Στην χτεσινη αναρτηση (βλ. κειμενο εντ.) αναφεραμε για τον ντορο που εγινε στις πολιτιστικες στηλες μεγαλων αθηναικων εφημεριδων που επελεξαν να διαφημισουν βιβλιο με θεμα του την κρυφη ζωη μεγαλων μουσουργων. κατι τετοιο δηλαδη πρεπει να θεωρειται σπουδαιο πολιτιστικο γεγονος. Προφανως ομως δεν ειναι μονο οι ελληνικες εφημεριδες, αλλα και οι γερμανικες που εχουν σιγουρα πολυ σπουδαιοτερα πραγματα να αναφερουν στις σελιδες τους απο το γεγονος οτι την Κυριακη που μας περασε, ο διαπρεπης ιστορικος ουγγρικης καταγωγης, καθηγητης Géza Alföldy (καμια συγγενεια με την επισης ουγγαρεζα νομισματολογο Maria Alföldi) επαθε ανακοπη καρδιας ενω βρισκοταν στην Ακροπολη των Αθηνων. Μονο καποιες ουγγρικες εφημεριδες και η ιστοσελιδα του τμηματος Αρχαιας Ιστοριας του παν/μιου της Χαιδελβεργης, στο οποιο εδιδαξε απο το 1975 εως την συνταξιοδοτηση του στα 2002, εγραψαν νεκρολογιες για τον καθηγητη. Συμφωνα δε με την βικιπαιδεια, ο Αλφολντυ επροκειτο να παραστει στις 9 Νοεμβριου στην Κερκυρα, οπου και θα βραβευοταν απο το εκει παν/μιο για την προσφορα του στις Επιστημες. Ειχε ηδη ολοκληρωσει μια επανεκδοση της γνωστοτερης του μονογραφιας, της "Ιστοριας της Ρωμαικης Κοινωνιας" - στανταρ εγχειριδιο που εχει μεταφραστει σε πολλες γλωσσες.
Ο Αλφολντυ γεννηθηκε και μεγαλωσε στην Βουδαπεστη. Την εποχη της επαναστασης του 1956 σπουδασε στο εκει παν/μιο. Στα 1965 ομως καταφερε να φυγει απο το κομμουνιστικο καθεστως και μεταναστευσε στην Γερμανια. Στις αποσκευες του ειχε τον τιτλο του διδακτορα Αρχαιας Ιστοριας, καποιες δημοσιευσεις και εμπειρειες πρακτικες, οπως διδασκαλια, ερευνα σε μουσεια κτλ. Αφου εργαστηκε σε Βοννη και Μποχουμ, ανελαβε την Εδρα του Καθηγητη Αρχαιας Ιστοριας του παν/μιου Χαιδελβεργης με γνωστικο αντικειμενο την Ρωμαικη Ιστορια.
Ο Αλφολντυ, εκδηλωτικος, κοινωνικος και παρορμητικος ανδρας, περηφανος για την ουγγρικη του καταγωγη, ασχοληθηκε εις βαθος με την μελετη και δημοσιευση επιγραφων στην λατινικη γλωσσα. Οπωσδηποτε τα πρωτα ερεθισματα τα πηρε στην ιδιαιτερη πατριδα του, η οποια επι ρωμαικης αυτοκρατοριας ηταν η επαρχια της Παννονιας, αφου ειχε συμμετασχει και σε αρχαιολογικες αποστολες σε Ουγγαρια και Αυστρια. Η αγαπη του για τις επιγραφες τον ωθησε να ταξιδεψει στις χωρες της Ευρωπης και της Μεσογειου που καποτε ησαν ρωμαικες επαρχιες, ωστε να τις μελετησει και απο κοντα. Η δραση του αυτη, η οποια τον εφερε σε επαφη και συνεργασια με μουσεια και παν/μια των χωρων που επισκεφτηκε, συν το οτι ηταν τακτικος καθηγητης σε ενα απο τα γνωστοτερα παν/μια διεθνως, τον καταξιωσαν στον επιστημονικο κοσμο. Εκαλουνταν για συνεδρια, εκοσμουντο με ακαδημαικους τιτλους και οι φοιτητες του ερχονταν απο διαφορες χωρες προκειμενου να σπουδασουν κοντα του. Ακομα και μετα την συνταξιοδοτηση του αναλαμβανε την επιτηρηση διπλωματικων εργασιων και τις παραδοσεις σεμιναριων για προπτυχιακους φοιτητες.
Ο χαμος του την Κυριακη 6 Νοεμβριου κατα την επισκεψη του στην Ακροπολη φανταζει σαν μια τραγικη ειρωνεια. Και ειναι κριμα, πολυ κριμα και αδικο, που κανενα ΜΜΕ δεν αναφερθηκε στο προσωπο και το εργο του.
Εχοντας ζησει τον Αλφολντυ απο κοντα, μπορουμε να εξαρουμε τις γνωσεις του στο πεδιο ερευνης του, το εκρηκτικο ταπεραμεντο του, αλλα και την αδυναμια του να αποκρουσει τους πασης φυσεως γλυφτες και καιροσκοπους, οι οποιοι τον εκμεταλλευονταν με κοπλιμεντα. Και οι αδυναμιες ομως ειναι ανθρωπινες.
Τουλαχιστον αφησε εργο πλουσιο και ωφελιμο. Ισως το σημαντικοτερο να ειναι η "Epigraphische Datenbank Heidelberg" (EDH), μια πληρης ηλεκτρονικη τραπεζα δεδομενων η οποια συνεχως ανανεωνεται και περιλαμβανει ολες τις λατινικες επιγραφες που υπαρχουν. Η τραπεζα αυτη δημιουργηθηκε απο τον Αλφολντυ σε συνεργασια με την Ακαδημια Επιστημων της Χαιδελβεργης.
Σ' ευχαριστουμε κυριε καθηγητα. Αιωνια σου η μνημη. Αναπαυσου εν ειρηνη.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen