Montag, 1. April 2013

ΓΙΑΤΙ Ο Jack Sparrow (ΜΟΥ) ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΠΑΘΗΣ;


 Η Πασχαλινη Αργια στη Γερμανια οδευει σιγα σιγα προς το τελος της. Χτες καποιο καναλι ειχε παιξει καποια ταινια απο την τετραλογια "Pirates of the Caribbean". Σημερα το βραδυ το ιδιο καναλι θα προβαλλει μια ακομη απο αυτη την σειρα. Δεν θυμαμαι ποια ακριβως, και δεν νομιζω οτι εχει ιδιαιτερη σημασια. Ολως τυχαιως, σημερα ειναι Πρωταπριλια και παρα το οτι πολλοι θα δυσαρεστηθουν, το σημερινο κειμενο  - με αφορμη τις προαναφερομενες ταινιες - ειναι αφιερωμενο στον Captain Jack Sparrow, τον οποιο υποδυθηκε ο Johny Depp στις ταινιες των ετων 2003, 2006/2007 και 2011. 

 Σε παλαιοτερο κειμενο (βλ. www.notis-o-talas.blogspot.de/2012/10/einai-chuck-bass.html) ανεφερα γιατι βρισκω αντιπαθη τον φανταστικο χαρακτηρα Chuck Bass "Gossip Girl". Ο Jack Sparrow ειναι ενας ακομα χαρακτηρας/αποκυημα χολλυγουντιανης φαντασιας που εξισου αντιπαθω και θα εξηγησω το γιατι:


 Εχοντας δει παλαιοτερα τις ταινιες "Pirates of the Carribean" στους κιν/φους (τι το'θελα) και περιστασιακα τις τρεις πρωτες, οταν καποια καναλια τις προβαλλαν (οπως, καλη τους ωρα, εκαναν χτες και μου ξαναθυμησαν την φιγουρα), μπορω να εκφερω την προσωπικη μου αποψη για τον Jack Sparrow: Ο χαρακτηρας αυτος ειναι ενας στυγνος συμφεροντολογος, ενα λαμογιο που ουτε εχει, ουτε φαινεται να επιθυμει να αποκτησει φιλους. Θελει απλως και μονο να εχει οπαδους, κοροιδα που του κανουν τα θεληματα και δεν το παιρνουν χαμπαρι. Ο Τζακ με τις πραξεις του, οχι μονο πιστευει στην μακιαβελικη ρηση, οτι ο σκοπος αγιαζει τα μεσα, αλλα φροντιζει και να την εφαρμοζει. Για αυτον τον λογο χρησιμοποιει μια σειρα απο τεχνασματα, οπως περιπλοκες γλωσσικες φιοριτουρες, ψευδοφιλοσοφικα και θεολογικα θεωρηματα, μπλεγμενες και συχνα ασυναρτητες αναφορες σε ασχετα ζητηματα, αυτοσχεδια αινιγματα, την λυση των οποιων μονο ο ιδιος γνωριζει, ρητορικες ερωτησεις. Κατ' αυτον τον τροπο καταφερνει να μπερδεψει τοσο φιλους και συμμαχους, οσο εχθρους και αντιπαλους του, να τους προκαλεσει συγχυση τετοια, ωστε οντας να μην μπορουν να σκεφτουν λογικα, να προβουν σε λαθη. Τον τελευταιο λογο τον εχει παντοτε ο Τζακ, που φερνει τους αλλους με τα νερα του και τους χρησιμοποιει - εκμεταλλευομενος το αγχος τους υπο την πιεση του χρονου, τη συγχυσμενη τους λογικη και την αμφιβολια στις καρδιες τους - ωστε να κανουν τις βρωμικες δουλειες για παρτη του.

 Δυστυχως κυκλοφορουν και στην πραγματικη ζωη πολλοι τετοιοι πονηροι τυποι, οι μπρος το συμφερον τους δεν λογαριαζουν τιποτε και κανεναν. Και θεωρω κριμα, που ο Τζακ, οταν πρωτοκυκλοφορησαν οι εν λογω ταινιες, εγινε τοσο δημοφιλης και ινδαλμα της νεολαιας. Μου ειναι πολυ δυσκολο να φανταστω οτι υπαρχουν νεοι ανθρωποι, οι οποιοι θελουν να ειναι σαν τον Τζακ: Να υποδυονται τους καλους και τους φιλους, αλλα στην ουσια να θελουν να εκμεταλλευτουν τους αλλους προς οφελος τους. Οι προσωπικες μου θεσεις σε αυτο το ζητημα ειναι ξεκαθαρες, ηδη απο τις αρχες του παροντος ιστολογιου.Δεν ξερω τι κανουν αλλοι, εγω παντως τυπους σαν τον Τζακ προσπαθω να τους αποφευγω.


Keine Kommentare: