Freitag, 5. Dezember 2008

ΜΙΑ ΚΟΜΠΙΝΑ ΟΝΟΜΑΤΙ "ΑΣΕΠ"...

Στο αποψινο κειμενο ο Ταλας επιθυμει να ασχοληθει με το κατασκευασμα της νεοελληνικης πολιτειας γνωστο ως ΑΣΕΠ (Ανωτατο Συμβουλιο Επιλογης Προσωπικου). Την αφορμη για αυτο εδωσαν καποιες συζητησεις που ειχε τις τελευταιες μερες με τον φιλο Λευτερη.
Ο Λευτερης ειναι ενας απο τους χιλιαδες συνανθρωπους μας, ο οποιος θα συμμετασχει στον φετινο διαγωνισμο ΑΕΠ εκπαιδευτικων. Ειναι ενας απο τους χιλιαδες συνανθρωπους μας, που δεν αντεχει να ζει αλλο σε αυτο το κλιμα επαγγελματικης ανασφαλειας, μην ξεροντας τι θα ξημερωσει. Ειναι ενας απο τους χιλιαδες συνανθρωπους μας, που δεν αντεχει αλλο αυτο το καθεστως παρατεταμενης ομηριας και αγχους, το οποιο διατηρουν οι κυβερνησεις και διαφοροι ιδιωτες, με εργασιακες συμβασεις.
Ο Λευτερης ειναι απο τους ανθρωπους που πιστευουν οτι η ελπιδα πεθαινει τελευταια. Και για αυτο θα δωσει το παρων στον φετινο διαγωνισμο.
Για τον Ταλα ομως, ο διαγωνισμος του ΑΣΕΠ κρυβει καποιες "παγιδουλες". Ενα περιεργο ειναι, οτι υπηρχε ηδη απο τον Σεπτεμβριο η παραφιλολογια για τις ακριβεις ημερομηνιες διεξαγωγης του. Τελικα μολις την περασμενη εβδομαδα ανακοινωθηκε, οτι ο διαγωνισμος θα λαβει χωρα το Σαββατοκυριακο 20-21 Δεκεμβριου! Ενα αλλο περιεργο ειναι ο τροπος διεξαγωγης των εξετασεων. Ο Λευτερης ανεφερε, οτι οι ερωτησεις ειναι ασαφεις. Μια ερωτηση εχει αρκετες υποερωτησεις, ενω υπαρχουν και αρκετες πιθανες απαντησεις - επιλεγμενες φυσικα απο αυτους που δημιουργησαν το τεστ - οι οποιες περισσοτερο μπερδευουν, παρα επιλυουν προβληματα.
Το ζητουμενο τελικα ποιο ειναι; Με ποια ακριβως κριτηρια αξιολογειται ο διαγωνιζομενος; Τι ζητουν οι εξεταστες; Γνωσεις, κριτικη και οξεια σκεψη, αναλυση; Δεν ειναι ξεκαθαρο.
Ξεκαθαρο ομως ειναι για τον Ταλα, οτι η ιστορια αυτη με τον ΑΣΕΠ θυμιζει την γνωστη παροιμια οτι "το ψαρι μυριζει απο το κεφαλι". Αναρωτιεται δε, μηπως εχουν δικιο ολοι αυτοι που πιστεουν οτι με τον διαγωνισμο αυτο, επιχειρει η κυβερνηση να ριξει σταχτη στα ματια του κοσμου. Αλλωστε, ο Κωστακης και η παρεα του ειχαν ηδη απο την εποχη της ΔΕΘ ανακοινωσει, οτι εχουν προγραμμα κυβερνητικο ως τις γιορτες. Μετα τον Γεναρη του 2009 δηλ., ειναι ολα πιθανα.
Δεν επιθυμει ομως ο Ταλας να παιξει τον ρολο της Κασσανδρας. Πολλες ευχες για καλη επιτυχια στους συμμετεχοντες. Η δικια του τελευταια ελπιδα ας ειναι η ευχη, να μην ειναι ο διαγωνισμος αυτος του ΑΣΕΠ στημενος - οπως τοσοι και τοσοι πριν απο αυτον...

4 Kommentare:

in antis hat gesagt…

Καλησπέρα,

Γράφεις αρκετά αρνητικά – τουλάχιστον – για τον ΑΣΕΠ. Ας τα πάρουμε από την αρχή.
1) Τίτλος: «κομπίνα» ο ΑΣΕΠ; Γιατί και από πού αυτό το απόφθεγμα; Από πότε ένας θεσμός που ιδρύθηκε για την αξιοκρατική πρόσληψη στο Δημόσιο είναι κομπίνα; Και γιατί είναι κομπίνα; Θυμίζω ότι το ΑΣΕΠ ιδρύθηκε από το ΠΑΣΟΚ και κατήργησε την απαράδεκτη επετηρίδα.
2) «ο διαγωνισμος του ΑΣΕΠ κρυβει καποιες "παγιδουλες"…. οτι ο διαγωνισμος θα λαβει χωρα το Σαββατοκυριακο 20-21 Δεκεμβριου!»
Δεν καταλαβαίνω τις «παγιδούλες» και το θέμα της ημερομηνίας. Το κάθε πότε θα γίνουν εξετάσεις (για τον διαγωνισμό των δασκάλων, φιλολόγων κτλ. που αναφέρεσαι) είναι περίπου καθορισμένο. Δεν υποστηρίζω ότι το να ανακοινώνονται οι ημερομηνίες ένα μήνα πριν είναι σωστό, είναι όντως αστείο. Αλλά δε νομίζω ότι κανείς περιμένει τον τελευταίο μήνα για να προετοιμαστεί, αν επενδύει στις εξετάσεις αυτές.
3)«Ενα αλλο περιεργο ειναι ο τροπος διεξαγωγης των εξετασεων. Ο Λευτερης ανεφερε,…. Τι ζητουν οι εξεταστες; Γνωσεις, κριτικη και οξεια σκεψη, αναλυση; Δεν ειναι ξεκαθαρο.»
Τα ίδια ακριβώς ακούμε και για τις πανελλήνιες τόσα χρόνια. Και πίστεψέ με όσους κι αν ρωτήσεις, τόσες διαφορετικές απαντήσεις θα πάρεις. Οι αντιθέσεις και η διαφορετική πρόσληψη των θεμάτων είναι αναπόφευκτη. Αν υπάρχει
ιδανικός τρόπος στο να μπαίνουν τα θέματα και να εξυπηρετούνται όλοι οι στόχοι που θέλει ο καθένας (ανάλυση ή παπαγαλία) θα ήθελα να τον μάθω κι εγώ.
4) «Ξεκαθαρο ομως ειναι για τον Ταλα, οτι η ιστορια αυτη με τον ΑΣΕΠ θυμιζει την γνωστη παροιμια οτι "το ψαρι μυριζει απο το κεφαλι"… Μετα τον Γεναρη του 2009 δηλ., ειναι ολα πιθανα.»
Υποθέτω ότι εννοείς ότι ο Καραμανλής έδωσε εντολή να γίνει ο διαγωνισμός για να δείξει ότι κάτι δίνει στο λαό εν όψει εκλογών. Δε νομίζω. Για άλλες προκηρύξεις του ΑΣΕΠ όπου δεν πραγματοποιείται διαγωνισμός αλλά κατάθεση φακέλου, ναι να το δεχτώ. Αλλά για τον συγκεκριμένο, που είναι γνωστός από το καλοκαίρι (άρα πριν την καθίζηση του Καραμανλή), δε νομίζω ότι ισχύει.
5) «Η δικια του τελευταια ελπιδα ας ειναι η ευχη, να μην ειναι ο διαγωνισμος αυτος του ΑΣΕΠ στημενος - οπως τοσοι και τοσοι πριν απο αυτον...»
Basta! Ποιους διαγωνισμούς εννοείς; Ποιοι τον έστησαν και πώς; Δεν θέλω στοιχεία, πες όμως «ο τάδε που έγινε ήταν στημένος». Λοιπόν καλή η υπερβολή αλλά ως ένα σημείο. Είναι γεγονός ότι ο ίδιος ο Καραμανλής και η «παιδική χαρά» του από το 2004 έχουν κάνει ΤΑ ΠΑΝΤΑ ώστε να διαλύσουν κάθε θεσμό διαφάνειας και αξιοκρατίας που ιδρύθηκε στην Ελλάδα. Είναι γεγονός επίσης ότι κατάφεραν να κηλιδώσουν ακόμα και τις πανελλήνιες. Το να στήσουν όμως τόσους διαγωνισμούς – όπως λες – είναι παρατραβηγμένο, για να το πω κομψά. Αλήθεια μπορείς να πεις πώς; Εγώ αδυνατώ πάντως.
Μπορεί ο Λευτέρης να λέει όλα αυτά, αλλά η υπερβολή πότε δεν έκανε καλό…

TaLaS hat gesagt…

Ευχαριστω πολυ για την δημοσιευση των αποψεων σου και τον σχολιασμο περι των εξετασεων.
Ειχε γινει πριν απο λιγα χρονια και ενας διαγωνισμος ΑΣΕΠ για αρχαιολογους. Αρκετοι γνωστοι μου που συμμετειχαν, ανεφεραν οτι ηταν στημενος και τα θεματα περιειχαν ασαφειες.
Ασαφειες υπηρχαν και ως προς τον καθορισμο της ημερομηνιας διεξαγωγης του φετινου ΑΣΕΠ εκπαιδευτικων. Ασφαλως κανεις δεν περιμενει να προετοιμαστει τελευταια στιγμη, αλλα δεν ειναι σωστο να εχεις τοσες χιλιαδες κοσμο στο περιμενε. Αν ησαν σωστοι, θα ελεγαν απο τον Σεπτεμβριο τις ημερομηνιες. Σε αυτα ομως φαινεται, ποιος τρεχει τελευταια στιγμη...
Οσο για τον Κωστακη και την Ν.Δ., νομιζω οτι ηθελε απλως να δειξει οτι το συστημα δουλευει καλα. Οτι η κυβερνηση ενδιαφερεται για τον πολιτη. Θελω να δω, θα "απορροφηθουν" οι επιτυχοντες των εξετασεων αυτων; Γιατι νομιζω οτι δεν συνεβει αυτο, ουτε με τους επιτυχοντες των περασμενων ετων. Υπαρχουν ακομα σχολεια που εχουν ελλειψεις σε διδακτικο προσωπικο. Αν το συστημα λειτουργουσε, δεν θα υπηρχαν αυτες οι ελλειψεις.

Για αλλη μια φορα, ευχαριστω για τον σχολιασμο. Καλα κανεις και αναφερεις και την αλλη οψη του θεματος, την οποια το κειμενο μου - χωρις παρεξηγηση και μη εσκεμμενα - απεφυγε να αναφερει.

in antis hat gesagt…

Talas,

Πρόσεξε: Άλλο αν ένα θέμα σε έναν διαγωνισμό ΑΣΕΠ είναι ασαφές (που αυτό είναι και πολύ υποκειμενικό) και άλλο αν είναι στημένος, το οποίο σημαίνει ότι υπάρχουν «φωτογραφικές» παράμετροι ή ακολουθούνται διαδικασίες που ευνοούν μια συγκεκριμένη ομάδα ατόμων που πρέπει να βολευτούν. Μπορεί η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τον ΑΣΕΠ για δικούς της σκοπούς; Ναι. Το έχει κάνει; Ναι. Και μιας και μιλάμε για αρχαιολόγους και ΑΣΕΠ, κάνε μια σύγκριση με τον διαγωνισμό και με αυτό που έγινε φέτος.
Για τον διαγωνισμό των αρχαιολόγων γνωρίζω κι εγώ συναδέλφους που είτε πέρασαν είτε δεν πέρασαν. Για το «στημένος» δεν το δέχομαι, όσο για τα θέματα του διαγωνισμού τα έχω μπροστά μου και τα συζητάμε αν θες κατά πόσο είναι σαφή ή όχι.
Για την απορρόφηση των δασκάλων/καθηγητών, για τη λειτουργία του ΑΣΕΠ και την ανικανότητα σε όλα τα επίπεδα θα μπορούσαμε να συζητάμε για μέρες. Δεν αναφέρθηκα σε αυτά τα θέματα, αλλά μόνο στο θέμα του ΑΣΕΠ ως θεσμού.

Αρχικά σκεφτόμουν να επεκταθώ αλλά μαύρισε η ψυχή μου με αυτά που γίνονται και σταματώ.

Χαιρετισμούς

TaLaS hat gesagt…

Γεια σου, γραψε οτι γνωριζεις για τον ΑΣΕΠ. Ειναι κι αυτο ενα θεμα, για το οποιο πρεπει να υπαρχει ενημερωση.