Sonntag, 10. März 2013

ΚΑΠΕΛΟΜΑΝΙΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ!

 Μετα τα κειμενα www.notis-o-talas.blogspot.de/2009/07/blog-post_16.html και www.notis-o-talas.blogspot.de/2011/09/blog-post.html , ουτε ο ιδιος ο Ταλας δεν φανταζοταν οτι θα υπαρξει καποτε και τριτο μερος για κατι, που η πλειοψηφια σιγουρα το θεωρει τρελο! Ελα ομως, που εν τω μεταξυ ανακαλυψε καποια ενδιαφεροντα στοιχεια στην πλατφορμα www.thefedoralounge.com! Προκειται δε για μια ιστοσελιδα, στην οποια παρα πολλοι, ειδικα απο την αντιπερα οχθη του Ατλαντικου, συζητανε για καπελα, οπλισμο, εξαρτηματα και ρουχα, ειδικα των αρχων του 20ου αι... Τελικα φαινεται οτι ο Ταλας δεν ειναι μονος σε αυτον τον κοσμο, αφου κι αλλοι ενδιαφερονται για πραγματα, οπως π.χ. αυτα που αναφερονται στο www.notis-o-talas.blogspot.de/2011/03/dress-code-for-outdoor.html...

 Ας επανελθουμε ομως στην ιστοσελιδα www.thefedoralounge.com: Προσφατα διαβασε ο Ταλας εκει για καποιον Αμερικανο, ο οποιος, οντας λατρης των παλιων ταινιων σαφαρι και της αντιστοιχης λογοτεχνιας, παρηγγειλε απο καποιον καπελοποιο την κατασκευη ενος καπελου τυπου σαφαρι, στα προτυπα του ηρωα της αγαπημενης του ταινιας (βλ. εικ. 4). Το μοντελο το ονομασε "Bwana" - το βλεπετε στην εικ. 1. 

 Εφ' αφορμης εκεινου του ποστ και μετα απο συντομη ερευνα, ανακαλυψε ο Ταλας, οτι υπαρχουν αρκετοι, οι οποιοι ενδιαφερονται για τετοιου ειδους καπελα.  Εξισου προσφατα, στις 05/11/2012, ενας αναγνωστης της ιστοσελιδας www.gametrails.org ενημερωνε οτι η καπελοποια www.blacksheephatworks.com εχει δημιουργησει δυο καπελα τυπου σαφαρι. Το ενα απο αυτα -στυλιστικα και αισθητικα το πιο κομψο κατα τον Ταλα - ονοματι "Tsavo" απεικονιζεται στην φωτο. 2. Το αλλο μοντελο, ονοματι "Σερενγκετι" εχει κυλινδρικη κορωνα και μοιαζει με το καπελο που φορουσε ο Ρομπερτ Ρεντφορντ στην ταινια "περα απο την Αφρικη", αλλα και σε εκεινο του Βαλ Κιλμερ στην ταινια "το φαντασμα και το σκοτος". Ενα τριτο μοντελο, ακομα πιο κομψο, εμπενυσμενο απο το καπελο του Σων Κοννερυ στην ταινια "η λιγκα των αξιοθαυμαστων κυριων", εχει δημιουργηθει και απο την blacksheephatworks και απο την baron hats ( βλ. www.baronhats.com/extraordinary.html).


 Εξυπακουεται, οτι τα καπελα στις αντιστοιχες ταινιες ειναι δημιουργηματα ειδικων, προσαρμοσμενα στις απαιτησεις του σεναριου, του σκηνοθετη, του πρωταγωνιστη. Ως τετοια, ειναι δυσκολο να βρεθει η ενα προς ενα αναλογια τους στην αγορα. Ετσι, τα περισσοτερα καπελα γνωστα απο ταινιες, ειναι customer made και παραγγελνονται μεσω διαδικτυου (π.χ. απο την www.villagehatshop.com, η οποια προσφερει μια πλουσια γκαμα) κατι, το οποιο επιφυλασσει ρισκα, ιδιως σε οτι αφορα το ακριβες μεγεθος, το χρωμα του προιοντος, τους τροπους πληρωμης αυτου, καθως και σε τι κατασταση θα φτασει το προιον στον πελατη.

 Παμε ομως πισω στο καπελο τυπου σαφαρι. Σε γενικες γραμμες, το καπελο του ειδους φερει τα ακολουθα χαρακτηριστικα: Σχετικα ψηλη κορωνα (high crown, 5´´-6´´), συνηθως με τσακιση κατα μηκος στην κορυφη, πλατυ γεισο (wide brim, 2´´-3´´) με κλιση μπροστα προς τα κατω, ωστε να αποδιδει το "adventure look", φαρδια υφασματινη ταινια ινδικου τυπου (puggaree) που να κανει τσακιση ειτε μπροστα, ειτε στα πλαγια (βλ. εικ. 1-7). Το καπελο πρεπει να ειναι κατασκευασμενο ειτε απο τριχωμα καστορα, ειτε απο τριχωμα λαγου η' κουνελιου. Τα υλικα αυτα αναφερονται εδω αριθμητικα, δινοντας προτεραιοτητα στην ποιοτητα τους. Αν και ακουγεται περιεργο, ενα καπελο φτιαγμενο απο αυτα τα υλικα πραγματικα προστατευει τον ιδιοκτητη του, τοσο απο την υπερβολικη ζεστη της σαβαννας, της ερημου η' της ζουγκλας, οσο και απο μια ξαφνικη νεροποντη. Το σχημα του, παρα τις κακουχιες των στοιχειων της φυσης, θα διατηρηθει, συμφωνα με τους ειδικους επι καπελων.  
(1)  Safari Hat "Bwana" (Art Fawcett; www.thefedoralounge.com)


(2) Safari Hat "Tsavo" (www.blacksheephatworks.com; www.gametrail.org/2012/11/05/)


(3) Australian military slouch/digger hat


 Η προελευση του καπελου τυπου σαφαρι αναγεται στα αυστραλεζικα Slouch/Digger (Terai), καπελα που χρησιμοποιουσε ο αυστραλεζικος στρατος κατα τους δυο παγκοσμιους πολεμους και γνωρισαμε μεσω της ταινιας "Καλλιπολη" με τον πρωτοεμφανιζομενο Μελ Γκιμπσον (βλ. εικ. 3). Παρομοιου σχηματος ειναι και τα καπελα του βρετανικου στρατου (Chindits) κατα τις επιχειρησεις στην Ινδονησια, στη διαρκεια του Β' ΠΠ, αλλα και του βιρμανεζικου στρατου (Gourkhas). Και οι τρεις τυποι λοιπον, ειναι πολεμικα καπελα, ειδικα σχεδιασμενα για να αντεχουν στις κακουχιες και να προστατευουν το κεφαλι και απο τον ηλιο και απο την βροχη.

(4) Stewart Granger (Alan Quatermain), "King Solomon´s Mines" (1950)


(5) Victor Mature (Mik Conway), "Timbuktu" (1959)


(6) The Macomber Affair (1948)


(7) The snows of Kilimanjaro


(8) Charlton Heston (Harry Steele), "Secret of the Incas" (1954)


(9) Robert Taylor in "Killers of Kilimanjaro" (1959)

 Οι δε επιρροες των στρατιωτικου τυπου καπελων στην κινηματογραφικη βιομηχανια ηταν καταλυτικες, οπως βλεπει κανεις και στις εικονες 4 με 9. Το σχημα των καπελων, αλλα και τα υλικα τους, αποδειχτηκαν ανθεκτικα και ποιοτικα. Επιπλεον, και σε συνδυασμο με την υπολοιπη γκαρνταρομπα, εδιναν την αιγλη του κυνηγου της περιπετειας στον πρωταγωνιστη που τα τιμουσε. Οι προαναφερομενες φωτογραφιες 4 εως 9 αποδεικνυουν του λογου το αληθες. Ειδικα στις περιπετειωδεις ταινιες της δεκαετιας του 1950, το καπελο τυπου σαφαρι ειχε την τιμητικη του. Απο την οθονη ομως, περασε και στην πραγματικη ζωη. Οχι μονο οδηγοι και κυνηγοι σε σαφαρι της Αφρικης το τιμησαν. Αλλα και αρχαιολογοι, και παλαιοντολογοι το αξιοποιησαν. Προς το παρον δεν διατιθεται εκ μερους μας το αντιστοιχο φωτογραφικο υλικο, ειμαστε ομως εις θεση να το γνωριζουμε. Το σχημα του καπελου αυτου δεν αλλαξε, αλλα για την κατασκευη του χρησιμοποιηθηκαν και αλλα υλικα, οπως canvas και ψαθα (straw). Στο μουσειο λιγο πιο εξω απο τον αρχαιολογικο χωρο της Σακκαρα στην Αιγυπτο, υπαρχει σε ενα δωματιο το καπελο του Γαλλου ανασκαφεα της περιοχης, μαιζ με αλλα προσωπικα του αντικειμενα. Πανομοιοτυπο με το καπελο της εικ. 9...
 
 Για πολλες δεκαετιες, τα καπελα του ειδους ειχαν ξεπεσει σε αφανεια. Ελαχιστοι, κυριως Αμερικανοι και Αυστραλοι παλαιοντολογοι, τα φορουσαν. Το καλο, ποιοτικο καπελο επανεισηλθε με την επιτυχια των ταινιων του Ιντιανα Τζοουνς, στις αρχες της δεκαετιας του 1980. Μια επιπλεον προσπαθεια εγινε στις αρχες της δεκαετιας του 1990, μετα την επιτυχια της ταινιας "Jurassic Park" και την παρουσιαση ενος ηρωα, παραπλησιου του αρχαιολογου Ιντιανα Τζοουνς, οπως ηταν ο παλαιοντολογος Αλαν Γκραντ. 

 Σημερα, τα καπελα τυπου σαφαρι επανερχονται σιγα σιγα, ειδικα σε Αμεςρικη και Αυστραλια. Στη χωρα μας συνεχιζουν να κυριαρχουν τα καπελακια του μπειζμπωλ και τα ψαθακια, ενω εδω και λιγο καιρο εχουν κανει την εμφανιση τους και τα καβουρακια. Καπελα τυπου σαφαρι, σαν τα εικονιζομενα στις φωτο. 10 και 11 διατιθενται στην Ελλαδα απο την www.karfil.gr. Ειναι "made in China" αντιγραφα των καπελων στις εικ. 10 και 11. Δυστυχως, οποιος θελει ενα γνησιο καπελο τυπου σαφαρι σαν τα εικονιζομενα 1 και 2, η' σαν τα 4-9, θα πρεπει να παραγγειλει απο το διαδικτυο. Ειδικα για ανθρωπους οπως ο Ταλας, με περιμετρο κεφαλιου 53 εκατοστα, ακομα και αυτα που κυκλοφορουν στην αγορα, δεν επαρκουν...




(10) Dorfman Pacific "Aussie" style safari hat (compare with the Henschel Aussie types)



(11) Dorfman Pacific Aussie safari style (compare with the Dobbs Cable and Bailey Dalton types)














Keine Kommentare: