Sonntag, 16. Oktober 2011

ΝΕΑ ΗΘΗ ΣΤΑ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ.

Ισως να ειναι σχετικα νεα η ταση. Δεν θυμαται κατι αναλογο πριν απο 10 και 15 χρονια. Το οτι πολλα εχουν αλλαξει απο την εποχη του Κουστω στις ταινιες ντοκυμαντερ με θεμα την πανιδα της υδρογειου, ειναι γεγονος. Και οχι μονο απο τεχνικης πλευρας. Ενω τις προηγουμενες δεκαετιες ντοκυμαντερ σημαινε να εχεις εναν καλοντυμενο αφηγητη τυπου Λορν Γκρεεν στο στουντιο και να δειχνεις τις ταινιες ενω αυτος σπικαρει, σημερα ο αφηγητης ειναι ο παραγωγος και σκηνοθετης του ντοκυμαντερ. Ο ιδιος ανθρωπος που κανει την δουλεια του πισω απο την καμερα, μπαινει στην προκληση να προβαλει και τον εαυτο του. Σε γενικες γραμμες αυτο πετυχαινει. Και οφειλεται σε διαφορα τρυκς.



Συχνο ειναι το φαινομενο, οι δημιουργοι των ντοκυμαντερ αυτων να ειναι στην πλειονοτητα τους νεοι ανδρες, οι οποιοι παρουσιαζονται στην οθονη ως ριψοκινδυνοι λατρεις της φυσης και των ταξιδιων, ως ανθρωποι παθιασμενοι με την δουλεια τους. Καμποσοι απο αυτους υπαρχουν στην Γερμανια και την Ελβετια, αλλα ειναι κυριως καποιοι κυριοι απο Αγγλια, Αμερικη και Αυστραλια που κρατουν τα σκηπτρα στο παιχνιδια αυτο.


Ισως ο μακαριτης ο Στηβ Ιρβιν να υπηρξε ο πρωτος διδαξας των νεων αυτων ηθων στον χωρο του ντοκυμαντερ φυσης. Τον υπερτιμημενο Αυστραλο μπορει κανεις να δει στην δευτερη φωτογραφια του παροντος κειμενου. Ο Στηβ, επισης γνωστος και ως "Crocodile Hunter", αρεσκετο να κυκλοφορει με σορτσακια. Δεν δισταζε δε να βουτηξει σε βαλτοτοπια προκειμενου να πιασει αυστραλεζικους κροκοδειλους μηκους 4 μ και βαλε απο την ουρα, για να μας αποδειξει ποσο πολυ λατρευει τα ζωα. Απεβιωσε απο απροσεξια του, οταν αγγιξε ενα σαλαχι, το οποιο τον κεντρισε με το δηλητηριο του.


Εδω και αρκετους μηνες η ΕΤ 3 προβαλει την σειρα ντοκυμαντερ των αδελφων Κραττ, οι οποιοι φερονται να μοστραρονται σαν τα πνευματικα τεκνα του Στηβ. Οι Κραττ, προκειμενου να αποδειξουν στους τηλεθεατες την αγαπη τους για την φυση, κινηματογραφουν λιονταρια στην Κενυα καθημενοι μεσα σε ξεσκεπαστο τζιπ. Αρεσκονται επισης να κυκλοφορουν με σορτσακια και κοντομανικα μπλουζακια στις σαβανες, και απερισκεπτα χωνουν τα χερια τους σε τρυπες στο εδαφος η' σε θαμνους, προκειμενου να πιασουν δηλητηριωδη φιδια και σκορπιους.


Κατι τετοια κολπα μπορει να συγκινησουν τιποτε πιτσιρικαδες η' και πρωτοετεις φοιτητριες βιολογιας, απο αυτους που νομιζουν οτι ξερουν απο ... ανδρες. Για ολους τους υπολοιπους, οι ενεργειες αυτες δειχνουν οτι οι ανθρωποι που τις κανουν δεν στεκουν και πολυ καλα στα μυαλα τους. Ακομα και στημενα να ειναι ολα αυτα, μπας και αποφερουν υψηλη ακροαματικοτητα, δεν πειθουν.











Keine Kommentare: