Freitag, 10. Juli 2015

ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 Ή GREXIT;

Στο κείμενο της περασμενης εβδομαδας αναφεραμε τα τεκταινομενα της Κυριακης 5 και της Δευτερας 6 Ιουλιου. Τα αποτελεσματα του περιφημου δημοψηφισματος δηλαδη καθως και τις προβλεψεις μας για το τι μελει γενεσθαι απο εδω και περα.

 Τα πεπραγμενα της εβδομαδας μεταξυ 6ης και 10ης Ιουλιου θα τα αναφερουμε εδω: Μετα την παραιτηση του Γιανη Βαρουφακη (ο οποιος ανεβηκε στην καταμαυρη μοτοσυκλετα του και εφυγε μαζι με την συντροφο του, σε μια σκηνη που θυμιζε μοντερνο παραμυθι και χολλυγουντιανη ταινια μαζι) νεος ΥΠΟΙΚ ανελαβε ο μεχρι προτινος συμβουλος του, Ευκλειδης Τσακαλωτος. Ο Τσακαλωτος, ενας αφανης, γλυκος ανθρωπακος, θεωρειται πιο διπλωματικος και για αυτο ειναι πιο συμπαθης στους ευρωπαιους εταιρους. Την Τριτη 7 Ιουλιου, η ελληνικη κυβερνηση ξεκινησε νεο κυκλο διαπραγματευσεων. Συσταθηκε συνοδος κορυφης και συνοδος Γιουρογκρουπ. Και στις δυο συνεδριασεις, οι εταιροι ανεφεραν, οπως λεγαμε και στο κειμενο της 6ης Ιουλιου (βλ. λινκ εντ.) οτι περιμενουν τις προτασεις της ελληνικης πλευρας. Την Τεταρτη 8 Ιουλιου μαθευτηκε οτι η ελληνικη κυβερνηση εκανε αιτηση για δανειακη υποστηριξη απο ενα υποιδρυμα της ΕΚΤ με τα αρχικα ESH. Την Πεμπτη 9 Ιουλιου, ο Αλεξης τσιπρας μιλησε στο ευρωκοινοβουλιο. Ακολουθησαν οι τοποθετησεις των υπολοιπων 18 μελων της Ε.Ε. Η κριτικη που ασκηθηκε, ιδιαιτερα απο χωρες της Βαλτικης, αλλα και καποιους Γερμανους βουλευτες, υπηρξε σκληρη. Εδω επιβεβαιωνομαστε σε οσα γραφαμε στις 6 Ιουλιου (βλ. λινκ) για το πως οι εταιροι αντιλαμβανονται το δημοψηφισμα και για το εαν ο Τσιπρας καταφερει να αξιοποιησει το ΟΧΙ που ελαβε ως ισχυρο διαπραγματευτικο χαρτι. Πραμγατι του δωθηκε η ευκαιρια να κανει την κινηση του. Την εκανε. Το αποτελεσμα ειναι, οτι του ζητηθηκε με νεο τελεσιγραφο να αποφασισει ως την Κυριακη 12 Ιουλιου: Ή θα υπαρξει συμφωνια (δηλ. τριτο Μνημονιο) ή θα παμε σε Grexit (οσο κι αν φωνες στην Ευρωπη, οπως η Μερκελ και ο Ολαντ, διαριγνυουν τα ιματια τους οτι αυτο δεν θα συμβει). Σημερα Παρασκευη 10 Ιουλιου, η ελληνικη κυβερνηση κατεθεσε τις προτασεις της, οι οποιες και εχουν αναδημοσιευτει σε διαφορους ιστοτοπους και ηλεκτρονικα μεσα. Τα μετρα που καλειται να παρει ειναι υψους περιπου 12 δις. Σε αυτα συμπεριλαμβανονται η διακοπη των προωρων συνταξεων και η αυξηση του ΦΠΑ κατα 23% σε προιοντα. Αξιωματουχοι οπως ο Νταισελμπλουμ αναφερουν την ικανοποιηση τους στις νεες προτασεις, οι οποιες συσταθηκαν απο τον Τσακαλωτο με την βοηθεια αλλων ευρωπαιων εμπειρογνωμονων. Αυτες ομως θα πρεπει να περασουν απο εγκριση στη Βουλη. Υπαρχουν ηδη αντιδρασεις εντος ΣΥΡΙΖΑ, οπως αυτη του Λαφαζανη, ο οποιος διαφωνει. 

 Τι θα γινει λοιπον; Θα δεχτει ο Τσιπρας το νεο Μνημονιο; Θα παει εναντια στις αρχες του (και το ΟΧΙ της πλειοψηφιας) αυτος, που ηλθε στην εξουσια λεγοντας οτι δεν θελει μνημονια; Και εστω οτι το δεχεται, θα το δεχτουν και οι υπολοιποι (μεχρι προτινος) αντιμνημονιακοι;

 Αλλο ενα Σαββατοκυριακο αγωνιας μας περιμενει. Εν τω μεταξυ οι τραπεζες θα παραμεινουν (τουλαχιστον) μεχρι την Δευτερα 13 Ιουλιου κλειστες, ενω οι μετακινησεις με τα δημοσια ΜΜΜ θα συνεχισουν να ειναι δωρεαν μεχρι και σημερα, 10 Ιουλιου. Απο την Δευτερα 13 Ιουλιου επομενως θα ξερουμε, εαν θα τα παρουμε πάλι ή εαν θα καταντησουμε πραγματικα τρωγλοδύτες.

Keine Kommentare: