Τις ωρες που κουκουλοφοροι, διαδηλωτες και ΜΑΤ επαιζαν το γνωστο παιχνιδι τους στους δρομους περιξ της πλατειας Συνταγματος, τις μερες που ολα τα Μ.Μ.Ε. απεργουσαν και φυσικα δεν μπορουσαν να ενημερωσουν για τα συμβαντα, εντος της Βουλςη καποιοι περνουσαν νομοσχεδια. Και καποιοι τα ψηφισαν. Παραδειγματος χαριν αυτο που φερει τον αριθμο 37. Αυτο βεβαια το μαθαμε εκ των υστερων. Αλλα για παρομοιες περιπτωσεις εχουμε γραψει παλιοτερα στο ιστολογιο. Τυχαια ολα αυτα;
Επισης, εντελως συμπτωματικα, το βραδυ της Πεμπτης, ενημερωθηκαμε απο ξενα ειδησεογραφικα καναλια, οπως το BBC και το CNN, οτι ο επι 42 χρονια απολυτος αρχων της Λιβυης, στρατηγος Μουαμαρ Κανταφι, σκοτωθηκε. Δολοφονηθηκε ισως να ταιριαζει καλυτερα στην περιπτωση του. Τα ξενα καναλια, καθοτι τα δικα μας απεργουσαν, εδειξαν στιγμιοτυπα βιντεοσκοπημενα με ψηφιακες καμερες. Σε αυτα, ειναι μερα. Προφανως μεσημερι Πεμπτης. Ο Κανταφι ειναι αιμοφυρτος. Σε καποια φαινεται να ειναι ετοιμοθανατος. Σε αλλα, αψυχος. Ανδρες με οπλα στεκονται τριγυρω του, οπως οι κυνηγοι γυρω απο το τροπαιο τους, και πανηγυριζουν. Ο τυραννος ειναι νεκρος! Ακολουθησε την μοιρα του Τσαουτσεσκου και του Σανταμ. Οπως ο τελευταιος βρεθηκε να κρυφεται σε μια τρυπα το 2003, ετσι και εκεινος, εντοπιστηκε κρυμενος μεσα σε εναν αγωγο αποχετευσης. Αντιθετως ομως απο τους ... συναδελφους του, ο Κανταφι δολοφονηθηκε χωρις να δικαστει. Εκτελεστηκε με συνοπτικες διαδικασιες, οπως σχολιασαν καποιοι. Το αξιζε; Ισως. Ηταν ομως απαραιτητο να γινει ετσι; Ποιος ξερει... Ο λαος ηταν εξοργισμενος. Ηθελε εκδικηση εδω και τωρα. Η' μηπως παιχτηκε καποιο αλλο παιχνιδι, οπως πιστεουν καποιοι σκεπτικιστες; Ακομα δεν εχει εμφανιστει καποιο βιντεο που να δειχνει την σκηνη της εκτελεσης του.
Το θεμα πλεον ειναι, πως θα εξελιχθει το σκηνικο στην Μεση Ανατολη απο εδω και περα. Ο Σανταμ ειναι μακρινο παρελθον για το Ιρακ. Ο Μπεν Αλι της Τυνησιας, εξαφανισμενος. Ο Μουμπαρακ της Αιγυπτου, αρρωστος και φυλακισμενος. Ο Κανταφι της Λιβυης, νεκρος. Ποιος εχει τωρα πλεον σειρα; Ποιον η' ποιους θα παρει η μπαλα της αραβικης ανοιξης; Την Συρια; Το Ιραν; Την Σαουδικη Αραβια; Η τελευταια ισως να αντιμετωπισει συντομα κενο εξουσιας, μετα τον θανατο του βασιλια της. Στο βορειο Ιρακ εν τω μεταξυ εχουν εισβαλλει τουρκικα στρατευματα, τα οποια καταδιωκουν Κουρδους ανταρτες.
Με αυτες τις εξελιξεις σε Τυνησια, Λιβυη, Αιγυπτο να θυμιζουν την κατακερματιση της Σοβιετικης Ενωσης και το τι παιχτηκε στα Βαλκανια με την πτωση του Τειχους του Βερολινου, τελη της δεκαετιας του '80 και επειτα, μονο υποθεσεις μπορουμε να κανουμε προς το παρον. Τα γεγονοτα αλλωστε, θυμιζουν παλιοτερες καταστασεις, οπως γραψαμε. Πολλοι παραγοντες μπορουν να μπουν ενδιαμεσα.
Αλλωστε η Λιβυη εχει καποια κοινα με το Ιρακ. Οχι μονο πολιτιστικης φυσεως. Δεν εχουμε π.χ. πληροφοριες για το ποιος διαχειριζεται εδω και 6 χρονια τις πετρελαικες πηγες του Ιρακ. Και δεν ειναι σιγουρο αν θα μαθουμε την μοιρα των πετρελαικων πηγων της Λιβυης. Οπωσδηποτε καποιοι θα επωφεληθουν. Ποια ομως θα ειναι η μοιρα των λαων που ανετρεψαν τους δυναστες τους; Θα καταφερουν να προχωρησουν στον δρομο της δημοκρατιας ετσι οπως αυτος εννοειται στις δυτικες χωρες;
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen