Dienstag, 29. September 2020

Doppelgänger II: The Rouritanian Paradoxon.

 Εχει περασει αρκετος καιρος απο τοτε που με αφορμη ενα αγαπημενο μας μυθιστόρημα γράφαμε για τις πιθανες εκατερωθεν επιρροές. Οτι δηλαδη η ιστορια αυτη επηρρεασε και αλλους συγγραφεις, αλλα και σεναριογραφους, και σκηνοθετες που γυρισαν ταινιες βασισμενη σε αυτην. Αλλα και οτι η ιστορια αυτη είχε λάβει εμπνευση απο διαφορους παραγοντες. Τοτε ομως δεν γνωριζαμε το παρακατω: Πως υπαρχουν ντοκουμεντα (φωτογραφιες, ρεπορταζ) που στηριζουν την αποψη, οτι ο συγγραφεας του μυθιστορηματος "The Prisoner of Zenda", Anthony Hope πρεπει να εμπνευστηκε την ομοιοτητα των κεντρικων του χαρακτηρων, ξαδελφων Ραντολφ Ρασσεντυλ και Ροδολφου Ε΄από την πραγματικη ομοιοτητα των βασιλικών ξαδελφων Γεωργιου Ε΄της Μεγαλης Βρετανιας και τσαρου Νικολαου Β΄της Ρωσιας (βλ. εικ. εντ.)!

Ο βασιλιάς Γεώργιος Ε΄ της Μεγάλης Βρετανίας (δεξιά) και ο εξάδελφός του, τσάρος Νικόλαος Β΄της Ρωσίας (αριστερά) στο Βερολίνο το 1913 (πηγή: wikipedia.org)

 

 Η ανωτερω φωτογραφια του 1913 αποδεικνυει την ομοιοτητα των δυο γαλαζοαιματων, οι οποιοι γεννηθηκαν με τρια χρονια διαφορας μεταξυ τους (ο Γεωργιος στα 1865 και ο Νικολαος στα 1868). Και σιγουρα δεν πρεπει να ειναι τυχαιο το γεγονος οτι ο φανταστικος Ροδολφος είναι ο πεμπτος βασιλιας της Ρουριτανιας με το ονομα αυτο, οπως ακριβως ηταν και ο Γεωργιος! 

 Ενα επιπλεον στοιχειο που αποδεικνυει οτι ο συγγραφεας εμπνευστηκε απο τους δυο μοναρχες, αποτελει η μαρτυρια της εφημεριδας "Times" του Λονδινου. Εναν χρονο πριν ο Hope συγγραψει το βιβλιο του, στα 1893 δηλαδη, τελεστηκαν οι γαμοι του Γεωργιου στην βρετανικη πρωτευουσα. Φυσικα οι γαλαζοαιματοι συγγενεις δεν θα μπορουσαν να λειψουν απο το γεγονος αυτο! Το φυλλο των λονδρεζικων "Times" της Παρασκευης 7 Ιουλιου 1893, σελ. 5, αναφερει οτι παραλιγο να υπαρξουν ευτραπελα, επειδη ο κοσμος μπερδευε τον Γεωργιο με τον ξαδελφο του Νικολαο! Ηδη απο απο τοτε λοιπον, οι δυο μοναρχες ειχαν αφησει γενειαδες και φυσικα οι πανομοιοτυπες στρατιωτικες στολες τους με τα σιρικια, τα γαλονια, τα παρασημα και τις ταινιες, προκαλουσαν συγχυση ακομα και στους πιο κοντινους τους ανθρωπους!

 Μερικες φορες τελικα η πραγματικοτητα ειναι πιο δυνατη και απο την φαντασια! Και προσωπικα θεωρουμε οτι η ομοιοτητα μεταξυ Γεωργιου και Νικολαου ειναι εκεινη που εδωσε εμπνευση στον δικαστικο λειτουργο Hope να συγγραψει την ιστορια ενος συμπατριωτη του Αγγλου ευγενη, ο οποιος παιρνει την θεση του βασιλικου του ξαδελφου σε μια φανταστικη χωρα...


Keine Kommentare: