Freitag, 9. Juni 2017

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ "ΔΙΛΟΓΙΕΣ".


Υπαρχουν καποιοι λογοι, κυριως οικονομικοι, χαρις των οποιων καποιες ταινιες εχουν συνεχειες. Κατα κανονα τριλογιες. Για οικονομικους επισης λογους (δεν εφεραν τα απαραιτητα πισω στα ταμεια παραγωγης, δεν τα βρηκαν μεταξυ τους οι συντελεστες κτλ.) υπαρχουν ταινιες που σταματησαν στον αριθμο δυο. Σε αυτην την περιπτωση μιλαμε για "διλογιες". Οι κατωθι λιστες ανα κατηγοριες περιεχουν οσες απο αυτες τις διπλες ταινιες μπορουμε να θυμηθουμε. Προσπαθησαμε να τις ταξινομησουμε ανα χρονολογικη σειρα.

 Οι "εξαιρετικές":

 The Robe (1953) + Demetrius and the Gladiators (1954)

 Η πρωτη ταινια που γυριστηκε με το συστημα Cinemascope. Πρωταγωνιστει ο Richard Burton στον ρολο του χιλιαρχου Μαρκελλου, ο οποιος κερδιζει στα ζαρια τον χιτωνα του Χριστου. Βασιζεται στο ομωνυμο μυθιστορημα του Lloyd Douglas. Η δευτερη ταινια και συνεχεια της πρωτης εχει ως πρωταγωνιστη τον Victor Mature ως απελευθερωμενο Ελληνα σκλαβο του Μαρκελλου, Δημητριο. Δυστυχως οι δυο ταινιες κυκλοφορουν μεμονωμενες στο εμποριο και οχι μαζι σε κασετινα DVD, οπως τοσες και τοσες αλλες...   

 La Fatiche di Ercole (1958) + Ercole e la Regina di Lydia (1959)   

 Οι δυο πρωτες ταινιες του ομιλουντος κιν/φου σχετικα με τον Ηρακλη. Τον υποδυεται ο Steve Reeves στο ξεκινημα της καριερας του. Η πρωτη ταινια πραγματευεται την Αργοναυτικη εκστρατεια, η δευτερη σχετιζεται με τον Θηβαικο κυκλο (Οιδιππους Τυραννος, Επτα επι Θηβας), γεγονοτα στα οποια ο μυθολογικος Ηρακλης ποτε δεν ειχε παρει μερος, αφου συνεβησαν μια γενεα μετα την εν Ολυμπω αναληψη του. 

 The Trojan Horse (1961) + The Avenger (aka: The Legend of Aeneias) (1962)   

 Δυο ακομα ταινιες με τον Steve Reeves, απο τις καλυτερες της καριερας του. Σε αυτες υποδυεται τον Αινεια. Στην πρωτη ταινια αναφερονται τα γεγονοτα που οδηγησαν στην αλωση της Τροιας. Στην δευτερη, η πορεια του Αινεια την Ιταλια και οι εκει συγκρουσεις του. Ουτε και αυτη η διλογια εχει δυστυχως κυκλοφορησει μαζι σε μια κασετινα DVD...

 Conan the Barbarian (1982) + Conan the Destroyer (1984)   

 Με αυτες τις ταινιες εγινε ο Αρνολντ Σβαρτζενεγγερ γνωστος στο ευρυ κοινο! Η πρωτη ειναι πιο φιλοσοφημενη. Η δευτερη, αν και σε σεναριο του γνωστου κομιστα Roy Thomas, κατανταει βαρετη και με υποτυπωδη δυστυχως ειδικα εφφε.

 Romancing the Stone (1984) + The Jewel of the Nile (1985)

  Καταπληκτικη διλογια, μεσα στο πνευμα της retro και vintage πλεον κοσμοπολιτικης αισθητικης των ΄80ς, με τους Μαικλ Νταγκλας και Καθλιν Τερνερ - και φυσικα με εναν Ντανι ντε Βιτο σε μεγαλα κεφια! Η πρωτη εκ των δυο ειδικα, ειναι πραγματικο διαμαντι με φοβερους διαλογους!

 Ghostbusters 1-2 (1984 + 1989)

 Αλλη μια περιπετεια φαντασιας απο τα ΄80ς - και οι δυο ταινιες ειναι καλες, με χιουμορ και γρηγορους σεναριακους και σκηνοθετικους ρυθμους. Στα 2016 κυκλοφορησε reboot της σειρας με αποκλειστικα γυναικειο ανσαμπλ, σε αντιδιαστολη με το αντιστοιχο ανδρικο καστ των δυο παλαιοτερων ταινιων.

 Gremlins 1-2 (1984 + 1990)

 Συμπαθητικη περιπετειουλα φαντασιας με μπολικο χιουμορ, επισης χαρακτηριστικη των ΄80ς και των αντιστοιχων συνειρμων της αμερικανικης κουλτουρας της εποχης. Η συνεχεια ειναι εξισου συμπαθητικη.
 
 Young Guns 1-2 (1988 + 1990)  

 Μοντερνο γουεστερν με την αφροκρεμα των νεων τοτε ηθοποιων του Χολλυγουντ. Οι γιοι του Μαρτιν Σην, Εμιλιο Εστεβεζ και Τσαρλυ Σην, ειναι επικεφαλεις του καστ που περιλαμβανει τους Λου Νταιαμοντ Φιλιππς και Κριστιαν Σλειτερ μεταξυ αλλων. Οι ηρωες ενσαρκωνουν την συμμορια του Μπιλυ δε Κιντ. 

 Hot Shots 1-2 (1991 + 1993)

 Τρελη κωμωδια απο τους παραγωγους των τρελων σφαιρων. Η πρωτη ταινια βασιζεται στο Τοπ Γκαν, το οποιο και παρωδει. η δευτερη παρωδει το Ραμπο 3. Πρωταγωνιστει ο Τσαρλυ Σην.

 The Mask of Zorro (1999) + The Legend of Zorro (2005)

 Ο Ζορρο για την γενια των μιλλενιαλς. Στον ομωνυμο ρολο, ο Αντονιο Μπαντερας,  ο οποιος ενσαρκωνει εναν Μεξικανο ληστη, τον Αλεχανδρο Μουριετα, ο οποιος εκπαιδευεται απο τον ηλικιωμενο Δον Ντιεγκο ντε λα Βεγκα - τον αυθεντικο Ζορρο. Τον υποδυεται ο Αντονι Χοπκινς. Ηπρωτη ταινια ειναι πολυ καλυτερη απο την δευτερη.      

 Fantastic Four 1-2 (2005 + 2007)   

 Διασκεδαστικη περιπετεια φαντασιας γυρω απο τεσσερεις φιλους, οι οποιοι αποκτουν υπερδυναμεις μεσω διαστημικης ακτινοβολιας. Αν και αδικως κριθηκε αρνητικα, η διλογια ειναι εξαιρετικη στο οτι καταφερε να μεταφερει το οικογενειακο πνευμα που ειχε η ομαδα απο τα κομικς στην μεγαλη οθονη.   

 Percy Jackson 1-2 (2010 + 2013)

 Προκειται για την μεταφορα των δυο πρωτων παιδικων βιβλιων του Rick Riordan στον κιν/φο, σε μια εποχη που ειχαν περαση παιδικα βιβλια με αφυσικους ηρωες (βλ. τον Χαρρυ Ποττερ ως πρωτο διδαξαντα). Πολυ καλο καστ και αγαπη προς την ελληνικη μυθολογια, απο την οποια εμπνευστηκαν.


Οι "ετσι-κι-ετσι": 

 Miss Congeniality (aka: Miss undercover) 1-2 (2000 + 2005) 

 Η Σαντρα Μπουλλοκ υποδυεται την αντρογυναικα μπατσινα που αναγκαζεται να δουλεψει ως μυστικος αστυνομικος σε εναν διαγωνισμο ομορφιας - με την ιδια στον ρολο της διαγωνιζομενης...

 Tomb Raider 1-2 (2001 + 2003)

 Διλογια βασισμενη στο ομωνυμο παιχνιδι κονσολας με την (τοτε) ανερχομενη Αντζελινα Τζολι στον πρωταγωνιστικο ρολο. Παρα τις φιλοτιμες προσπαθειες του καστ, η σκηνοθεσια και το σεναριο των δυο ταινιων δεν ειναι τοσο καλοφτιαγμενα, οπως στα παιχνιδια κονσολας. Το 2018 θα κυκλοφορησει ενα reboot - ας ελπισουμε να ειναι καλυτερο...

 My Big Fat Greek Wedding 1-2 (2002 + 2016)  

 Η Ελληνοαμερικανιδα Νια Βαρνταλος σε μια διλογια οπου ενεχει και λιγα αυτοβιογραφικα στοιχεια και παρωδει την ελληνικη ομογενεια. Η πρωτη ταινια ηταν τοσο πετυχημενη που οδηγησε και στην δημιουργια μιας συντομης τηλεοπτικης σειρας. 

 Hulk (2003) + The Incredible Hulk (2008)    

 Με την δευτερη ταινια να ειναι καλυτερη της πρωτης και με πολλους φαν να πιστευουν οτι η μια δεν ειναι συνεχεια της αλλης, αλλα δυο μεμονωμενες ταινιες. Η παραγωγη ειναι λιγο εως πολυ η ιδια. Το καστ εχει αλλαξει.

 Ghost Rider 1-2 (2007 + 2012)

 Φιλοτιμη για το ειδος της προσπαθεια εκμοντερνισμου ενος περιφερειακου αντι-ηρωα της Marvel Comics απο την δεκαετια του 1970, ο οποιος (στο ομωνυμο κομικ) ενεχει αναφορες στις εξισου περιφερειακες υποκουλτουρες των μηχανοβιων, των χιππιδων κ.α. παρεμφερων στοιχειων, συνδυασμενων με την θεματικη τρομου των αμερικανικων splatter, των ιταλικων gialo και των βρετανικων Hammer Films - ολα αυτα απο τα ΄70ς... Σε αυτα ολα και οι δυο ταινιες στεκουν στο υψος των περιστασεων και δηλωνουν την πιστη τους. 

 Journey in the Middle of the Earth (2008) + Journey 2: The Mysterius Island (2012)     

 Και εδω εχει αλλαξει το καστ, με εξαιρεση τον νεαρο Josh Hutcherson που εμφανιζοταν και στις δυο ταινιες, οι οποιες αντλουν εμπνευση απο τα φανταστικα εργα του Ιουλιου Βερν.

 Kick-Ass 1-2 (2010 + 2013)

 Συμπαθητικη περιπετειουλα με κωμικα στοιχεια που βασιζεται στο ομωνυμο κομικ. Εχει μπολικη βια, αλλα σατυριζει με ενδιαφερον τροπο την ταση των αμερικανικων κομικς με υπερηρωες και ποσο αυτα εχουν  επηηρεασει σε μεγαλο βαθμο την αμερικανικη κοινωνια - τοσο που ενας μαθητης (ενας συγχρονος Δον Κιχωτης θα ελεγε κανεις) να αγορασει ενα κοστουμι απο το διαδικτυο και να γυριζει την πολη του τα βραδυα υποδυομενος τον μασκοφορο εκδικητη.

 The Amazing Spiderman 1-2 (2012 + 2014) 

 Μετα τον Ανθρωπο Αραχνη του Σαμ Ραιμι, για λογους που ειναι αγνωστοι σε εμας, αλλα προφανως εχουν να κανουν πρωτιστως με οικονομικα ζητηματα, τα δικαιωματα του υπερηρωα αγοραστηκαν απο την Sony Pictures, η οποια και θελησε να λανσαρει μια φρεσκια τριλογια. Με σκηνοθετη τον κον. Webb, Πητερ Παρκερ/ Ανθρωπο Αραχνη τον Andrew Garfield και την Emma Stone στον ρολο της κοπελας του Γκουεν Σταισυ, το εγχειρημα εδειχνε να παιρνει σαρκα και οστα. Τα εφφε κτλ. ησαν καλα. Κι ομως, παρεμεινε διλογια...

 Iron Sky 1-2 (2012 + 2019)    

 Κιν/κο εγχειρημα φινλανδου ερασιτεχνη με χρηματοδοτηση μεσω διαδικτυου. Κι ομως, τα εφφε ειναι καταπληκτικα και ισαξια σχεδον ενος χολλυγουντιανου μπλοκμπαστερ! Η πρωτη ειδικα ταινια ειναι αρκετα καλη και βγαζει γελιο! Αναφερεται στις προσπαθειες των ναζι - που μετα την ηττα τους κατεφυγαν στην σκοτεινη πλευρα της σεληνης - να κατακτησουν ξανα την Γη. Ετοιμαζεται και η δευτερη ταινια, την οποια και αναμενουμε.


Οι "ασ΄τα να πάνε": 

 Flesh Gordon 1-2 (1974 + 1989)  

Sexploitation movie απο τα ΄70ς, παρωδια του παλιου καλου Φλας Γκορντον, η συνεχεια της οποιας βγηκε πολυ αργοτερα, σε μια εποχη που το ειδος δεν τραβαγε πλεον. Λεγεται οτι εχει καλα ειδικα εφφε - οχι ομως απο αυτα που νομιζουν οι περισσοτεροι (μην παει το μυαλο σας στο πονηρο)...

 King Solomon´s Mines (1985) + Quatermain and the City of Gold (1987)   

 Η χειροτερη παρωδια των ταινιων του Ιντιανα Τζοουνς, με τους Ριτσαρντ Τσαμπερλαιν και Σαρον Στοουν. Παραγωγη  της Cannon Group φυσικα, που ειδικευοταν στις δευτεροκλασατες ταινιες με ανυπαρκτο σεναριο...

 Bill and Ted 1-2 (1989 + 1991)   

 Πρωταγωνιστει ο Κυανου Ρηβς προτου κανει την μεγαλη καριερα, ως "ντουβαρι" που πρεπει να κανει μια εργασια στο μαθημα της ιστοριας μαζι με τον κολλητο του. Εντελως συμπτωματικα οι δυο τους ανακαλυπτουν  μια χρονομηχανη που τους επιτρεπει να αναζητησουν προσωπικοτητες του παρελθοντος (π.χ. τον Σωκρατη, τον Ναπολεοντα και αλλους).

 Ace Ventura: Pet Detective 1-2 (1994 + 1995) 

 Ο Τζιμ Καρει ως ντετεκτιβ ζωων να συνδυαζει γκροτεσκες γκριματσες με παντομιμα. Οχι για μας...

 Speed 1-2 (1994 + 1997)    

 Η Σαντρα Μπουλλοκ στην ταινια που την εσπρωξε μπροστα στην A-List του Χολλυγουντ. Στην πρωτη ταινια πρωταγωνιστει ο Κυανου Ρηβς ως ο αστυνομικος φιλος της. Η δευτερη ταινια ειναι πιο βαρετη απο την πρωτη. 

 Bad Boys 1-2 (1995 + 2003)   

 Ο Γουιλ Σμιθ ως κουλ και μαγκας μπατσος και ο Μαρτιν Λωρενς ως ο ατζαμης και αστειος μπατσος. Μονο για φαν. Λεγεται οτι θα υπαρξει και τριτη συνεχεια - ο Θεος να μας φυλαει...

 Charlie´s Angels 1-2 (2000 + 2003) 

 Στις κιν/κες βερσιον της τηλεοπτικης σειρας πρωταγωνιστουν οι Ντρου Μπαριμορ, Καμερον Ντιαζ και Λουσι Λιου. Λεγεται οτι θα βγαλουν και τριτη ταινια (reboot)...  

 Shanghai Noon (2000) + Shanghai Knights (2003)  

 Ο Τσακυ Τσαν πραγματοποιει το πρωτο του ανοιγμα στο Χολλυγουντ με την παραγωγη αυτη, υποδυομενος εναν φυλακα στην Απαγορευμενη Πολη του 19ου αιωνα, ο οποιος ταξιδευει στην Αγρια Δυση, προκειμενου να επιστρεψει ενα κλοπιμαιο. Εκει συναντα εναν καουμπου (τον Οουεν Ουιλσον δηλαδη) που θελει να γινει διασημος ως παρανομος και οι δυο τους αναγκαζονται να συνεργαστουν...

 Το κακό 1-2 (2005 + 2009)

  Καλογυρισμενη (απο τεχνικης αποψης) ταινια, η πρωτη ελληνικης παραγωγης με θεματικη ζομπι, που εκεινες τις εποχες ειχε περαση ως ειδος. Κατα τα αλλα, μια βλακεια, με χαζο εως ανυπαρκτο σεναριο και σκηνοθεσια, ερασιτεχνικες ερμηνειες, στερεοτυπα (π.χ. με τον στρατιωτικο) και πολυ, μα παρα πολυ βρισιδι...
Sex and the City 1-2 (2008 + 2010)

 Μονο για φαν της ομωνυμης τηλεοπτικης σειρας. Ευτυχως που δεν τριτωσε...                                                 
G. I. Joe 1-2 (2009 + 2013)

Πολεμοχαρης αμερικανια με τζειμσμποντικες δοσεις. Αντε να πουμε οτι η 1η ταινια κατι ελεγε. Στην δευτερη εβγαλαν εκτος μαχης το καστ της πρωτης για να πλασσαρουν τους Dwayne "the Rock" Johnson και Bruce Willis ως αιωνιως κιν/κους κουλ τυπαδες να τα κανουν ολα λιμπα.
              
 Clash of the Titans (2010) + Wrath of the Titans (2012)   

 Ριμεικ της τελευταιας ταινιας του Ραιη Χαρρυχαουζεν, με τον Αυστραλο Σαμ Ουωρθινγκτον ως μαυροντυμενο Περσεα καβαλα σε εναν μαυρο Πηγασο. Ευτυχως που σταματησαν και δεν το πηγαν προς τριλογια...

 Alice in Wonderland 1-2 (2010 + 2016)    

 Πρωταγωνιστει η Αυστραλεζα Μια Βασικοβα ως Αλικη. Ο Τζωνυ Ντεπ ειναι ο τρελος καπελας και η Ελενα Μποναμ Καρτερ η κοκκινη βασιλισσα. Σκηνοθετει ο συντροφος της, Τιμ Μπαρτον. Ενδιαφεροντα ειδικα εφφε, αλλα συστηνεται μονο για τους φαν του Μπαρτον (αντε και του Ντεπ).

 Grown Ups 1-2 (2010 + 2013)

  Παραγωγη του Ανταμ Σαντλερ με τον ιδιο στον πρωταγωνιστικο ρολο και την Σαλμα Χαγιεκ ως συζυγο του. Οι Κεβιν Τζειμς και Κρις Ροκ ειναι οι κολλητοι του απο το σχολειο. Στην διλογια αυτη επιστρεφουν ολοι τους οικογενειακως στον τοπο καταγωγης τους για διακοπες. Εμας ομως τι μας νοιαζει και γιατι να δουμε ταινιες που μας δειχνουν μεσηλικους να καλοπερνανε;

 21 Jump Street (2012) + 22 Jump Street (2014)  

 Εμπευσμενο απο την ομωνυμη τηλεοπτικη σειρα, το εκμοντερνισμενο κονσεπτ αυτη τη φορα εχει τους Τζονα Χιλλ και Σανινγκ Τατουμ να υποδυονται τους νεαρους μπατσους, οι οποιοι, λογω καλου...DNA μικροφερνουν και μπορουν ετσι να δουλευουν ως  μυστικοι στα σχολεια και τα κολλεγια. O Ice Cube εμφανιζεται ως αρχηγος τους και με το συνηθες, γκρινιαρικο υφος του τσαντισμενου ξερολα που περιφερει παντοτε σε οποια ταινια και αν εμφανιζεται. Κατι συζητιεται και για μια τριτη ταινια...

 Hentai Kamen 1-2 (2013 + 2016)

 Ιαπωνικη αηδια που βασιζεται σε μανγκα (ιαπωνεζικο κομικ) και πλασαριστικε ως "ο Σπαιντερμαν της Χωρας του Ανατελλοντος Ηλιου". Αφορα εναν ντροπαλο τυπακο που αποκταει υπερδυναμεις καθε φορα που φοραει γυναικειο εσωρουχο στα μουτρα του. Μονο για βιτσιοζους.

 Ride Along 1-2 (2014 + 2016)     

Με τους Κεβιν Χαρτ και (παααλι;;;) Ice Cube (με το συνηθες υφος - βλ. ανωθεν). Ο δευτερος υποδυεται τον μπατσο (παααλι;;;) που δεν εμπιστευεται τον γαμπρο του (τον πρωτο δηλαδη) και τον βαζει σε δοκιμασιες... Ας ελπισουμε οτι δεν θα τριτωσει και εδω το κακο...



 

6 Kommentare:

TaLaS hat gesagt…

Στην πρωτη κατηγορια μπορουν να ενταχουν και οι ταινιες Blues Brothers 1-2 (1980 + 1998)και Airplane! 1-2 (1980 + 1982. Αρκετα καλες και οι τεσσερεις τους.

TaLaS hat gesagt…

Στις καλουτσικες μπορουν επισης να ενταχθουν οι ταινιες Tsatsiki 1-2 (1999 + 2001), Bad Santa 1-2 (2003 + 2016) και The Huntsman 1-2 (2012 + 2016).

Οι δυο πρωτες ειναι σουηδικης παραγωγης, αφηγουμενες τις περιπετειες ενος πιτσιρικα, ο πατερας του οποιου ειναι Κρητικος. Ο μικρος αποκαλουμενος Τζατζικι απο τους συμμαθητες τους λογω της καταγωγης αυτης, αποφασιζει να ταξιδεψει στην Κρητη για να γνωρισει απο κοντα τον πατερα του.

Η επομενη διλογια ειναι μια κωμικη φαρσα με τον Μπιλλυ Μπομπ Θορντον (γνωστος και ως "ο πρωην της Ατζελινας Τζολι") να υποδυεται τον αλκοολικο και σεξομανη λουζερ που δουλευει περιστασιακα ως Αγιοβασιλης σε εμπορικα κεντρα. Ο συνεργος του που παριστανει το ξωτικο, τον μπλεκει σε ληστειες.

Η τελευταια διλογια εμπνεεται απο το παραμυθι της Χιονατης, βαζοντας ομως στο κεντρο τον ιδιο τον κυνηγο, ο οποιος διαταζεται απο την μητρια της να σκοτωσει την ηρωιδα. Ο πρωταγωνιστης, υποδυομενος απο τον "Θωρ" Κρις Χεμσγουωρθ, φυσικα και δισταζει. Η Χιονατη ενσαρκωνεται απο την (ξινη και αχρωμη) πρωταγωνιστρια του "Twightlight", η οποια ευτυχως δεν εμφανιζεται στην δευτερη ταινια, η οποια ειναι σεναριακα και σκηνοθετικα ανωτερη της πρωτης.

TaLaS hat gesagt…

Επίσης: 48 hrs. 1-2 (1982 + 1990). Ο Nick Nolte ειναι ενας σκληροτραχηλος, λακωνικος μπατσος. Ο Eddie Murphy εανς παρλαπιπας μικροκακοποιος. Οι δυο τους ομως πρεπει να συνεργαστουν για πιασουν μια επικινδυνη συμμορια. Ευχαριστες περιπετιουλες.

TaLaS hat gesagt…

Καλούτσικες και οι: Independence Day 1-2 (1996 + 2016), Kill Bill vols. 1-2 (2003 + 2004), National Treasure 1-2 (2004 + 2007).

TaLaS hat gesagt…

Το Reboot αντιθέτως του "Pink Panther" (2006 + 2009) με τον Steve Martin ως Inspector Clouseau ήταν απογοητευτικό. Κρύα και πεπαλαιωμένα αστεία και ο John Cleese ως επιθεωρητής Ντρέυφους με την μονίμως απορημένη φάτσα ως σήμα κατατεθέν του, δεν έφεραν ούτε μπόλικους θεατές στις κιν/κες αίθουσες, ούτε πολλά λεφτά στα ταμεία τους.

TaLaS hat gesagt…

Συμπαθητικές είναι επίσης οι κωμικές διλογίες "Sister Act 1-2 (1992 + 1993)" και "OSS 117 1-2 (2006 + 2009)". Στην πρώτη διλογία, η Whoopi Goldberg υποδύεται την καμπαρετζού που γίνεται μάρτυρας δολοφονίας. Για να προστατευτεί, μπάινει σε ειδικό πρόγραμμα, το οποίο την στέλνει σεε μονή καλογριών. Στην δεύτερη, ο Jean Dujardin υποδύεται μια καρικαρτούρα μυστικού πράκτορα της ντεγκωλικής Γαλλίας, ο οποίος, παρά τις γκάφες στυλ επιθεωρητή Κλουζώ και αστυνόμου Σαίνη, και παρά τις μισογυνικές και ρατσιστικές του απόψεις, έχει επιτυχία στις αποστολές του - και στις γυναίκες...