Freitag, 23. Januar 2009

ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ Μ.Μ.Ε...

Ο δημοσιογραφος της εφημεριδας "Ελευθεροτυπια", Χρηστος Μιχαηλιδης (www.bavzer.blogspot.com), αναφερει στην στηλη του, στο φυλλο της Πεμπτης 22.01.2009 την ακολουθη ειδηση:
Ο ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΛΕΜΠΕΝΤΕΦ, Ρώσος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας που η περιουσία του εκτιμάται στα 2,1 δισεκατομμύρια στερλίνες, πρώην κατάσκοπος της διαβόητης, επί σοβιετικής εποχής, Κα-Γκε-Μπε, είναι από χθες ο πρώτος από τους λεγόμενους «Ρώσους ολιγάρχες» που γίνεται ιδιοκτήτης βρετανικής εφημερίδας. Λέγεται πως θα καταβάλει το ποσόν της μιάς στερλίνας, ποσό που ισούται με ένα ευρώ, για να αποκτήσει τον έλεγχο του 76% της εφημερίδας London Evening Standard, της παλιότερης και μόνης σήμερα απογευματινής εφημερίδας του Λονδίνου, που μέχρι τώρα ανήκε στην «Ντέιλι Μέιλ» και σε ένα δικό της ίδρυμα. Ο κ. Λεμπέντεφ, παρά την προηγούμενη δουλειά του στην Κα-Γκε-Μπε, διαβεβαιώνει ότι είναι «υπέρ της αλήθειας», υπέρ «της ελευθερίας του Τύπου» και δεν θα επεμβαίνει, λέει, στη δουλειά κανενός δημοσιογράφου. Ο σερ Πέρεγκριν Ουέσθορν, πρώην διευθυντής της συντηρητικής «Τέλεγκραφ» χαρακτήρισε «εθνική κατάπτωση» την πώληση της «Στάνταρντ» σε «έναν Ρώσο ολιγάρχη». Φαντάζεσθε -είπε- έναν πρώην πράκτορα και νυν δισεκατομμυριούχο Ρώσο επιχειρηματία να αγόραζε τη γαλλική «Λε Μοντ»;
Η ειδηση αυτη ειναι πολυ ενδιαφερουσα και προκλητικη για αναλυση. Διερωταται ο Ταλας:
Θα υπηρχε αραγε προβλημα, εαν ο αγοραστης δεν ηταν Ρωσος, αλλα καποιας αλλης εθνικοτητας; Υπαρχει προβλημα με το συγκεκριμενο προσωπο η´ ειναι γενικευμενο; Γιατι αντιδρουν καποιοι ετσι, απο την στιγμη που δεν πωλειται καποια δημοσια (οπως γινεται σε καποιες αλλες χωρες) αλλα ιδιωτικη επιχειρηση;
Η ειδηση, ετσι οπως σχολιαζεται απο καποιους, δημιουργει την αισθηση οτι ο νεος αγοραστης - λογω "βεβαρημενου παρελθοντος βιου" - ισως προσπαθησει - σαν αλλος Μπερλουσκονι η´ Πουτιν - να επηρρεασει το υφος της εφημεριδας, τους εργαζομενους σε αυτην κτλ. Να κανει δηλ. την εφημεριδα προσωπικο του εργαλειο.
Υποτεθιστω οτι ετσι γινεται. Και λοιπον; Ιδιωτικη επιχειρηση ειναι. Ολες ετσι δεν ειναι; Μηπως και αλλες εφημεριδες και καναλια, δεν εξυπηρετουν συμφεροντα των ιδιοκτητων τους, των πελατων τους, πολιτικων κ.α.; Αυτο δεν ειναι ουτε καινουργιο, ουτε πρωτοτυπο.
Η´ μηπως ειναι το προβλημα οτι ενας ξενος αγορασε βρετανικη εφημεριδα; Μα εδω, ρωσος μεγιστανας εχει αγορασει αγγλικη ποδοσφαιρικη ομαδα - σε εφημεριδα θα κολλλησει;
Συμφωνα ομως με τον κυριο Ουεσθορν, αυτο ακριβως ειναι το προβλημα. Για τον κυριο αυτον, η πωληση βρετανικης εφημεριδας σε μη βρετανο ισοδυναμει με εθνικη καταπτωση! Μια ιδιωτικη επιχειρηση δηλαδη, πρεπει αυτοματως να ενεχει και εθνικο χαρακτηρα.
Δυστυχως καποιοι ειναι φαινεται εκτος πραγματικοτητας. Στην αγορα δεν μετρουν πλεον αυτα τα κριτηρια. Οποιος δωσει τα περισσοτερα, αυτος κερδιζει. Ανεκαθεν μοιραζοταν ετσι η τραπουλα της αγορας. Τι εθνικο προιον και πρασινα αλογα... Τα Μ.Μ.Ε. ειναι ιδιωτικες επιχειρησεις, δεν εχουν να κανουν με το εθνος. Ας παρουμε για παραδειγμα την Ελλαδα: Οι μεχρις στιγμης ιδιοκτητες των ιδιωτικων ελληνικων Μ.Μ.Ε. ειναι ελληνες. Τα προγραμματα των Μ.Μ.Ε. αυτων ομως, εχουν οχι απλως εμφανεις επιδρασεις, αλλα καθαρες επιρροες απο ξενα, και κυριως αμερικανικα προτυπα! Αυτα δεν θα αλλαξουν ριζικα, ακομα και αν οι ιδιοκτητες τους αλλαξουν και ερθουν αμερικανοι! Και αυτο διοτι ακολουθουν μια συνταγη, η οποια ειναι αποδεδειγμενα επιτυχημενη.
Καποιοι ειχαν τρομοκρατηθει, οταν μαθευτηκε πως ο γερμανικος τηλεοπτικος ομιλος RTL αγορασε μετοχες του σταθμου ALPHA. Αλλα αυτο δεν σημαινει οτι ξαφνικα θα εμφανιστουν εκπομπες στον εν λογω ελληνικο σταθμο, στις οποιες θα μιλανε στα γερμανικα κιολας! Αλλαγες σε προγραμματα ισως γινουν, αλλα και ριζικες να ειναι, δεν πειραζει, διοτι ειναι ιδιωτικες επιχειρησεις, οπως προαναφερθηκε.
Παυση εδω. Δεν προκειται να γινει αναφορα στους ρωσους μεγιστανες και το πως εφτασαν να γινουν τετοιοι. Προκειται για γεγονοτα που εγιναν με τετοια ταχυτητα και για αυτα βγηκαν τοσες πληροφοριες απο τα εθνικα μας Μ.Μ.Ε., που ειναι δυσκολο να καταλαβεις τι ακριβως συνεβει. Ο Ταλας απλα θυμαται καποια γεγονοτα, οπως η Πτωση του Τειχους του Βερολινου το 1989, η καταρρευση της Σοβιετικης Ενωσης και η ανοδος του Μπορις Γιελτσιν στην εξουσια, τα οποια ακολουθησαν η "Βελουδινη Επανασταση" στη Πραγα, το τελος της κυριαρχιας του Νικολαι Τσαουτσεσκου στη Ρουμανια, ανεξαρτητοποιηση των πρωην σοβιετικων Δημοκρατιων των χωρων της Βαλτικης και η κατακερματιση των χωρων της πρωην Γιουγκοσλαβιας. Ολα αυτα τα γεγονοτα που ελαβαν χωρα στο λεγομενο "ανατολικο μπλοκ" απο τα τελη της δεκαετιας του 1980 και μετα, βαδιζουν χρονολογικα παραλληλα με την δημιουργια της ιδιωτικης τηλεορασης - πρωτα πρωτα στις δυτικες χωρες. Εκεινη την εποχη και μετα, αρχιζουν και δημιουργουνται αυτοι οι ρωσοι πολυεκατομμυριουχοι. Πως και γιατι ομως, ειναι πραγματα, τα οποια ουτε τα Μ.Μ.Ε. των δυτικων χωρων εχουν διαφωτισει επαρκως - των χωρων δηλ. που φοβουνται οτι τα Μ.Μ.Ε. τους θα χασουν τον δηθεν εθνικο τους χαρακτηρα, εαν τυχον αγοραστουν απο αυτους τους περιεργους ρωσους μεγιστανες...

Keine Kommentare: