Sonntag, 16. März 2014

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΚΡΙΣΗΣ.

Εαν η οικονομικη κριση και οι εμμεσες κατηγοριες του γερμανικου περιοδικου Focus - και τα δυο γεγονοτα ελαβαν χωρα εντος του 2010 (βλ. εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ) - εδειξαν κατι, αυτο εχει να κανει με τα εξης: Οτι οι Γερμανοι γνωριζουν αριστα την ελληνικη αρχαιοτητα, αλλα αγνοουν την ιστορια της νεωτερας Ελλαδος. Οι δε Ελληνες αντιθετως, ναι μεν εχουν υποψιν τους την ιστορια της συγχρονης Γερμανιας, λησμονουν ομως το παρελθον της - οπως και το παρελθον ολοκληρης της ευρωπαικης ηπειρου. Και οι δυο πλευρες ειναι εκατερωθεν εμποτισμενες με στερεοτυπα - οι γλεντζεδες και χαοτικοι Ελληνες για τους Γερμανους, οι αυστηροι και πειθαρχημενοι Γερμανοι για τους Ελληνες. Συνεπως - καλως ή κακως - οι περιγραφες των καταστασεων μεσα απο τα τοτε γραπτα μας του 2010 μας επιβεβαιωσαν στην παρουσα φαση. Βεβαια πεφτουμε απο τα συννεφα καθε φορα που καποιος Γερμανος πολιτικος θα ανακοινωθει οτι εκανε λογοκλοπη στην διατριβη του, καποιος αλλος προκυπτει παιδοφιλος και αλλος φοροδιαφευγει. Αλλα ετσι εχουν αυτα τα πραγματα.

 Στη Γερμανια μολις εχουν αρχισει να ασχολουνται δειλα δειλα και με την νεωτερη ελληνικη ιστορια. Στην Ελλαδα και για οσον αφορα το ιστορικο παρελθον της Γερμανιας και της Ευρωπης (βλ.κειμενα 1 και 2), κυκλοφορουν ελαχιστα εως μηδαμινα βιβλια. Οι λιγες συνθετικες εργασιες που γνωριζουμε για το θεμα, ειναι καποια βιβλια του Βασιλη Ραφαηλιδη (Μυθιστορια των βαρβαρων προγονων των σημερινων Ευρωπαιων και Λαοι της Ευρωπης - εκδ. 21ου) και του Νικου Τσιφορου (Ιστορια της Αγγλιας, Ιστορια της Γαλλιας, Σταυροφοριες, Εμεις και οι Φραγκοι, Τα Ρεμαλια Ηρωες - ολα απο τις εκδοσεις Ερμης, με επανεκδοσεις απο τον ΔΟΛ). Τα εργα αυτα διακρινονται για το σκωπτικο τους χιουμορ. Δεν ειναι γραμμενα ως εγχειριδια ιστοριας, ενω θα μπορουσαν καλλιστα να εκπληρωσουν και αυτον τον ρολο. Περιεχουν δε πολλες πληροφοριες και δειχνουν οτι οι συγγραφεις τους ησαν αρτια μελετημενοι, μολονοτι δεν ησαν οι ιδιοι ιστορικοι. Δυστυχως ομως δεν αναφερουν βιβλιογραφικες παραπομπες.

 Εδω και λιγα χρονια κυκλοφορουν στα ελληνικα εργα οπως ο μυθος του βασιλια Αρθουρου του σερ Τομας Μαλλορυ, ο μυθος του Σιγκουρντ - αναλυση απο τον Τολκιεν, ο Βαλτερ ο Χειροδυναμος. Προσφατα δε μεταφραστηκε η Historia Francorum. Συνθετικα εργα ομως, οπως του βρετανου Heather ή τα εγχειριδια Γερμανων αρχαιολογων και ιστορικων σχετικα με τις μεταναστευσεις των γερμανικων φυλων, την μεταβαση απο την Υστερη Αρχαιοτητα προς τον Πρωιμο Μεσαιωνα και την δημιουργια των ευρωπαικων κρατων δεν υπαρχουν - ακομα - στην γερμανικη βιβλιογραφια. Ας υποθεσουμε, οτι καποια στιγμη στο εγγυς μελλον θα αλλαξει η κατασταση και θα καλυφθει και αυτο το κενο.

Keine Kommentare: