Mittwoch, 22. Juli 2015

ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...

 Συνεχιζουμε απο εκει που σταματησαμε στο κείμενο της 17ης Ιουλίου 2015: Το περασμενο Σαβ/κο και η Γερμανικη Bundestag - με βαρειες απωλειες για το κομμα της καγκελαριου Μερκελ - ενεκρινε τα νεα μετρα και το νεο πακετο δανειοδοτησης/ διασωσης της Ελλαδος. Εγκριθηκε και δοθηκε ενα πρωτο δανειο-γεφυρα μεσω EFSM υψους 7 δις περιπου. Το δανειο αυτο θα ειναι διαρκειας 3 μηνων και θα καταβληθει σε 2 δοσεις. Με το δανειο-γεφυρα αποπληρωθηκαν τα προηγουμενα δανεια υψους 4,2 δις προς ΔΝΤ και ΕΚΤ. Πρεπει να αποπληρωθουν 6,8 δις επιπλεον, απο τα οποια τα 3,5 δις θα πανε στην ΕΚΤ. Η επομενη δοση θα ειναι ως τις 20 Αυγουστου θα αφορα αποπληρωμη 3,2 δις προς την ΕΚΤ. 

 Εν τω μεταξυ απο την Δευτερα 20 Ιουλιου ανοιξαν τα υποκαταστηματα των τραπεζων με capital controls. Ισχυουν λιγο ως πολυ τα ιδια περιπου που ισχυαν και οταν ησαν κλειστες οι τραπεζες. Δηλαδη μπορει κανεις να βγαλει ειτε 60 ευρω την ημερα, ειτε 420 ευρω την εβδομαδα. Συναλλαγες με το εξωτερικο (π.χ. πληρωμες, εμβασματα κτλ.) απαγορευονται. Απο την Δευτερα επισης ισχυουν οι ανατιμησεις προιοντων και η αυξηση του ΦΠΑ στο 23%. Εγινε ενας μικρος ανασχηματισμος και απομακρυνθηκαν ταραχοποια στοιχεια οπως ο Λαφαζανης, ο Στρατουλης, αλλα και η Βαλαβανη. Αισθηση προκαλεσε το γεγονος οτι ο ηθοποιος και βουλευτης των ΑΝΕΛ Παυλος Χαικαλης ανελαβε το Υφυπουργειο Ασφαλιστικων.

 Κρισιμη θεωρειται η σημερινη ημερα (Τεταρτη 22 Ιουλιου) για την κυβερνηση Τσιπρα, καθως θα πρεπει να εγκριθει το πολυνομοσχεδιο με ανωτατο οριο τους 120 βουλευτες. Αν δεν πιασει το οριο αυτο η κυβερνηση, ο Τσιπρας δηλωσε οτι θα παραιτηθει και θα προκυρηχτουν εκ νεου εκλογες - κατι που ουτε οι εταιροι δεν θελουν. Οπως αναφεραμε στα προηγουμενα σχετικα κειμενα του παροντος μηνος (βλ. εντ.), πολλοι βουλευτες (και υπουργοι) της κυβερνησης ειναι κατηγορηματικα αντιθετοι. Το παιχνιδι οχι μονον δεν εχει τελειωσει - ξεκιναει κανονικα και τα αποτελεσματα αδυνατουμε να τα προβλεψουμε! 

 Ημεις αναμενομεν με περισσην αγωνιαν τας εξελιξεις. Και μολονοτι δεν εχει "βρεξει" κανονικα χρημα, οπως θεωρουσαμε, εχομεν βασιμες υποψιες οτι κάποιοι εκ των συμπατριωτων μας, οι οποιοι αναλογως των συμφεροντων τους, την μια θα ειναι "αγανακτισμενοι-δεν πληρωνω-φερτε πισω τα κλεμενα-σκιζουμε μνημονια-οχι στη λιτοτητα", και την αλλη "ναι στο ευρω-μενουμε Ευρωπη-οι Γερμανοι ειναι φιλοι μας", θα κανουν και φετος τα μπανακια τους στα νησια του Αιγαιου και του Ιονιου. Διοτι, οπως γραφαμε προσφατα (βλ. εντ.), μπορει να ειμαστε στο χειλος της καταστροφης, αλλα την διασκεδαση δεν την κοβουμε με τιποτε! Αυτο απο καποιον, ο οποιος εδω και δυο συνεχομενα καλοκαιρια δεν εχει κανει διακοπες - και βλεπει οτι παει σερι για το τριτο...

1 Kommentar:

TaLaS hat gesagt…

Τελικως εγκριθηκε το πολυνομοσχεδιο απο την Ελληνικη Βουλη με 230 ψηφους υπερ. Το προγραμμα που θα ακολουθησει, συμφωνα με το πρακτορειο Reuters (αναδημοσιευση απο www.lifo.gr) θα εχει ως εξης:

Ιούλιος:

22 - Η ελληνική Βουλή ψηφίζει για το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που ζήτησαν οι εταίροι της στην ευρωζώνη. 24 - Αρχίζουν λεπτομερείς διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας στην Αθήνα με τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ.

Αύγουστος:

6 - Πληρωμή 188 εκατ. ευρώ για τόκους στο ΔΝΤ 7 - Λήξη 6μηνων εντόκων γραμματίων 1 δισ. ευρώ 14 - Λήξη 3μηνων εντόκων γραμματίων 1,4 δισ. ευρώ 20 - Πληρωμή 3,4 δισ. ευρώ για τη λήξη και τους τόκους 5ετούς ομολόγου της ΕΚΤ.

Σεπτέμβριος:

Πιθανή υπογραφή και κύρωση του τρίτου προγράμματος του ΕΜΣ 4 - Λήξη 6μηνων εντόκων 1,4 δισ. ευρώ 7- Πληρωμή 307 εκατ. ευρώ για δάνειο του ΔΝΤ 11- Προγραμματισμένο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης 11- Λήξη 3μηνων εντόκων 1,6 δισ. ευρώ 14- Πληρωμή 346 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ 16- Πληρωμή 576 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ 18- Λήξη 3μηνων εντόκων 1,6 δισ. ευρώ 21- Πληρωμή 346 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ.

Οκτώβριος:

9 - Λήξη 6μηνων εντόκων 1,4 δισ. ευρώ 13 - Πληρωμή 461 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ 16 - Λήξη 3μηνων εντόκων 1 δισ. ευρώ 17 - Λήξη του τρίμηνου δανείου γέφυρα ύψους 7,16 δισ. ευρώ 29 - Πληρωμή 174 εκατ. ευρώ για δάνειο του ΟΣΕ.

Νοέμβριος:

1 - Πληρωμή 174 εκατ. ευρώ για τόκους δανείου ΔΝΤ 6 - Λήξη 6μηνων εντόκων 1,4 δισ. ευρώ.

Δεκέμβριος:

Πιθανή πρώτη τρίμηνη αξιολόγηση προόδου με το νέο πρόγραμμα 7- Πληρωμή 307 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ 11 - Λήξη 6μηνων εντόκων 2 δισ. ευρώ 16 - Πληρωμή 576 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ 21 - Πληρωμή 346 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ (Πηγή: www.lifo.gr, 22.07.2015)

Εν τω μεταξυ, εχουν ξεσπασει πυρκαγιες σε διαφορες περιοχες της χωρας (λ.χ σε Υμηττο και Καρεα στην Αττικη, στην Αργολιδα και αλλου) απο τις αρχες της εβδομαδας, ενω οι χωροι υποδοχης μεταναστων (π.χ. στη Λημνο) ασφυκτιουν απο τα ανθρωπινα κυματα που δεχονται. Οι υποδομες για φιλοξενια, διαμονη και σιτιση ειναι στα ορια.

Μεσα σε ολα αυτα, ο τραγουδοποιος Χρηστος Θηβαιος ξεσπασε σε ραδιοφωνικη παραγωγο που ειχε σπουδασει χημεια, αλλα για καποιους λογους που δεν αφορουν κανεναν, δεν εργαστηκε πανω στο αντικειμενο της. Δεν εχουμε ακουσει ποτε τα τραγουδια του κυριου, δεν τον ξερουμε καν, αλλα θεωρουμε πως ειναι γελοιο να κατηγορει τους παντες καποιος, ο οποιος εκανε το κεφι του μετατρεποντας το χομπυ του (μουσικη) σε προσοδοφορο επαγγελμα. Μακαρι να ειχαμε περισσοτεροι τετοιες δυνατοτητες...