Sonntag, 23. September 2018

ΑΤΑΚΤΩΣ ΕΡΙΜΜΕΝΑ 23.


 Περασε και αυτο το καλοκαιρι. Το τριτο κατα το οποιο εμεινε για τοσο μεγαλο χρονικο διαστημα στο νοτο. Δεν ηταν και τοσο χαλια. Αν τα οικονομικα του ησαν καλα, θα εκανε περισσοτερα πραγματα, θα πηγαινε ταξιδια κτλ. Ομως δεν ειναι απο εκεινους που τα εχουν ολα στην ζωη τους.

 Το φετινο καλοκαιρι κινηθηκε στον αποηχο του Μακεδονικου ζητηματος. Τα συνταρακτικα συμβαντα που ελαβαν χωρα εχουν να κανουν με την φονικη πυρκαγια στην θεση Ματι/ Νεος Βουτζας, στην Ανατολικη Αττικη απο την μια μεραι. Απο την αλλη, η (προσωρινως φαινομενικη) κινηση-εκπληξη του Ερντογαν να απελευθερωσει ανημερα του Δεκαπενταυγουστου τους δυο Ελληνες στρατιωτες οι οποιοι ειχαν συλληφθει πριν απο αρκετους μηνες στα συνορα των δυο χωρων.

 Οι ηγετες Βορειας και Νοτιας Κορεας ξανασυναντιουνται και συσφιγγουν τις σχεσεις τους. Στην Θεσσαλονικη διεξαγεται η Διεθνης Εκθεση με τον εναν και τον αλλον πολιτικο να λεει το μακρυ και το κοντο του ως συνηθως.  Στην Αθηνα γινεται η Εκθεση Βιβλιου στο Ζαππειο. Η τελευταια οσο παει και μικραινει. Επιστημονικοι εκδοτικοι οικοι οπως οι Παπαδημας, Καρδαμιτσας, Βανιας, Καπον, Εκδοτικη ΑΘηνων, Εννοια, Συμμετρια, ΜΙΕΤ, Αλφα Μπανκ, Εθνικο ιδρυμα Ερευνων, Ακαδημια Αθηνων, εν Αθηναις Αρχαιολογικη Εταιρεια ειναι αποντες.  Ελαχιστοι σοβαροι οικοι, οπως οι Ζητρος και οι παν/κες εκδοσεις Κρητης κρατουν ακομα τα σκηπτρα. Το αγοραστικο κοινο ειναι κατανεμνημενο. Απο την μια ο γυναικοκοσμος συχναζει στα περιπτερα των εκδοσεων Κεδρος, Καστανιωτης, Λιβανης, Πατακη που εκτος απο παιδικα κυκλοφορουν και πολλα μυθιστορηματα - τα περισσοτερα εξ αυτων τυπου Αρλεκιν. Οι ανδρες συνωστιζονται στους ψευτοιστορικους εκδοτικους οικους (π.χ. Πελασγος, Ηλεκτρον, Γεωργιαδης, Διον), στους παγκους των οποιων οι αυτοεκδοσεις ερασιτεχνων συγγραφεων συναγωνιζονται μεταξυ τους για τον ποιο πιασαρικο τιτλο και εξωφυλλο (λ.χ. η αγνωστη προιστορια/ τεχνολογια κτλ. των αρχαιων Ελληνων). Αυτη ειναι η καταντια του βιβλιου στην ελληνικη αγορα εν οψει της κρισης.

 Τωρα πλεον ειναι και παλι πισω στον κρυο βορρα. Αντι του καυτου ηλιου νιωθει τις φθινοπωρινες ψιχαλες. Αντι λιακαδας αντικρυζει τον γκριζο ουρανο. Αντι παγωτου, απολαμβανει ζεστο τσαι. Ειχε ολως περιεργως κατι σαν κρυωμα ηδη πριν φυγει. Πρωτη φορα στα χρονικα να εχει πονολαιμο, βουλωμενη μυτη, φλεματα και συναχι καλοκαιριατικα. Ισως ομως τωρα με την αλλαγη κλιματος να βλετιωθει η κατασταση. Ποιος ξερει... Και πολυ καθησε αλλωστε... Υπαρχουν υποχρεωσεις και δουλειες που πρεπει να διεκπεραιωθουν...

 Ας ελπισουμε οτι τα πραγματα θα πανε προς το καλυτερο...

Keine Kommentare: