Mittwoch, 25. Mai 2011

ΣΠΑΣΙΚΛΕΣ.

Ηδη απο τα πρωτα κειμενα του παροντος ιστολογιου ειχαμε ασχοληθει με το θεμα των ανθρωπων που αρεσκονται να κολλανε ταμπελες στους αλλους. Η ενασχοληση τους αυτη περιοριζεται κυριως στην εμφανιση και τα ενδιαφεροντα των αλλων, ενω για αλλους σημαντικο ρολο παιζουν τα κομματα, οι ομαδες, οι θρησκειες. Αυτοι οι ανθρωποι δηλαδη, προτιμουν να απομονωνουν τους αλλους, βαση των ανωτερω κριτηριων. Χωρις να το συνειδητοποιουν ομως, απομονωνονται οι ιδιοι!




Ετσι λοιπον, αυτοι οι αλλοι που διασκεδαζουν μοιραζοντας ταμπελιτσες δεξια και αριστερα, χρησιμοποιουν τους ορους "nerds" και "geeks" (σπασικλες/φυτουλες/φλωροι) για να περιγραψουν συνανθρωπους, οι οποιοι ειναι κατα την γνωμη τους φρικια. Την ορολογια αυτη αποδιδουν σε ατομα, τα οποια συνηθως φορουν γυαλια, δεν ενδιαφερονται ιδιαιτερα για την μοδα, αγαπουν την κλασικη λογοτεχνια και τις επιστημες. Κυριως μεσω των αμερικανικων σαχλοκωμωδιων β' διαλογης της δεκαετιας του 1980 και μετα (teenmovies) επικρατησε και διαδοθηκε στο υπολοιπο της υδρογειου η ταση να χαρακτηριζονται καποιοι απο τους συναθρωπους μας ετσι. Το αποτελεσμα ειναι να διαφοροποιουνται απο τους υπολοιπους και να αποξενωνονται.


Σε αυτες τις χαζοταινιουλες, οι διαφορετικοι αυτοι ανθρωποι παρουσιαζονται σαν κομπλεξικα, αντικοινωνικα και εκκεντρικα ατομα. Αυτο φυσικα και δεν ισχυει απαραιτητα. Οταν ομως εχεις τετοια αντιμετωπιση, φυσικο ειναι να μην θες να εχεις παρε δωσε με αλλους.


Αν, ωστοσο, αυτοι οι οποιοι πιστευουν οτι ολοι οι αλλοι, εκτος απο τους ιδιους, ειναι σπασικλες, εκαναν την αυτοκριτικη τους, θα διαπιστωναν οτι αυτοι ειναι οι πραγματικοι σπασικλες. Γιατι σπασικλας ειναι στην ουσια αυτος, ο οποιος ειναι μονομερης, μονοδιαστατος και προσηλωμενος σε ενα και μονο αντικειμενο. Αν λοιπον, καποιοι θεωρουν οτι υπαρχουν οντως ανθρωποι, ακριβως οπως παρουσιαζονται στις ταινιες στερεοτυπα του Χολλυγουντ, αν νομιζουν οτι ειναι σπασικλας οποιος ενδιαφερεται για την ορυκτολογια, ακουει Χαιδν, αλλα και Ρολλινγκ Στοουνς, διαβαζει Ελυτη, αλλα και βιβλια ιστοριας, ενω φροντιζει να ενημερωνεται και για τα τεκταινομενα απο τον Τυπο, μαθαινει αραβικα η' περσικα στον ελευθερο χρονο του, μαθαινει τζουντο για να ειναι σε φορμα, τοτε ολοι αυτοι που, ειτε τρεχουν πισω απο το κομμα που θα σωσει την χωρα, ειτε φωναζουν για την ομαδαρα πορωμενοι στα γηπεδα, ειτε δεν εχουν τιποτε αλλο στο μυαλο τους, εκτος απο αυτοκινητα, σηριαλ, παπουτσια, τα νεα κουτσομπολια της ψευτο λαιφ σταιλ σοσαιετυ, τι ειναι;


Αυτοι δεν ειναι οι πραγματικοι σπασικλες;




Keine Kommentare: