Donnerstag, 17. Juli 2014

Ο ΣΗΦΗΣ Ο ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.

Το καλοκαιρι εχει μπει προ πολλου, ακομα κι αν ο καιρος στην Ελλαδα διαφωνει: Ηδη απο τον περασμενο μηνα ξεκινησε τις εργασιες του το Α΄θερινο τμημα της Βουλης - αλλα ας μην φανταστει κανεις κατι τρομερο ...

 Οι τηλεοπτικες εκπομπες κατεβασαν ρολλα και τα ΜΜΕ αναδημοσιευουν οχι και πολυ σοβαρα ζητηματα, ωστε και να πουλανε και να εχουν να ασχολουνται καποιοι: Η ελληνικη εθνικη ομαδα εγκατελειψε το Μουντιαλ στους προκριματικους των 16 και αφου εχασε για ενα σουτ στην παραταση με την Κοστα Ρικα την προκριση στους 8 (προημιτελικους). Δεν πειραζει ομως, η ελληνικη ομαδα τα πηγε καλα, εχοντας φτασει στην εως τωρα υψηλοτερη διακριση που μπορουσε να πετυχει σε Μουντιαλ. Η γερμανικη ομαδα τα πηγε φυσικα πολυ καλυτερα, αφου καταφερε να κερδισει τον τιτλο του πρωταθλητη για 4η φορα στην ιστορια της. Στην πορεια ομως εκανε και καποια "faux-pas": Το παρακανε στον αγωνα εναντιον της Βραζιλιας (ημιτελικος) για παραδειγμα, χτυπωντας 5 γκολ εντος των πρωτων 30 λεπτων του πρωτου ημιχρονου. Απο κει και περα το παιχνιδι ηταν βαρετο και αδιαφορο, ακομα και αφου μαθευτηκε οτι οι Γερμανοι παιχτες ειχαν συμφωνησει στο διαλειμα μεταξυ των ημιχρονων να μην ξεφτιλισουν την αντιπαλη ομαδα. Το κακο ειχε ηδη γινει ομως και ουτε το 1 γκολ της τιμης απο τους Βραζιλιανους, ουτε τα επιπλεον 2 των Γερμανων εσωσαν την κατασταση. Στη συνεχεια εγιναν τα καραγκιοζιλικια των νεαρων Γερμανων παικτων αμα την αφιξη τους στην Πυλη του Βραδεμβουργου την περασμενη Τριτη: Τους ειδαμε να ραπαρουν, να κανουν αυτοσχεδια χορευτικα, να λενε σαχλα συνθηματα και τραγουδακια. Τι γελοιο θεαμα απο τους πρωταθλητες κοσμου! Αντι να πουν δυο τρια λογακια ευχαριστηρια και να παρακινησουν τον κοσμο να χορεψει και να διασκεδασει, βαλθηκαν να παραστησουν τους ραπερς! Ειναι σταρς, αλλα σε αλλον τομεα, αυτα τα ψευτοθεατρινιστικα δεν τους πανε.

 Εδω και δυο εβδομαδες ωστοσο, υπαρχει μια αλλη ειδηση η οποια - περισσοτερο και απο τις καταθεσεις φορολογικων δηλωσεων και τις αψημαχιες μεταξυ Παλαιστινιων-Ισραηλινων, Ουκρανων-Ρωσων, Νιγηριανων απαγωγεων και Αφγανων Ταλιμπαν - απασχολει τα εγχωρια ΜΜΕ και το κοινο: Καποιοι φερονται να εντοπισαν σε καποιο φραγμα λιμνης στην περιοχη Αμαριου στο Ρεθυμνο εναν κροκοδειλο! Εικαζεται δε οτι ο κροκοδειλος ειναι αφρικανικος, το γενος του Νειλου και εχει μηκος περι τα 2 μ. Λεγεται επισης οτι στην ιδια περιοχη πρεπει να υπαρχει και δευτερος κροκοδειλος του ιδιου γενους, θηλυκος. Τα ζωα πιθανον να αφεθηκαν εκει απο ιδιωτες που δεν μπορουσαν να τα συντηρησουν.  

Εδω και δυο εβδομαδες λοιπον ειμαστε αναγκασμενοι να παρακολουθουμε και να υπομενουμε ολο αυτο το θεατρο με τους κροκοδειλους, και πως θα τους πιασουν, και εαν πρεπει να τους πιασουν κτλ. Προκειται εμφανως για αλλη μια περιπτωση αποδειξης της αποτυχιας του ελληνικου συστηματος και των φορεων του: Οι, ας τους πουμε αρμοδιοι, φερονται να αγνοουν οτι οι κροκοδειλοι ειναι ερπετα, τα οποια υπαρχουν στον πλανητη αυτον απο την εποχη των δεινοσαυρων, εδω και περιπου 250 εκατ. χρονια δηλαδη! Ενα απο τα πρωτα ειδη κροκοδειλων ηταν ο Δεινοσουχος που εζησε την εποχη της Υστερης Κρητιδικης, πριν απο 80 εκατ. χρονια περιπου, και ειχε μηκος περι τα 11 μ. Τα σημερινα ειδη κροκοδειλων, οπως τα γνωριζουμε, ζουν εδω και 55 εκατ. χρονια στον πλανητη. Τα ερπετα αυτα δεν ειναι μονο κατα πολυ αρχαιοτερα του ανθρωπινου ειδους δηλαδη, αλλα εχουν προσαρμοστει εξελικτικα, ωστε να καταφερουν να επιβιωσουν επι τοσο μεγαλο χρονικο διαστημα, σε αντιθεση με αλλα ειδη που δεν καταφεραν να προσαρμοστουν και εξαφανιστηκαν. Οι εως τωρα προσπαθειες των ... ειδικων να εντοπισουν και να πιασουν τα ερπετα του Αμαριου αποδεικνυει τον ισχυρισμο μας αυτον. Οι κροκοδειλοι ειτε εξω, ειτε μεσα στο νερο, εχουν οξυμενες αισθησεις - ως απωτεροι κυνηγοι της πανιδας που ειναι - και μπορουν να ακουσουν ανθρωπους να πλησιαζουν, βαρκες να πλεουν, μεταλλικες κατασκευες να συναρμολογουνται. Ας διαβασουν οσοι δεν πειθονται απο αυτα τις προσπαθειες καποιων αλλων ειδικων επι μηνες να πιασουν τον Γκουσταβ - τον μεγαλυτερο κροκοδειλο του Νειλου - στο Μπουρουντι της Αφρικης. Παροτι το ζωο αυτο ειναι πανω απο 6 μ. και ζυγιζει πολλους τονους, εως τωρα εχει σταθει αδυνατο να αιχμαλωτιστει. Για αυτο και οι δρεποντες δαφνες στο Αμαρι θα ιδρωσουν πολυ και εαν εχουν τυχη, ισως τα καταφερουν.

 Ενα αλλο ζητημα, ταυτοσημο με την ολη ιστορια του εντοπισμου των ρεθυμνιωτικων κροκοδειλων, εχει να κανει με την αγνοια και την ελλειψη εμπειριας των Ελληνων και των περισσοτερων Ευρωπαιων ερπετολογων πανω σε ζητηματα φυσιολογιας, βιολογιας, διατροφης, εντοπισμου και αιχμαλωσιας κροκοδειλων. Ποσοι Ελληνες υπαρχουν που να ξερουν πως εντοπιζετε και πως πιανετε ενας κροκοδειλος; Αφου τα ζωα αυτα δεν ειναι ενδημικα! Ειναι σαν να βαζεις εναν κλασικο αρχαιολογο να ανασκαψει και να ερμηνευσει ευρηματα απο την αυτοκρατορικη Κινα, ή να δωσεις σε εναν κλασικο φιλολογο να μεταφρασει τα ιερογλυφικα των Μαγιας! Για αυτο και λεμε, χωρις καμια προθεση να θιξουμε κανεναν, οτι οσοι αποτολμησουν να ασχοληθουν με τα ερπετα του Αμαριου, θα πρεπει πραγματικα να ιδρωσουν την φανελα τους! Η επιχειρηση εντοπισμου και αιχμαλωσιας των θα αποδειχτει οτι ειναι μια διαδικασια που κοστιζει πολυ χρονο και χρημα. Καλυτερα να φωναζουν ειδικους απο την ΒΔ Αυστραλια ή απο τα Everglades της Φλοριδα για να συνδραμουν. Ειδαλλως το βλεπουμε πολυ σκουρο να πιαστουν οι κροκοδειλοι. Και εαν τυχει, αυτο θα συμβει ειτε τυχαια, ειτε απο απροσεξια των ιδιων των ερπετων!

Keine Kommentare: