Donnerstag, 12. Mai 2011

ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ...

Λιγες μερες μετα την εορταστικη περιοδο του Πασχα. Οταν ο Απριλης εδινε την θεση του στον Μαη. Ηταν ενα πρωινο ηλιολουστο, οταν γυρω στις 7 το πρωι, θορυβοι τον ξυπνησαν. Κοιταξε εξω απο το παραθυρο. Μια μπουλντοζα ηταν στον απεναντι δρομο και γκρεμιζε το σπιτι αντικρυ απο την πολυκατοικια που εμενε. Το ιδιαιτερο του σπιτιου αυτου ηταν, οτι επροκειτο για μονοκατοικια με εναν μικρο κηπο. Ηταν η τελευταια μονοκατοικια και σημα κατατεθεν, για εκεινον, της γειτονιας.

Για πολλα χρονια το σπιτι με τον κηπο ηταν ακατοικητο. Διαμαχες μεταξυ κληρονομων ισως. Αλλα θυμαται πως, παλια, πριν απο καμια εικοσαρια χρονια, εμενε μια οικογενεια στο σπιτι εκεινο. Καποτε του ειπανε, οτι ο πατερας πεθανε νωρις, αφηνοντας δυο παιδια ορφανα. Στο μεταξυ, τα παιδια μεγαλωσαν και εγκατελειψαν το σπιτι και την γειτονια με την μητερα τους.


Ετσι στεκοταν το μικρο αυτο σπιτι, με την κεραμιδοσκεπη του και την περιτοιχισμενη αυλιτσα του, μονο και εγκαταλελειμενο. Τα κεραμιδια και τα ξυλινα παραθυροφυλλα αρχισαν να σαπιζουν με τον καιρο. Τα φυτα στον κηπο, που καποτε μοσχομυριζε τριανταφυλλα, να αυξανονται και να πνιγουν ολα τα αλλα. Οι τοιχοι να ραγιζουν. Ωσπου εφτασε η ωρα να φυγει κ' αυτο απο την γειτονια, οπως η οικογενεια που το κατοικουσε. Καποιοι πηραν καποτε την αποφαση να το γκρεμισουν. Και αυτο εκαναν.



Η μπουλντοζα το ισοπεδωσε μεσα σε λιγες ωρες. Χαλασματα πλεον στεκονταν στην θεση του σπιτιου. Ενας νεαρος, ισως τσιγγανικης καταγωγης, γυροφερνε στα μπαζα, ψαχνοντας για παλιοσιδερα και αλλα πραγματα που θα μπορουσε ν' αξιοποιησει.


Με το γκρεμισμα της μονοκατοικιας τελειωνε μια ολοκληρη εποχη. Δεν προκειται να ξαναδουμε αλλο τετοιο σπιτι στη γειτονια αυτη. Μαλλον αλλη μια πολυκατοικια απο μπετον και σιδερα, με φαρδιες βεραντες, θα κτιστει στην θεση του. Οπως και σε καθε γωνια αυτης της πολης, οποτε γκρεμιζεται μια μονοκατοικια με κηπο. Γιατι μονοκατοικιες με αυλες δεν χωρανε στην συγχρονη Αθηνα.


Την μερα που το σπιτι γκρεμιζονταν, ο καιρος ηταν ηλιολουστος. Στην καρδια του ομως υπηρχε συννεφια. Η παλια του γειτονια εγινε φτωχοτερη...







Keine Kommentare: