Donnerstag, 1. August 2019

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ ΥΠΕΡΗΡΩΩΝ ΣΤΑ ΚΟΜΙΚΣ, ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΟΘΟΝΗ 2.


 Μιας και εχει περασει παρα πολυς καιρος απο το πρωτο σχετικό κείμενο και επειδη στο μεσοδιαστημα εχουν κυκλοφορησει απειρες ταινιες και σειρες, ας κανουμε ενα δευτερο ποστ αναφορικα με το θεμα. Ξεκιναμε με το MCU (Marvel Cinematic Universe) για να προχωρησουμε ακολουθως στο DCEU (DC Extended Universe) σε κιν/φο και τιβι:


 Οπως ειδαμε και στο πρωτο κειμενο, η στολη του Καπταιν Αμερικα στην πρωτη του ταινια (2011) ξεκινησε απο τα σωου που τον αναγκαζαν να κανει. Εκεινη η βερσιον ηταν πιο πιστη στις απαρχες της απο τα κομικς και απο αυτην προηλθε το κοστουμι του στους Εκδικητες (2012) με διαφοροποιησεις (π.χ. υπερβολικη χρηση του μπλε στα μανικια). Η στολη μαχης του 2011 εμφανιστηκε ελαφρως διαφοροποιημενη σε πιο μπλε χρωμα και με την προσθηκη τριτης κοκκινης λωριδας στην δευτερη του ταινια το 2014. Ενας συνδυασμος των δυο κοστουμιων απο τις προαναφερομενες ταινιες συν το κοστουμι απο την πρωτη σκηνη της ταινιας του 2014, μας οδηγησε στην στολη που φορεσε στους δευτερους Εκδικητες το 2015. Εδω εχουμε να κανουμε με το οτι το κοστουμι φαινεται να ειναι βαρυ και αβολο για το σωμα του ηθοποιου, οπως και οι βασικες στολες απο τις ταινιες 2011 και 2014. Τα χρωματα ειναι σε αρμονια, οι δε λεπτομερειες συναδουν με την στολη της ΑΣΠΙΔΑ απο το 2014: Οι τρεις κοκκινες λωριδες κατα μηκος της κοιλιας ειναι σε γεωμετρικο μοτιβο, τα γαντια κοντα με ανοιγματα για να παραμενουν ελευθερα τα δαχτυλα, τα διακοσμητικα φτερα στα πλαγια του κρανους εχουν αντικατασταθει επισης απο αφηρημενα μοτιβα. Αυτα τα χαρακτηριστικα θα συνεχισουν να υπαρχουν και στις υπολοιπες ταινιες, στις οποιες εμφανιζεται ο Καπταιν Αμερικα. Στην ταινια του 2016, η στολη ειναι πιο εφαρμοστη, πιο κοντα στο κοστουμι της ΑΣΠΙΔΑ απο το 2014. Το μπλε σκουρο καλυπτει τωρα ολοκληρα τα μανικια. Το αστερι στο στερνο του ηρωα δεν τονιζεται πλεον με κοκκινες γραμμες που σχηματιζουν ακτινες. Τα υπολοιπα χαρακτηριστικα του (κοκκινες λωριδες, κρανος, γαντια) παραμενουν ως εχουν. Η στολη αυτη θα χρησιμοποιηθει και στην προτελευταια ταινια των Εκδικητων (2018). Εκει πλεον, το αστερι στο στερνο εχει απομακρυνθει και το εναπομειναν λευκο του κοστουμιου εχει μουτζουρωθει. Μολονοτι δεν φερει την ασπιδα πλεον, ο Καπ εχει κρατησει τους ιμαντες που την στερεωνουν στην πλατη του. Δεν φοραει πλεον κρανος, εχει μακρυνει το μαλλι και φερει γενειαδα. Οι συμβολισμοι ειναι κατι παραπανω απο αυτονοητοι. Στην τελευταια ταινια των Εκδικητων (2019) αφου περασει απο τα κοστουμια της ΑΣΠΙΔΑ και της πρωτης του στολης απο το 2011 (η πρωτη του εμφανιση δημοσιως στον 21ο αιωνα), ο Καπ θα φορεσει μια παραλλαγη της στολης του 2016 σε πιο ανοιχτο χρωμα (γκριζογαλανο), μιας και η μουντη φωτογραφια της ταινιας αυτης ευνοει την χρηση του χρωματος αυτου. Περαν μιας ελαφριας διαφοροποιησης στον τονισμο του αστεριου και της προσθηκης φολιδων που κανουν το πανω μερος της στολης να θυμιζει τους αλυσιδωτους θωρακες των ιπποτων του Μεσαιωνα - και ησαν απαιτηση πολλων θαυμαστων, καθως σε αρκετα παλια κομικς ειχε δωθει η εντυπωση οτι η στολη του Καπ ηταν καπως ετσι - δεν υπαρχουν ριζικες αλλαγες στο τελευταιο του αυτο κοστουμι.


 Στην πρωτη ταινια των Εκδικητων (2011) εμφανιζεται και ο Γερακοματης με κοστουμι. Η στολη του παραπεμπει ξεκαθαρα στην εμφανιση του στο κομικ Ultimates που κυκλοφορησε μετα το μιλλενιουμ και αποτελει μια μοντερνα, σκληροπυρηνικη ματια στον θρυλο της ομαδας. Απο κει και περα, οι δημιουργοι των κοστουμιων προχωρησαν σε ελαφρες τροποποιησεις στις υπολοιπες ταινιες στις οποιες εμφανιζεται ο ηρωας, απομακρυνομενοι απο τις καταβολες του των κομικς.


  Οι στολες του Μαυρου Πανθηρα, τοσο στους Εκδικητες (2016, 2018-2019) οσο και στην δικη του ταινια (2018) ακολουθησαν μεν την πεπατημενη και εμειναν πιστες στις κομικ-καταβολες τους. Εν τουτοις πλαισιωθηκαν απο διακοσμητικα στοιχεια απο αφρικανικες κουλτουρες για να τονισουν την καταγωγη του ηρωα. Τετοια στοιχεια αποτελουν τα σκαλισματα στην μασκα, το στηθος, τα χερια, αλλα και το μενταγιον και το σχημα των γαντιων που μιμουνται τα νυχια του αιλουροειδους.


 Στον Δρ. Στρειντζ (2016, 2018-2019) ενω τα χρωματα εμειναν πιστα στο κομικ, εγιναν αλλαγες στο ενδυματολογικο, ετσι ωστε το κοστουμι του ηρωα να θυμιζει περισσοτερο στολη βουδιστη μοναχου. Το ιδιο μπορουμε να πουμε οτι συνεβει και με τον συμμαχο του (και μελλοντικο του εχθρο) Μορντο, ο οποιος φερει στολη σε βαθυ πρασινο χρωμα. Σε καποιες σκηνες, ο Δρ. Στρειντζ φοραει τα γνωστα απο τα κομικς πορτοκαλι γαντια του, τα οποια ομως κατα κυριο λογο παραλειφθηκαν - πιθανον να ησαν εμποδιο στην χρηση των χεριων του ηθοποιου ο οποιος ηθελε να αποδωσει πιστοτερα τα ξορκια και τις κινησεις των δαχτυλων του ηρωα που ερμηνευε.

 Η εμφανιση του Οραματος στις ταινιες (2014, 2016, 2018-2019) παραμενει πιστη σε εκεινη απο τα κομικς σε μεγαλο βαθμο και ειδικα στα χρωματα. Η χρυσαφενια βενταλια του μανδυα του παραλειπεται, ενω οι εξισου χρυσαφενιες μποτες και γαντια του αντικαθισταται απο το κοκκινο του συνθετικκου του δερματος. Για την συντροφο του Γουαντα/ Κοκκινη Μαγισσα επελεγησαν αλλαγες στην γκαρνταρομπα της αντιστοιχες με εκεινες του Γερακοματη. Ετσι λοιπον, η ηρωιδα δεν φερει κοκκινο ολοσωμο μαγιο με γαντια, μποτες, μανδυα και τιαρα οπως στα κομικς - φοραει απλα ενα δερματικο κοκκινο τζακετ με μποτες σε παρομοια αποχρωση και υλικο πανω απο μαυρη μπλουζα και παντελονι ή φουστα. Ομοιως και με το Γερακι (Σαμ Ουιλσον), φιλο και συμπαραστατη του Καπταιν Αμερικα, η εμφανιση του οποιου στις ταινιες (2014-2016, 2018-2019) απεχει απο εκεινην των κομικς.




 Η Σφηκα εμφανιζεται μολις στην δευτερη ταινια του Μυρμιγκανθρωπου (2018) και στην τελευταια των Εκδικητων (2019) με στολη μαχης, η οποια παραπεμπει ξεκαθαρα στο κομικ των Ultimates απο τις αρχες του 21ου αι. Ο δε παρτεναιρ της χρησιμοποιει στολη, η οποια απεχει απο την εμφανιση του στο κομικ. Στις ταινιες που εμφανιζεται (2015-2016, 2018-2019) ο Μυρμιγκανθρωπος φοραει λειτουργικο κρανος για να εισπνει τα σωματιδια Πυμ και να μπορει ετσι να μεταβαλλει το μεγεθος του. Η στολη του ειναι εξοπλισμενη με κουμπια στα γαντια για αυτον τον σκοπο, κατι που στα κομικς δεν ηταν ξεκαθαρο. Εξυπακουεται οτι και η Σφηκα φερει κρανος για αυτον ακριβως τον λογο - στα κομικς δεν εχει κρανος, οι δε δυναμεις της δεν προερχονταν απο το κοστουμι της αλλα απο πειραματα και στην ιστορια των κομικς πρεπει να ειναι η μοναδικη υπερηρωιδα, η οποια εχει αλλαξει παραπανω απο 10 στολες στην διαρκεια της καριερας της.

 Η Καπταιν Μαρβελ πρωτοεμφανιζεται στην δικη της ταινια το 2019 καθως και στην τελευταια ταινια των Εκδικητων την ιδια χρονια. Αρχικα την βλεπουμε να φοραει την στολη των πολεμιστων Κρη, η οποια για τις αναγκες της ταινιας ειναι σκουρα ασημενια/ γκριζα με πρασινα γαντια, μποτες και επωμιδες. Αργοτερα αλλαζει η ιδια τα χρωματα της στολης της, επιλεγοντας κοκκινο για τα γαντια, τις μποτες και το ανω σημειο του θωρακα, τα οποια πλαισιωνονται απο χρυσες ταινιες. Το υπολοιπο του κοστουμιου ειναι μπλε. Αυτη της η εμφανιση, η οποια υπαρχει εδω και πανω απο 5 χρονια περιπου στα κομικς, θα παραμεινει και στις αρχικες σεκανς της τελευταιας ταινιας των Εκδικητων (2019). Οταν ομως επανεμφανιζεται προς το τελος της ταινιας, εκτος του οτι φερει κοντα μαλλια, εχει αντιστρεψει τα χρωματα της στολης της: Πλεον ειναι τα γαντια, οι μποτες και οι επωμιδες μπλε και το υπολοιπο κοκκινο. Αυτη η χρωματικη αλλαγη συμβαδιζει με την στολη του αυθεντικου Καπταιν Μαρβελ, του πολεμιστη Κρη απο τα κομικς.

 Ο Daredevil (Ατρομητος) εμφανιζεται σε ταινια του 2003, υποδυομενος απο τον Μπεν Αφλεκ. Το 2015 θα πρωταγωνιστησει σε τηλεοπτικη σειρα. Η στολη του 2003, σκουρα κοκκινη και δερματινη, θυμιζει τις στολες που χρησιμοποιουνται σε σαδομαζοχιστικα στουντιο. Η μασκα δεν καθεται καλα, διοτι ειναι ετσι φτιαγμενη που καλυπτει το κεφαλι και τα αυτια σαν σκουφος. Θα ηταν προτιμοτερο να ειχε την μορφη της μασκας του Καπταιν Αμερικα. Στην τηλεοπτικη της βερσιον ειναι βεβαια καλυτερη, με το αρνητικο οτι εχουν προσθεσει καλυμα στην μυτη. Οπως φαινεται και απο τις εικονες, η αυθεντικη στολη του Ατρομητου δεν ειναι ετσι. Τουλαχιστον η εναλλαγη κοκκινου με μαυρο στην τηλεοπτικη βερσιον, σε συνδυασμο με την φωτογραφια λειτουργει υπερ της στολης με εντυπωσιακα αποτελεσματα.

 Οσο για τον Σπαιντερμαν (Ανθρωπο Αραχνη), οπως ειδαμε και στο πρωτο σχετικο κειμενο προ εξαετιας, οι ενδυματολογοι των ταινιων εμειναν πιστοι στο πρωτοτυπο. Με την ελευση νεου ηθοποιου να ερμηνευσει τον χαρακτηρα, πρωτοεμφανιζομενου στην τελευταια ταινια του Καπταιν Αμερικα (2016), στις δυο τελευταιες των Εκδικητων (2018-2019) και σε δυο δικες του σολο ταινιες (2017, 2019), παρουσιαστηκαν καινουργιες προκλησεις: Πως θα συνδυαστει το πρωτοτυπο με το καινουργιο; Πως θα καινοτομησουμε με παλαιο υλικο; Στην νεωτερη σοδεια ταινιων, η στολη του Ανθρωπου Αραχνη φερει καταβολες απο τις πρωτες του ιστοριες, γυρω στα μεσα της δεκαετιας του 1960. Τα ματια της μασκας ειναι πιο μικρα, λευκα και οχι καθρεφτες οπως στις προηγουμενες βερσιον. Το φοντο τους ειναι πλουσιοτερο, εντονο μαυρο. Τα ματια αλλαζουν σχημα για να δειχνουν τα συναισθηματα του ηρωα. Το κοκκινο της στολης δεν ειναι εντονο, αλλα βελουδινο, βαθυ πορφυρο. Οι γραμμες πανω στην μασκα που σχηματιζουν διχτυ/ιστο ειναι μπλε, λεπτες, απαλες και ισα που φαινονται. Το μπλε της στολης ειναι επισης πλουσιο, απαλο και βελουδινο και εναλλασσεται αρμονικα με το κοκκινο, ειδικα στα μανικια. Εδω εχει ακολουθηθει η αντιθετη λυση απο την στολη του Καπταιν Αμερικα του 2011. Το κοκκινο χρωμα στον Ανθρωπο Αρχανη περιοριζεται στους ωμους και τα γαντια. Η στολη εχει φτιαχτει απο τον ιδιο τον Τονυ Σταρκ (Αιρονμαν) με τρισδιαστατο εκτυπωτη και περιλαμβανει διαφορα γκατζετς, οπως προγραμμα πανομοιοτυπο με εκεινο που εχουν οι αρματωσιες του εφευρετη του, λειτουργια συντομης πτησεως, αυτοματους εκτοξευτηρες ιστων κτλ. Στην φετινη του 2η σολο ταινια, ο Σπαιντερμαν κατασκευαζει μονος του μια βερσιον της στολης του 2016, στην οποια εχει αντικαταστησει το μπλε με το μαυρο, ακομα και στα γαντια. Στους Εκδικητες (2018-2019) εμφανιστηκε με μεταλλικη πανοπλια, πανομοιοτυπη με εκεινη των κομικς των τελευταιων ετων.



Οπως ειδαμε στο κειμενο του 07/2013, το κοστουμι του Σουπερμαν απο την νεα κιν/κη του μεταφορα το 2013 ακουμπαει στην νεα βερσιον του ηρωα που εχει εμφανιστει εδω και λιγα χρονια στην νεα σειρα κομικς με τον υποτιτλο 52. Τα βαθυ μπλε της στολης εναλλασεται αρμονικα με το ρουμπινενιο κοκκινο της καπας, ενω διακοσμητικα μοτιβα στα πλευρα και τα μανικια τονιζουν τις εξωγηινες καταβολες του ηρωα (και της στολης του φυσικα). Η στολη αυτη παραμενει αυτουσια και στις υπολοιπες ταινιες, στις οποιες εμφανιζεται ο ηρωας (2016-2017, 2019). Πιο κοντα ομως στην στολη των 52 απο τα κομικς ερχεται ο Σουπερμαν της τηλεοπτικης σειρας Σουπεργκερλ. Σε αυτο βοηθαει η προσθηκη της κοκκινης ζωνης.

Η δε Σουπεργκερλ απο την ομωνυμη τηλεοπτικη της σειρα, δεν απεχει εμφανισιακα απο τις κομικς καταβολες της. Φυσικα βοηθαει το οτι τα χρωματα ειναι πιο σκουρα. Η καπα, οι μποτες που φτανουν μεχρι το γονατο και η φουστιτσα ειναι πετσινες. Ενδιαφερουσα πινελια το κοκκινωπο καλσον της ηρωιδας, μολονοτι εμεις θα το προτιμουσαμε σε μπλε χρωμα!

Η Γουωντερ Γουμαν στον κιν/φο (2016-2017) εχει κυριολεκτικα εμπνευστει απο την εμφανιση της στην προαναφερομενη σειρα κομικς 52. Η τιαρα, οι μποτες-περικνημιδες, τα βραχιολια, το σχημα της πανοπλιας, ακομα και η χρηση ξιφους και ασπιδας εχουν κιυριολεκτικα ξεπηδησει απο τα κομικς αυτα.



 Η μορφη του Ακουαμαν στις ταινιες (2016, 2018) συνδεεται με δυο διαφορετικες εμφανισεις του. Ο ηθοποιος που υποδυεται τον ηρωα φερει μακρυα μαλλια και γενειαδα. Αντιστοιχη εμφανιση ειχε ο συγκεκριμενος ηρωας στα κομικς απο την δεκαετια του 1990 μεχρι και προσφατα. Αυτο το κρατησανε στις ταινιες, αλλα προσθεσαν την κλασικη στολη του ηρωα απο τα παλιοτερα κομικς. Ετσι, στην πρωτη του εμφανιση το 2016, ο Ακουαμαν φοραει μια στολη αποτελουμενη απο χαλκινο θωρακα και σκουρο πρασινο παντελονι. Και τα δυο με αναγλυφα (ατλαντιανα υποτιθεται) μοτιβα, για να τονιζεται η μη-γηινη καταγωγη του. Στην δικη του ταινια το 2018, ο Ακουαμαν φοραει προς το τελος την κλασικη βερσιον της στολης του που ξερουμε απο τα κομικς: Χρυσαφενιο λεπιδωτο θωρακα με αναγλυφους μυς, που θυμιζει τους μεσαιωνικους αλυσιδωτους θωρακες με βαθυ πρασινο παντελονι και γαντια. Ακομα και η στολη του εχθρου του στην ταινια αυτη, του ετεροθαλους αδελφου του "Ocean Master" εχει μεινει πιστη στο πρωτοτυπο υλικο, τα κομικς, τοσο απο πλευρας εμφανισης και σχηματων, οσο και χρωματων.



 Οι νεοι Φλας των κιν/κων ταινιων (2017) και της τηλ/κης σειρας (2014) βασιζονται μεν πανω στο μοντελο των ομωνυμων κομικς αλλα διαφερουν ριζικα μεταξυ τους: Ο κιν/κος Φλας φερει εντονο κοκκινο χρωμα στην στολη του, η οποια θυμιζει περισσοτερο πανοπλια. Ο δε τηλ/κος Φλας φοραει μια στολη σε σκουρ κοκκινο χρωμα με διακριτικες χρυσες γραμμες να διατρεχουν τον κορμο και τα μπρατσα του. Η στολη αποτελειται απο διαφορετικα υλικα, τα οποια γινονται διακριτικα με το ματι και παρα το ομοιομορφο κοκκινο χρωμα τους. Η κουκουλα/μασκα, οι μποτες και τα γαντια, τμηματα του κορμου και του παντελονιου στους μηρους ειναι κραυγαλεες περιπτωσεις αυτου του στυλ. Στις πρωτες σαιζον/ κυκλους (1-2) ο Φλας ειχε το μοτιβο του κεραυνου στο στηθος του σε κοκκινο φοντο. Στον 3ο κυκλο, το φοντο εγινε λευκο, οπως και στα κομικς. Απο τον 4ο κυκλο επισης, η μασκα του Φλας τροποποιηθηκε ετσι ωστε να μην περιλαμβανει προστατευτικο τμημα στο σαγονι.


 Ο ηρωας "Πρασινο Βελος" (Green Arrow) στις απαρχες του στα κομικς (δεκαετιες 1940 με 1980 περιπου) εφερε εμφανισιακα και ενδυματολογικα στον κιν/κο Ρομπεν των Δασων του Ερρολ Φλυνν: Μουσακι, καπελο με φτερο, κολλητο παντελονι. Για την τηλεοπτικη του εμφανιση στην ομωνυμη σειρα, η οποια και ξεκινησε το Arrowverse της DCEU (συμπαν στο οποιο ανηκουν και οι προαναφερομενοι ηρωες Φλας και Σουπεργκερλ), επελεγει η μοντερνα βερσιον που υπαρχει στα κομικς απο την δεκαετια του 1990. Ετσι, ο ηρωας εφαρμοζει τον νομο με τον δικο του τροπο φοροντας κουκουλα και στολη, το πανω μερος της οποιας ειναι τζακετ με μακρυα μανικια.

 Αλλος ηρωας του προαναφερομενου παραλληλου συμπαντος Arrowverse ειναι ο Ατομ (Δρ. Ροι Παλμερ). Το κοστουμι του ομως δεν εχει καμια σχεση με εκεινο των κομικς στην μορφη. Ναι μεν κρατηθηκαν τα χρωματα μπλε και κοκκινο, αλλα το κοστουμι μοιαζει με πανοπλια. Οι δημιουργοι της σειρας εμπνευστηκαν προφανως απο την δημοφιλια του Αιρονμαν και καναν τον Ατομ επισης πολυεκατομμυριουχο εφευρετη - μολονοτι οχι τοσο υπεροπτη οσο ειναι ο Τονυ Σταρκ! - με την αρματωσια του να συνδυαζει τις ικανοτητες του Μυρμιγκανθρωπου (σμικρυνση, η οποια και ηταν η δυναμη του Ατομ ουσιαστικα στα κομικς) με εκεινες του Αιρονμαν (πτηση, εκτοξευση ακτινων απο τα γαντια, υπερδυναμη κτλ.).

 Ο νεος Μπατμαν του κιν/φου που διαδεχτηκε τον Κριστιαν Μπειλ (2005-2012) ειναι ο Μπεν Αφλεκ και εμφανιστηκε το 2016 στην ταινια "Μπατμαν εναντιον Σουπερμαν" και την επομενη χρονια στην JL. Νεος Μπατμαν, νεα στολη επομενως. Οι δημιουργοι βρηκαν εμπνευση στην σειρα κομικς του Φρανκ Μιλλερ που φερει τον τιτλο "ο Σκοτεινος Ιπποτης". Στο κομικ αυτο, ο ηρωας ειναι μεν γερασμενος, αλλα ογκωδης και ευκινητος παρα ταυτα. Ο νεος ηθοποιος τυχαινει να ειναι 1.90 μ. ψηλος και γεροδεμενος. Το κοστουμι του φερει στοιχεια απο το κομικ του Μιλλερ, οπως ειναι τα μικρα αυτια της μασκας. Παραλληλα, υπαρχει διαφοροποιηση χρωματων στην στολη, κατι που δεν υπηρχε στις προηγουμενες ταινιες. Ετσι λοιπον, ενω η μασκα, η καπα, τα γαντια και οι μποτες ειναι μαυρα, το υπολοιπο του κοστουμιου ειναι γκριζο/σταχτι και φτιαγμενο απο ενα υλικο που δινει την ψευδαισθηση οτι ο ηθοποιος ειναι πραγματικα μυωδης και γραμμωμενος - ή οτι οι μυες της στολης ειναι αναγλυφοι για να εξυπηρετησουν τον σκοπο αυτο. Δηλαδη το ιδιο πραγμα που εχουμε και στον Σουπερμαν των ιδιων ταινιων, αλλα και τον Ακουαμαν.  Η αποδοση σε αυτο το κομματι ειναι πιο θετικη και τα αποτελεσματα πιο θεαματικα απο οτι σε παλαιοτερες βερσιον του χαρακτηρα, π.χ. στις ολομαυρες λατεξ στολες των ΄90ς (Μπερτον - Σουμαχερ) και στις πανοπλιες-κεβλαρ της μετα-μιλλενιουμ εποχης (τριλογια Νολαν). Ο δε νεος Μπατμαν ειναι επισης ευκινητος μολονοτι ογκωδης και δινει την εντυπωση οτι δεν εξαρταται πλεον απο τα γκατζετς της στολης του για να βγαλει εκτος μαχης κακοποιους οπως συνεβαινε με τους προκατοχους του. 

 Το 2019 εκανε και την παρθενικη του εμφανιση στον κιν/φο ο υπερηρωας Σαζαμ - ενα ορφανο παιδι που λαμβανει απο τον μαγο με το ονομα Σαζαμ δυναμεις αρχαιων ηρωων και θεων (π.χ την δυναμη του Ηρακλη, την ισχυ του Ατλαντα, την σοφια του Σολομωντα, την αντοχη του Αχιλλεα, την ταχυτητα του Ερμη κτλ.) και μεταμορφωνεται σε ενηλικα υπερηρωα. Οι δημιουργοι του κιν/κου κοστουμιου εμπνευστηκαν απο το επικαιρο ομωνυμο κομικ του ηρωα, με θετικες βελτιωσεις. Ετσι, ο κιν/κος Σαζαμ φοραει μια ολοκοκκινη εφαρμοστη στολη με χρυσα περιβραχιονια, μποτες και ζωνη. Η λευκη του καπα ειναι κοντη - αρκετα κοντυτερη απο εκεινη του Σουπερμαν - αλλα διακοσμημενη στις ακρες με χρυσους μαιανδρους για να τονιστει η παραδοση που συνοδευει τον ηρωα (πρεπει να θεωρεται ο αρχαιοτερος στο DCEU και επιπλεον οι δυναμεις του προερχονται απο εκεινες αρχαιων Ελληνων θεων και ηρωων κυριως). Ακομα και η κοκκινη στολη - επιτηδες κολλητη, καθοτι η ταινια ειναι περισσοτερο κωμωδια - μοιαζει να ειναι κεντημενη με μαιανδρους και με λεπτες κοκκινες λωριδες τονισμενη σε ορισμενα σημεια - π.χ. στους ωμους και στο στηθος ετσι ωστε να φαινεται οτι ο ηρωας ειναι μυωδης. Οι μποτες εχουν το σχημα ελληνορωμαικων σανδαλιων. Το σημα του, ο χρυσος κεραυνος, στην ταινια δεν πεφτει διαγωνια στο στερνο οπως στα κομικς, αλλα βρισκεται εντος χρυσου τριγωνικου πλαισιου με τη μυτη του να κοιτα ευθεια προς τα κατω στην αγκραφα της επισης χρυσης ζωνης. Οι δυο αλλες πλευρες του τριγωνου ενωνονται δεξια και αριστερα με τις ακρες του μανδυα και φερουν χρυσα κουμπια που απεικονιζουν αναγλυφες κεφαλες τιγρεων. Αυτο ειναι ενα αλλο στοιχειο που παρθηκε απο το νεο κομικ, στο οποιο το ορφανο αλτερ εγκο του ηρωα λατρευει τα συγκεκιρμενα αιλουροειδη.

 Ολοκληρωνοντας και αυτην την παρουσιαση, βγαζουμε τα εξης συμπερασματα: Σε γενικες γραμμες θα λεγαμε οτι οι κιν/κες αποδοσεις των υπερηρωων του DCEU οσον αφορα το ενδυματολογικο κομματι, ειναι πιο πιστες στις καταβολες τους απο τα κομικς. Στην περιπτωση του MCU δεν συμβαινει το ιδιο κατα την γνωμη μας καθως εδω οι ενδυματολογοι απλως εμπνεονται απο τα κομικς για να φτιαξουν κατι ξεχωριστο, κατι αποκλειστικα δικο τους, το οποιο θα συνδυαζει το μοντερνο με το παραδοσιακο και το πρακτικο κομματι. Στην περιπτωση του MCU συμβαινει επισης και το εξης: Οι καινοτομιες στις κιν/κες αποδοσεις των κοστουμιων των ηρωων ειναι που σε μεγαλο βαθμο επιρρεαζουν τους σχεδιαστες των κομικς. Σπανιοτερα πλεον συμβαινει το αντιθετο στην Μαρβελ - πιο συχνα γινεται αυτο στην DC. Στην Μαρβελ αντιθετως βλεπουμε να εμφανιζονται οι στολες απο τις κιν/κες ταινιες (π.χ. του Καπταιν Αμερικα) στα κομικς της νεας σοδειας.


Keine Kommentare: