Mittwoch, 24. September 2008

ΜΑΚΕΛΕΙΟ.

Μεγαλες ευθυνες φερουν οι αρμοδιοι φορεις (πολιτεια, αστυνομια) τοσο για το μακελειο που συντελεστη χτες, οσο και για αυτο του Νοεμβριου 2007 - και τα δυο στην ιδια χωρα, την Φινλανδια. Τα δυο περιστατικα ερχονται να συμπληρωσουν μια μακροσκελη λιστα επιθεσεων ατομων με ψυχολογικα προβληματα σε σχολεια και πανεπιστημια. Παλιοτερα ειχαν πει καποιοι, οτι αρχικα τετοιου ειδους ατομα απλως εβλαπταν τον εαυτο τους με το να αυτοδικουν. Τωρα πλεον, παιρνουν και αλλους μαζι τους στο θανατο. Αυτη η αποψη ειχε εκφραστει με αφορμη την αυτοκτονια καποιας φοιτητριας ασιατικης καταγωγης σε κολλεγιο των Η.Π.Α., επειδη δεν ειχε κοινωνικες συναναστροφες με τους συμφοιτητες της. Το οτι αυτη η αποψη δεν ευσταθει, μπορει κανεις να το διαπιστωσει αν κοιταξει τις αντιστοιχες λιστες με επιθεσεις στις σελιδες της http://www.wikipedia.org/. Ενα απο τα πιο γνωστα περιστατικα του ειδους ειναι η επιθεση του Charles Joseph Whitman στο παν/μιο του Τεξας, την 01.08.1966.



Απλα δινεται η εντυπωση, οτι απο την δεκαετια του 1990 και μετα, τα περιστατικα αυτα αυξανονται. Τα πιο γνωστα απο αυτα ειναι το μακελειο στο Columbine High School (20.04.1999), καθως και αυτο στο Virginia Tech (16.04.2007). Φυσικα δεν γινονται ολα τα κακα και ασχημα στις Η.Π.Α., οπως αποδεικνυουν τα προσφατα γεγονοτα στην Φινλανδια.

Ολα ομως εχουν κοινα στοιχεια: Την ανικανοτητα των αρμοδιων να τα προλαβουν παραδειγματος χαρην, μολονοτι γνωριζουν το βεβαρημενο ψυχολογικο προφιλ των δραστων. Οι δολοφονοι του Columbine ησαν γνωστοι στις αστυνομικες αρχες της περιοχης τους. Ειχαν διαπραξει μικροκλοπες, ειχαν μανια με τα οπλα και επαιζαν μανιωδως βιαια βιντεογκειμς. Ο δραστης του παν/μιου της Virginia ειχε προκαλεσει την προσοχη ορισμενων καθηγητων του, που ειχαν συστησει ψυχολογικη παρακολουθηση. Τοσο αυτος, οσο και οι δραστες απο την Φινλανδια, ειχαν γνωστοποιησει μεσω αυτοσχεδιων βιντεο και ιστοσελιδων στο διαδικτυο, αλλα και προχειρων σημειωματων και κειμενων στα δωματια τους τις προθεσεις και τα σχεδια τους. Η συμπεριφορα και οι πραξεις τους οχι μονο προκαλουσαν, αλλα φωναζαν απο μακρυα οτι κατι κακο θα συμβει. Κανενας ομως δεν επενεβησε. Και το κακο εγινε. Και ετσι, βγαινουν καποιοι εκ των υστερων, παριστανουν τους ειδημονες απο τηλεοπτικα στουντιο και ζητανε ευθυνες απο την πολιτεια, χυνοντας παραλληλα κροκοδειλια δακρυα για τα θυματα. Αν ειχαν κανει σωστα την δουλεια τους, δεν θα ειχαμε θυματα.

Σε αυτο το επιπεδο πρεπει να γινει πολυ δουλεια στον τομεα της προληψης. Τοσος κοσμος σπουδαζει πληροφορικη και ψυχολογια. Δεν μπορουν οι αστυνομικες αρχες των κρατων λ. χ. να προσλαβουν και να εκπαιδευσουν προσωπικο απο αυτους τους χωρους, το οποιο θα ανιχνευει ιστοσελιδες και βιντεο αυτοχειρων και διαφορων αλλων παρομοιων ομαδων; Διοτι αυτοι οι ανθρωποι εχουν κοινα ενδιαφεροντα: τα οπλα, τα βιαια βιντεογκειμς, μια απεχθεια για την κοινωνια, αγοραφοβια. Στο διαδικτυο μπορουν να εκφραστουν ελευθερα για ολα αυτα.

Ειδαλλως προβλεπεται να αυξηθουν τα φαινομενα αυτα, καθως καθε ενας απο αυτους τους ψυχικα αρρωστους ανθρωπους εμπνεεται απο τις πραξεις των προηγουμενων και προσπαθει, ειτε να τους μιμηθει, ειτε να τους ξεπερασει.

Keine Kommentare: