20 εκατομμυρια ανθρωπους, τους οποιους η Υδρα και οι διεφθαρμενοι πρακτορες του ΑΣΠΙΔΑ θεωρουν επικινδυνους για τα σχεδια τους. Οι τελευταιοι χρησιμοποιουν για τον σκοπο τους αυτον και τον εκτελεστη Winter Soldier - ο οποιος δεν ειναι αλλος παρα ο παιδικος φιλος του Στηβ Ροτζερς Μπακυ, ο οποιος επεβιωσε την πτωση του στην ταινια του 2011 εχοντας χασει μονο το αριστερο του χερι και την μνημη του. Η ταινια τελειωνει με την καταστροφη των Hellcariers και την διαλυση της οργανωσης ΑΣΠΙΔΑ, μελη της οποιας, οπως η πρακτωρ 13/ Σαρον Καρτερ εργαζονται για την ΣΙΑ - αλλα παλι, οπως η πρακτωρ Μαρια Χιλλ, θα εργαστουν στην εταιρεια του Τονυ Σταρκ. Ο Νικ Φιουρι θα αναζητησει τα ιχνη της Υδρα στην Ευρωπη, ενω ο Στηβ Ροτζερς και ο Σαμ Γουιλσον θα συνασπιστουν για ακομη μια φορα, ωστε να εντοπισουν τα ιχνη του Μπακυ/ Στρατιωτη του Χειμωνα. Αυτα ομως θα τα δουμε στην τριτη συνεχεια της σειρας, η οποια θα προβληθει κατα το 2016.

 Εκτος απο το ψυχολογικο πεδιο, στο οποιο παιζεται το θριλερ αυτο, υπαρχει και το πεδιο δρασης, με αρκετες καλες σκηνες μαχης. Ιδιαιτερα οι σκηνες στο πλοιο χρηζουν μνειας - και ειδικοτερα η παλη του Καπταιν Ροτζερς με τον μισθοφορο αρχηγο των πειρατων Μπατρόκ, τον οποιον και ευελπιστουμε να δουμε και στην επομενη ταινια, αλλα μαζι με την Brigade του, που γνωριζουμε απο τα κομικς. Εξισου καλες ειναι οι μαχες του Ροτζερς εναντιον του Στρατιωτη του Χειμωνα, τοσο στον αυτοκινητοδρομο, οσο και προς το τελος της ταινιας επανω στο τριτο Hellcarier. Πολυ καλος επισης και ο Ρομπερτ Ρεντφορντ, του οποιου ο πραγματικος ρολος και μοτιβα αποκαλυπτονται προς το τελος της ταινιας, μολονοτι οι νυξεις υπαρχουν απο πιο νωρις. Η ειρωνια κατ΄εμας ειναι, οτι ο Ρεντφορντ εχει το παρουσιαστικο που θυμιζει περισσοτερο τον Ροτζερς στα κομικς και εαν γυριζονταν ο Καπταιν Αμερικα στα ΄70ς ή εαν την σημερον ημερα ο Ρεντφορντ ειχε την ηλικια του Κρις Εβανς, θα ηταν ο ιδανικοτερος ενσαρκωτης του ρολου!

 Η ταινια αυτη παρουσιαζει την αποψη καποιων καλλιτεχνικων κυκλων του Χολλυγουντ ως προς τα ορια της ελευθεριας. Υποκινουμενη απο σχετικα επικαιρα περιστατικα, οπως η χρηση drones ως προς την προληψη μελλοντικων κινδυνων και οι διαρροες μεσω wikipeaks, το διπολο ΑΣΠΙΔΑ - Υδρα παρουσιαζεται μεταφορικα, αφου οι οργανισμοι αυτοι μοιαζουν να αποτελουν τις δυο οψεις του ιδιου νομισματος.

1. Οι ενσαρκωσεις του Καπταιν Αμερικα. Πρωτος απο αριστερα ο Στηβ Ροτζερς




 Με αφορμη την ταινια ωστοσο, θα θελαμε να σχολιασουμε - κατα πως καναμε πριν απο λιγους μηνες με το φαινομενο των "Supermen" στα αμερικανικα κομικς - ενα αλλο φαινομενο, αυτο των "εθνικων ηρωων" στα κομικς. Κατα την αποψη μας, καμια αλλη εταιρεια πλην της Μαρβελ δεν εχει καταφερει να παρουσιασει τοσο ευρεια και πλουσια γκαμα χαρακτηρων στο πεδιο αυτο! Ως "εθνικους ηρωες" (National Heroes) εννουμε στο παρον κειμενο υπερηρωες, οι οποιοι ειναι συγκεκριμενης πολιτιστικης οντοτητας και φορουν στολες που εκφραζουν την καταγωγη τους, το εθνος τους, αλλα οχι απαραιτητα τα πολιτικα τους πιστευω. Εν ολιγοις, οι εθνικοι υπερηρωες των αμερικανικων κομικς διαφερουν ως προς τους εθνικους ηρωες που εχουμε υποψιν μας - π.χ. οι ηρωες του 1821 - στο οτι εχουν υπερδυναμεις και αντικατοπτριζουν τον πατριωτισμο τους, τα ιδανικα της πατριδας τους, οχι ομως και τα πολιτικα τους πιστευω, δια της σημειολογιας της στολης τους, η οποια ειτε φερει εθνοσημα, ειτε ειναι προσαρμοσμενη στα συμβολα και τα χρωματα της χωρας καταγωγης τους. Οι πιο σημαντικοι τετοιοι ηρωες της Μαρβελ - εκτος του προαναφερομενου Καπταιν Αμερικα - απεικονιζονται στους αριθμους 2-5 κατωθι:

2. Vindicator/ Guardian. Ο υπερηρωας του Καναδα και αρχηγος της ομαδας Alpha Flight




3. Red Guardian. Ο υπερηρωας της Σοβιετικης Ενωσης



4. Union Jack. Ο πρωτος εθνικος υπερηρωας του Ηνωμενου Βασιλειου



5. Captain Britain. Ο δευτερος εθνικος υπερηρωας της Αγγλιας


 Στο συμπαν της Μαρβελ, οι χαρακτηρες των εικ. 2-5, πλην του Union Jack (εικ. 4) ο οποιος προυπηρχε, δημιουργηθηκαν ως παραλληλα ή ως κοντραστ στον Καπταιν Αμερικα. Ο Red Guardian (εικ. 3) λογου χαριν ξεκινησε την καριερα του ως αντιπαλος του Καπταιν Αμερικα. Υπηρξαν πολλες ενσαρκωσεις του ηρωα αυτου, καθως αρκετοι πρακτορες της Κα-Γκε-Μπε φορεσαν το κοστουμι. Με την πτωση της Σοβιετικης Ενωσης, αλλαξαν οχι μονο οι ισορροπιες, αλλα και οι νοοτροπιες - ετσι ο Κοκκινος Φρουρος βρεθηκε να συνεργαζεται με τον Αμερικανο ομολογο του. Η στολη του επισης τροποποιηθηκε, ωστε να ομοιαζει περισσοτερο με τα χρωματα της Ρωσικης σημαιας. Επιπλεον ο Κοκκινος Φρουρος φαινεται να ειναι ο μοναδικος εκ των εθνικων υπερηρωων, ο οποιος εχει σαφη πολιτικη/ κομματικη ταυτοτητα.

 Ο Φρουρος ή Υπερασπιστης (εικ. 2) ξεκινησε ως ο νιοπαντρος επιστημονας Τζειμς Μακντοναλντ Χαντσον, ο οποιος δημιουργησε ενα κοστουμι παρομοιο με του Αιρον Μαν, το οποιο εκμεταλλευτηκε η κυβερνηση του - οπως και τον ιδιον. Ετσι ο Χαντσον εντυσε την αρματωσια του στα χρωματα της καναδικης κυβερνησης. Μετα τον θανατο του, η συζυγος του Χεδερ φορεσε μια τροποποιημενη βερσιον της στολης και ανελαβε την ηγεσια της υπερομαδας Πτηση Αλφα - της καναδικης βερσιον των Εκδικητων και των Χ-Μεν.

 Οσο για τον Union Jack (εικ. 4) ο ηρωας αυτος ειναι ενας Βρετανος ευγενης ο οποιος πηρε μερος και στους 2 ΠΠ. Στον Β' ΠΠ συνεργαστηκε φυσικα και με τον Καπταιν Αμερικα. Το κοστουμι του περασε απο γενια σε γενια. Στην συγχρονη βερσιον, το φοραει ο πρωην διαχειριστης της βιλας του και εκπροσωπος της εργατικης ταξης - η βερσιον αυτη, πιο λαικη, βρισκει παντως μεγαλυτερη ανταποκριση απο τους θαυμαστες του ηρωα στην χωρα του.

 Παραλληλα με τον Union Jack, ο οποιος δρα συνηθως μονος του και σε υποθεσεςι που θυμιζουν περισσοτερο την πλοκη των Χαμμερ Φιλμς, συνυπαρχει στην Αγγλια και ο Captain Britain (εικ. 5). Ο ηρωας αυτος, που ονομαζεται Μπραιαν Μπραντοκ και ειναι φοιτητης, επελεγει προσωπικα απο τον μαγο Μερλιν για τον ρολο αυτο. Στην βερσιον που δημιουργησαν οι A. Moore και A. Davies ειδικα για το κοινο της αγγλικης αγορας, ο Καπταιν Μπριταιν ειναι αρχηγος της υπερομαδας Εξκαλιμπουρ, η οποια αποτελειται κυριως απο πρωην μελη των Χ-Μεν. Οι ιστοριες ειναι αιχμηρες και σαρκαστικες, ενιοτε ψυχεδελικες, θυμιζοντας την ατμοσφαιρα των λονδρεζικων swinging sixties και επεισδιων του Dr. Who. Αποκαλυπτεται οτι ο Μερλιν εχει δημιουργησει πολλους υπερηρωες σε διαφορα παραλληλα συμπαντα - οπως τους Captain Albion, Captain UK, Captain England και πολλους αλλους - οι οποιοι φερουν στολες με παραλλαγες της βρετανικης σημαιας. Φυσικα επειδη προκειται για κομικ με την υπογραφη του Μουρ εγινε καλτ και εκτος Αγγλιας!

Keine Kommentare: