Στο παρελθον ειχαμε αναφερει καποιες εκ των αγαπημενων μας ταινιων (βλ.
εδω,
εδω,
εδω,
εδω,
εδω,
εδω,
εδω). Ο καταλογος φυσικα δεν εχει εξαντληθει. Πρεπει ωστοσο να ομολογησουμε, οτι οι ταινιες που δεν μας αρεσουν ειναι απειρως περισσοτερες απο αυτες που μας αρεσουν. Τα τελευταια χρονια εχει γινει κατι σαν θεσμος σε αρκετα τηλεοπτικα καναλια μαλιστα (π.χ. η σειρα "Schlechteste Filme aller Zeiten" (SchleFaZ) του γερμανικου καναλιου TELE-5), αλλα και σε αλλα μεσα (π.χ. περιοδικα, ιστολογια) να δημοσιευονται λιστες με τις χειροτερες ταινιες (ειτε ως επιλογες συντακτικης επιτροπης, ειτε ως επιλογες των ιδιων των αναγνωστων). Υπαρχουν επισης τα σχετικα κιν/κα και τηλ/κα φεστιβαλ, οπως και τα χολλυγουντιανα βραβεια των χρυσων βατομουρων που λογιζονται ως αντι-οσκαρς.
Στο παρον λοιπον κειμενο - μιας που θελουμε να τιμησουμε και αυτην την παραδοση - ακολουθει η δικη μας λιστα με τις προσωπικες μας επιλογες των χειροτερων ταινιων που εχουμε στα υποψιν μας. Των ταινιων που δεν θα επρεπε καν να εχουν γυριστει. Εξυπακουεται οτι στις επιλογες μας αυτες συγκαταλεγεται οτιδηποτε προερχεται απο τους σκηνοθετες (ο Θεος να τους κανει!)
Roger Corman και Uwe Böll, καθως και απο τις εταιριες
Cannon και Asylum Films. Φυσικα δε και ψευδονεανικες κωμωδιες τυπου National Lampoon και American Pie. Αυτονοητο επισης, οτι οι χειροτερες ταινιες κατα την γνωμη μας χρονολογουνται στην τελευταια τριακονταετια.
Αυτην την στιγμη, στις πρωτες θεσεις μετρωντας αντιστροφα απο το 5 προς το 1 (οπου 1= η χειριστη των χειριστων) συγκαταλεγονται τα ακολουθα "διαμαντια":
5) Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal-Skull (2008): Η μεχρι προτινος τελευταια και δυστυχως χειροτερη ταινια με τον αγαπημενο ηρωα της δεκαετιας του 1980. Ταινια-χαμπουργκερ που θελει να τα πει κα να τα δειξει ολα, μονο και μονο επειδη η υποθεση της εκτυλισσεται στην δεκαετια του 1950 (και ροκ΄εν΄ρολλ, και ατομικη βομβα, και κομμουνισμος). Το χειροτερο απο ολα ειναι οτι βαλαν τον καποιον
Siah le Beouf να παιξει τον γιο του Ιντυ. Αισχος και ξεφτιλα...
4) Will-Wild West (1999): Σαχλαμαριτσα με τον
Will Smith να παιζει τον εαυτο του. Ντε και καλα κουλ και ανετος δηλαδη. Αντε γεια...
3) Ace Ventura 1 και 2 (Early ´90s): Δυο ταινιες με τον
Jim Carrey να γυροφερνει με γελοιο κουρεμα και να κανει γκριματσες. Και αυτα τα σκουπιδια τα ονομασανε κωμωδιες. Βρε ουστ!
2) King Solomon´s Mines (1986): Κακιστη αντιγραφη της πρωτης ταινιας του Ιντιανα Τζοουνς. Η Σαρον Στοουν νεα και πολυ ομορφη, αλλα και πολυ εκνευριστικη ως damsel in distress. Ολο τσιριζει. Και τα τσιριγματα της δεν ειναι ο μοναδικος λογος για τον οποιον η ταινια δεν υποφερεται. Η σκηνοθεσια και το σεναριο ειναι απλα κακιστα! Οι κακοι Γερμανοι του Α΄ΠΠ παρουσιαζονται ως...Ναζι, οι Αφρικανοι ειναι στερεοτυπικοι καννιβαλοι (σε καποια σκηνη εχουν πιασει τους Τσαμπερλαιν και Στοουν και τους εχουν βαλει σε ενα...καζανι με βραστο νερο και λαχανικα, οπως στις γελοιογραφιες και τα κομικς τυπου Ντοναλντ Ντακ!). Η μεγαλυτερη κοτσανα ομως ειναι η σκηνη με την φυλη που ζει και κρεμεται αναποδα στα δεντρα και που χαριζει ενα στεμμα με διαμαντια στον χαρακτηρα της Στοουν... Καλα...
1) Dungeons and Dragons (2000): Η τοπ σαβουροταινια κατα την γνωμη μας. Βασιζεται σε παιχνιδι υπ/στη. Τα γυρισματα εγιναν στην Τσεχια που τοτε προσφεροταν για αμερικανικες παραγωγες. τα ειδικα εφφε ειναι για πεταμα. Οι δρακοι ειναι ψευτοφτιαγμενοι και καθολου πειστικοι. Οσο για τις... ερμηνειες των ηθοποιων...
|
Χαμογελακια... |
|
Δειχνουμε ομως κι αλλα αισθηματα... |
|
Εδω το τρελο αγορι σε ποζα α λα Κοναν (το παιζει και σκληρος)... |
Ο πρωταγωνιστης, Justin Whalin (βλ. φωτ. ανωθεν) μας ειναι γνωστος απο την σειρα της δεκαετιας του 1990 Λοις και Κλαρκ, οπου επαιζε τον Τζιμυ Ολσεν, το παιδι για ολες τις δουλειες. Λιγα χρονια αργοτερα και, ενας Θεος ξερει πως, ο Τζαστιν, απαραλλακτος, με τα μαγουλακια του και με το ΙΔΙΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 1990, χριστηκε πρωταγωνιστης σε αυτο εδω το εκτρωμα. Πραγματικα κατεστρεψε την ταινια με την ας πουμε ερμηνεια του και φυσικα και τον εαυτο του. Τι απιστευτες υπερβολες ειναι αυτες που εκανε, θελοντας δηθεν να δειξει αισθηματα; Κουτα χαμογελακια, υφακι, δηθεν ξεσπασματα με το που σκοτωθηκε ο κολλητος του... Καθολου πιστευτος ο μπουλης! Απορουμε εαν εχει θαυμαστες ο φουκαρας. Μαλλον μονο σε τιποτε κοριτσακια του νηπιαγωγειου και γριουλες ανω των 70 θα αρεσει.
|
Ο κολλητος-στερεοτυπο (side-kick): Αφροαμερικανος και μπουνταλας |
Ο κολλητος του στην ταινια (βλ. εικ.), υποδυομενος απο τον Marlon Wayans (εκ της γνωστης οικογενειας που το προσπαθει μεν, αλλα...) εκφραζει ολα τα στερεοτυπα για τους Αφροαμερικανους με την ερμηνεια του: Ειναι φοβιτσιαρης και αδεξιος, αλλα παριστανει τον κουλ και ανετο οταν του δωθει η ευκαιρια. Αν και λιγοτερο εκνευριστικος απο τον Τζαστιν, ο θανατος του στην ταινια αποτελει λυτρωση για τον θεατη που ειχε βαρεθει την γκρινια του και την ενοχλητικη του παρουσια.
|
Ο κακος καραφλος με μπλε κραγιον και γογγλυλους κρεμμυδιων να ξεφυτρωνουν απο τα αυτια του... |
Τον Bruce Dern (βλ. εικ. ανωθεν) τον εχουν καποιοι για καλο ηθοποιο. Αλλα του δινουν ειτε μικρους ρολους, ειτε κυριως ρολους κακου. Στην ταινια αυτη ειναι ο κακος πολεμαρχος στο πλευρο του μαγου που υποδυεται ο Jeremy Irons (βλ. εικ. κατωθι) και ο αμεσος υπευθυνος για τον θανατο του κολλητου του χαρακτηρα του φιλου μας του Τζαστιν (του μπουλη με τα μαγουλακια και το κουρεμα των αρχων των ΄90ς που λεγαμε). Στην ταινια αυτη ο χαρακτηρας του φερει καραφλα και μπλε κραγιον. Επισης εχει και κατι βολβους κρεμμυδιων να ξεπεταγοντα απο τα αυτια του και επιδιδεται σε διαφορες γκριματσες οταν συμβαινει αυτο, θελοντας ετσι να δειξει αισθηματα πονου (πωπωωω, μας επεισε...). Ενταξει, η φωτογραφια μιλαει απο μονη της... Καραφλος με κραγιον και βολβους κρεμμυδιων στα αυτια... Τι αλλο να πει κανεις για αυτο το πραγμα...
|
Ο Jeremy Irons ως κακος μαγος (με ματι να γυαλιζει) σε ποζα υποψηφιου για διαφημιση οδοντοκρεμας |
Ο αρχικακος της, ας την πουμε, ταινιας αυτης, υποδυομενος απο τον Jeremy Irons (βλ. φωτ. ανωθεν), ειναι ενας μαγος που θελει ενα μαγικο σκηπτρο για να ελεγχει δρακους. Ο γνωστος και βραβευμενος ηθοποιος θελησε μαλλον να κανει μια αρπαχτη και συναμα να αποκτησει κοινο νεωτερης ηλικιας. Κριμα που η προσπαθεια του επεσε στο κενο. Ευτυχως για εκεινον η καριερα του δεν υπεστει βλαβη, εν αντιθεσει με τους προαναφερομενους, οι οποιοι πλεον μονο σε τριτοκλασατες παραγωγες εμφανιζονται. Αλλα πρεπει να αναφερθει οτι και ο κυριος Irons ειναι υπερβολικος στους μανιερισμους του σε αυτην την ταινια. Μα καλα, τι σκεφτοταν;
Αυτη ειναι η επικαιρη λιστα των κατα την γνωμη μας χειροτερων ταινιων. Ισως στο μελλον να αλλαξει η σειρα και να προστεθει και κατι αλλο. Εαν ειναι ετσι, θα επανελθουμε στην θεματικη. Μεχρι τοτε αγαπητοι αναγνωστες, να ειστε καλα και να αποφευγετε σαβουροταινιες σαν τις προαναφερομενες! Καντε κατι αλλο, μη χανετε αδικα τον χρονο σας και χαλατε την οραση σας!