Freitag, 5. November 2021

Marvel´s "THE ETERNALS".

 Εδώ και αρκετούς μήνες αισθάνομαστε οτι "πολιορκούμαστε" κυριολεκτικά με οτιδήποτε έχει να κάνει με την νέα ταινία των Marvel Studios "The Eternals" (οι Αιώνιοι - βλ. τραίηλερ). Η ταινία βασίζεται σε κόμικς του Jack Kirby και περιστρέφεται γύρω από τις περιπέτειες των ομώνυμων ηρώων και τις μάχες τους εναντίον των Deviants. Το συγκεκριμένο κόμικ δεν το γνωρίζουμε. Βλέποντας το τρέηλερ διαπιστώσαμε κάποια ενδιαφέροντα για εμάς πράγματα, τα οποία και θα αναφέρουμε ακολουθώς:


 Πληροφορηθήκαμε οτι η ταινία αναφέρεται σε μια δεκαμελή ομάδα εξωγήινων με υπερδυνάμεις και ονόματα που παραπέμπουν στην ελληνική κυρίως μυθολογία (π.χ. Icaris: Ίκαρος, Sersi: Κίρκη, Ajak: Αίας, Phastos: Ήφαιστος, Thena: Αθηνά - υπάρχει και κάποιος Gilgamesh). Η ομάδα αυτή φτάνει στην γη της Εποχής του Λίθου και βοηθά τους κυνηγούς και τροφοσυλλέκτες να περάσουν στο στάδιο της Νεολιθικής Επανάστασης (0.20'-0.33΄, 0.50΄-0.55΄στο τρέηλερ και εικ. 1 εντ.). Στην συνέχεια, τους βοηθάει να μεταβούν στην Εποχή του Χαλκού (01.03΄-01.05΄στο τρέηλερ και εικ. 2 εντ.). Στην εικ. 2 βλέπουμε την πρόσοψη μιας πύλης που μοιάζει με την πύλη της Ιστάρ από την Βαβυλώνα (η αυθεντική πύλη βρίσκεται στο Μουσείο του Βερολίνου). 

 Αυτό ακριβώς το "σκηνικό" μας θύμησε τις θεωρίες του κυρίου Zecharia Sitchin (https://en.wikipedia.org/wiki/Zecharia_Sitchin). Αντίθετα με τον ομοιδεάτη του Erich von Däniken, ο οποίος υποστήριξε οτι εξωγήινοι επισκεφτήκαν τον πλανήτη μας στην αρχαιότητα και δημιουργήσαν τους πολιτισμούς του, ο κύριος Sitchin ήταν πιο συγκεκριμένος: οι εξωγήινοι προήλθαν από τον πλανήτη Nibiru, προσγειώθηκαν στην Μεσοποταμία και λατρευτήκαν εκεί ως θεοί. Ταυτίζονται δε με τους Anunnaki (https://en.wikipedia.org/wiki/Anunnaki) της σουμεριακής μυθολογίας κατά τον κύριο αυτόν. Δεν αποκλείουμε οι σεναριογράφοι της ταινίας αυτής να έριξαν καμιά ματιά στα γραπτά του Sitchin. Αρκετά βολικό, μιας και ο Sitchin συνέδεσε επιτυχώς τις θεωρίες για την Μεσοποταμία ως κοιτίδα του πολιτισμού στην Μέση Ανατολή με εξωγήινους. Και αυτό ακριβώς μας παρουσιάζει και η ταινία ετούτη. 

 Έχουμε επομένως άλλη μια απόπειρα του Χόλλυγουντ να αντλήσει υλικό από τις θεωρίες για τους "Παλαιοαστροναύτες" (https://en.wikipedia.org/wiki/Ancient_astronauts) για την δημιουργία ταινίας (επιστημονικής;) φαντασίας (βλ. Stargate (1995) του Roland Emmerich και Prometheus (2012) του Ridley Scott αναφορικά με ταινίες παρόμοιας θεματικής - επίσης το ακόλουθο κείμενο εδώ)...

Η ταινία κάνει παγκόσμια πρεμιέρα από σήμερα Παρασκευή 5 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους. 


Keine Kommentare: