Samstag, 13. Oktober 2012

ΣΟΥΛΕΙΜΑΝ Ο ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΛΕΘΕΑΤΕΣ.



Ο ανθρωπος ειναι σε γενικες γραμμες αντιφατικο ον: Ποσους και ποσους δεν γνωριζει ο καθενας μας, που αλλα λενε, αλλα εννοουν και αλλα πραττουν; Οι Ελληνες δεν θα μπορουσαν να αποτελεσουν την εξαιρεση του κανονα αυτου. Ας παρουμε ενα μικρο παραδειγμα:

 Εδω και λιγα χρονια, εχουν γινει της μοδας τα τουρκικα σηριαλ σε μερικα ελληνικα ιδιωτικα καναλια. Εκατονταδες συμπολιτες μας τα βλεπουν, ειδικα γυναικες. Παρα το οτι παρακαλουθουν φανατικα και καθημερινα σηριαλ με πρωταγωνιστες και πρωταγωνιστριες τους Ονουρ, Εζελ, Νασλι, Αζι και Σιλα, ενα τουρκικο σηριαλ αρνουνται πεισματικα να δουν: Αυτο που ο ΑΝΤ1 προβαλει καθε μερα στις 9 το βραδυ και τιτλοφορειται "Σουλειμαν ο Μεγαλοπρεπης".
    

  Η σειρα αυτη πραγματευεται τη ζωη του ομωνυμου Σουλτανου, ο οποιος κατελαβε την Ροδο απο τους Ναιτες, οπως επισης το Βελιγραδι. Εφτασε στην Ουγγαρια και πολιορκησε την Βιεννη. Επι των ημερων του ανεπτυξε ισχυρο στολο η οθωμανικη αυτοκρατορια και ξανοιχτηκε στη Μεσογειο. Η κυριαρχια του Σουλειμαν εξαπλωνοταν απο την Βορειο Αφρικη μεχρι την Περσια και απο τα Ουραλια, την Μικρα Ασια, τα Βαλκανια, μεχρι και την Ουγγαρια. Εννοειται λοιπον, οτι ειναι πολυ σημαντικο προσωπο και για τους σημερινους Τουρκους. 

 Εννοειται επισης, πως δεν προκειται για ντοκυμαντερ, αλλα για σειρα βασισμενη σε ιστορικα προσωπα και γεγονοτα, με μπολικα ομως στοιχεια μυθοπλασιας. Ισχυει βεβαια, οτι ο Σουλτανος, και καθε Σουλτανος, ειχε το χαρεμι του. Ισχυει, οτι μεσα στο χαρεμι υπηρχε ιεραρχια και αυστηροι κωδικες συμπεριφορας. Υπαρχουν πηγες που αναφερουν οτι μια εκ των παλλακιδων του χαρεμιου, ηταν μια ουκρανη κορη ιερα, η Αλεξανδρα, η' αλλιως Ρωξελανη. Ο Σουλειμαν την ειχε συμπαθησει, γιατι τον εκανε να γελαει. Ετσι της εδωσε το παρατσουκλι "Χουρεμ" (γελαστη). Τοσο πολυ του αρεσε του Σουλειμαν η συντροφια της, ωσπου αρχισε να παραμελει την αρχισουλτανα του. Ετσι, σταδιακα, η Ρωξελανη/ Χουρεμ ανεβηκε στην ιεραρχια του χαρεμιου και εφτασε να γινει εκεινη Σουλτανα. Ενας απο τους γιους της και οχι ο πρωτοτοκος του Σουλειμαν χρηστηκε Σουλτανος αργοτερα. Ο πρωτοτοκος, ο Μουσταφα, θανατωθηκε κατ' εντολην του Σουλτανου. Λεγεται οτι η Ρωξελανη ηταν πισω απ' αυτο. Το ιδιο εικαζεται και για τον θανατο του Ιμπραημ Πασα, συμβουλου και εμπιστου του Σουλειμαν.



     Στο σηριαλ παρουσιαζεται η ζωη στο χαρεμι και οι δολοπλοκιες της Ρωξελανης, η οποια ειναι πολυ φιλοδοξη και θελει να γινει Σουλτανα. Για λογους σασπενς, ο Ιμπραημ Πασας ειναι ερωτευμενος με την αδελφη του Σουλτανου, την οποια εχουν υποσχεθει σε αλλον. Ο υποψηφιος γαμπρος πεθαινει και χαρις την Ρωξελανη κατηγορειται ο Ιμπραημ για αυτο. Κουμαντο στο χαρεμι κανει η Βαλιντε Σουλταν, η μανα του Σουλειμαν, τον οποιο και αποκαλει συνεχεια "λιονταρι της" (να μην παινεψει τον κανακαρη της;). Οι ανηλικοι γιοι του Σουλτανου αποκαλουνται ηγεμονες και ολοι τους σεβονται και τους προσκυνανε. Ειναι φαινεται μια μεθοδος, για να μαθαινουν απο μικρα τα παιδια αυτα τα καθηκοντα τους. Καποιο απο αυτα αλλωστε θα διαδεχτει στο μελλον τον Σουλτανο.

 Πιστευουμε οτι σε αρκετα σημεια η σειρα αυτη μπορει να δειξει στον ελληνα τηλεθεατη το πως σκεπτεται ο γειτονας του. Ο ελληνας τεχνικος καμερας, φωτογραφιας και  μονταζ, ο σκηνοθετης και σεναριογραφος μπρουν να μαθουν απο την δουλεια των συναδελφων τους για το πως γυριζεται μια ακριβη υπερπαραγωγη εποχης με κοστουμια και ολα τα σχετικα. Τα ιδια δηλαδη, με αυτα που γραφαμε για την τουρκικη ταινια στο www.notis-o-talas.blogspot.com/2012/02/fetih-1453.html. Δυστυχως, οι ελληνες τηλεθεατες και τηλεθεατριες, νομιζουν οτι επιτελουν σοβαρο εργο με το να σνομπαρουν την συγκεκριμενη σειρα. Ειναι λεει, ιμπεριαλιστικη. Δηλαδη τα αλλα τουρκικα σηριαλ ειναι καλυτερα; Τουρκικα δεν ειναι κι αυτα; Γιατι τα βλεπετε; Τους πειραξε καποιους, που δειχνει χαρεμια και Σουλτανους. Αφου υπηρχαν αυτα. Ειχαν αυτοκρατορια, τι να κανουμε; Ας κανανε και οι δικοι μας ταινιες και σειρες ιστορικου περιοεχομενου. Αλλα και οταν ειχαν τα χρηματα, παλι δεν εκαναν. Τα αφηναν για το Χολλυγουντ τα ιστορικα εργα ...

Keine Kommentare: