Dienstag, 30. Oktober 2012

ΓΟΡΓΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.

Τελικα φαινεται οτι πραγματι καποια γεγονοτα τρεχουν πριν απο μας! Μολις πριν απο 3 μερες γραφαμε περι της περιφημης λιστας Λανγκαρντ (βλ. κειμενο εντ.). Την Κυριακη, μια μερα μετα, ο δημοσιογραφος Κωστας Βαξεβανης εκδιδει καποια λιστα - ισως η λιστα για την οποια ολοι συζητουν, αλλα κανενας δεν ειχε δει - στο δικο του εντυπο. Την ιδια μερα συλλαμβανεται. Αφηνεται ελευθερος και οριζεται δικασιμος για τις αρχες Νοεμβριου. Την συλληψη του ακολουθει σωρεια δημοσιευματων, τα οποια πραγματευονται πληθος ερωτηματων: Που την βρηκε τη λιστα ο Βαξεβανης; Του την εδωσε καποιος και εαν ναι, ποιος; Προκειται πραγματικα για την αυθεντικη λιστα Λανγκαρντ, για την οποια τοσος θορυβος εγινε τους τελευταιους μηνες; Ηταν σωστη η πραξη του να την δημοσιευσει η' δεν επρεπε, διοτι, για καποιους αντιτιθεται στην δημοσιευση των προσωπικων δεδομενων τριτων προσωπων; Οι επι της λιστας αναγεγραμμενοι ειναι πραγματικα φοροφυγαδες η' κατοικοι εξωτερικου που διατηρουν τραπεζικους λογαριασμους και ακινητα στην Ελβετια;

 Βασικα παρατηρειται οτι η κοινη γνωμη εχει διαχωριστει σε δυο στρατοπεδα εφ' αφορμης του θεματος αυτου. Και τα δυο στρατοπεδο ομως, εχουν διαχωριστει βαση των δυο τελευταιων ερωτηματων που αναφερονται στο παρον κειμενο: Οι μεν ειναι υπερ του Βαξεβανη, επικροτουν την πραξη του και πιστευουν οτι ηταν θεμιτο και ηθικο που δημοσιευσε τη λιστα με τα ονοματα. Οι δε υποστηριζουν το ακριβως αντιθετο και θεωρουν τον Βαξεβανη λαικιστη που ηθελε να πουλησει.

 Προς το παρον δεν μπορουμε να κανουμε κατι περισσοτερο, απο το αναμενουμε την συνεχεια. Πρεπει ωστοσο να υπογραμμισουμε, πως οι υπερασπιστες της κινησης του Βαξεβανη κανουν λογο για καταπατηση της ελευθεριας του λογου απο της αρχες με την συλληψη του δημοσιογραφου. Το θεμα αυτο συνδεεται αμεσα με την χτεσινη λογοκρισια των παρουσιαστων πρωινης εκπομπης της ΝΕΤ, οι οποιοι σχολιασαν την σταση του Υπουργου Δημοσιας Ταξης κου Δενδια αναφορικα με τις καταγγελιες για βασανισμους στην ΓΑΔΑ. Η εν λογω εκπομπη δεν μεταδιδεται σημερα. 

 Και τα δυο ομως περιστατικα δειχνουν να συνδεονται δια κοινου παρονομαστη. Ειναι ο κρατικος μηχανισμος που επεμβαινει, οταν απο την δικη του οπτικη γωνια, θεωρησει οτι θιγονται προσωπα και συμφεροντα. Απο την αντιθετη οπτικη γωνια ομως, φαινεται να γινεται καταχρηση εξουσιας και καταπατηση θεμελιωδων δικαιωματων, οπως η ελευθερια του λογου. Θα μπορουσαμε να παμε ενα βημα παραπερα και να αναρωτηθουμε, γιατι ο κρατικος μηχανισμος δεν επεμβαινει στην περιπτωση των πραξεων της Χρυσης Αυγης εντος και κυριως εκτος Κοινοβουλιου, οπως γραφαμε σε προηγουμενο κειμενο (εντ.). Ειναι φανερο ομως, οτι οι αποριες πειρ των ανωθι αναφερομενων ενεργειων ειναι πολλες και δεν ειναι σιγουρο, εαν θα δωθουν οι καταλληλες απαντησεις.

Keine Kommentare: