Freitag, 30. Januar 2009

ΤΑΜΠΑΚΙΕΡΕΣ.

Η εικονιζομενη ονομαζεται Σελμπυ Γουαιτ και δηλωνει συλλεκτρια εργων τεχνης και αρχαιοτητων. Δημοσιευματα στον ελληνικο Τυπο αναφερουν οτι το 93% της συλλογης της αποτελειται απο αντικειμενα αγνωστου προελευσεως.
Η κυρια Γουαιτ ειχε εμφανιστει την περασμενη εβδομαδα στα εγκαινια της εκθεσης του Μουσειου Μπενακη σχετικα με τον χρυσο της Κολχιδος.
Εαν επροκειτο περι δημοπρασιας εργων τεχνης, θα ρωτουσε κανεις ευλογα τι γυρευει η αλεπου στο παζαρι - μονο που η ερωτηση θα ηταν ρητορικης φυσεως.

Προφανως καποιοι προσκαλεσαν την κυρια Γουαιτ στα εγκαινια της εκθεσης. Λαμβανομενου υποψην του προσοδοφορου παρελθοντος της, θα επρεπε καποιοι και καποιες να αναρωτηθουν με ποια ιδιοτητα παραβρεθηκε η κυρια Γουαιτ στα εγκαινια, απο την στιγμη κιολας που εχει παρε δωσε με το ελληνικο κρατος λογω λαθρανασκαφων, αντικειμενων που προερχονται απο δραση αρχαιοκαπηλων και τα παρομοια. Τα δημοσιευματα καποιων ελληνικων εφημεριδων υπενθυμισαν πως μολις πριν απο λιγους μηνες επιστραφηκαν 2 αρχαιοτητες, οι οποιες ησαν μερος της ιδιωτικης της συλλογης. Γινεται επισης λογος για την φιλανθρωπικη της δραση και την διαθεση μερους της συλλογης της στο Μητροπολιτικο Μουσειο της Ν.Υ. Η ιδια η κυρια Γουαιτ, οταν ερωτηθηκε απο ελληνες δημοσιογραφους, απαντησε οτι δεν εχει προβληματα με τις ελληνικες αρχες και οτι δεν ασχολειται πλεον με την διευρυνση της συλλογης της απο τοτε που απεβιωσε ο συζυγος της.
Για την ταμπακιερα φυσικα, ουτε λογος. Η ταμπακιερα ειναι το ερωτημα, με ποια ιδιοτητα παρευρεθηκε μια - εστω και πρωην - συλλεκτης αρχαιοτητων αμφιβολλου προελευσεως σε εγκαινια αρχαιολογικης εκθεσεως στην Ελλαδα και γιατι κανενας απο τους εγχωριους σταυροφορους της αρχαιολογιας, απο αυτους που κοπτονται για την διασωση των εργων τεχνης, δεν εκανε μνεια για το θεμα; Ουτε στην Βουλη δεν υπηρξε επερωτηση για το θεμα απο τους αρμοδιους που δηλωνουν ευαισθησια σε θεματα πολιτιστικα. Οσο για τους αρμοδιους της εκθεσης και του μουσειου - μεταξυ των οποιων ο διευθυντης τους και κυριως, η δημιουργος του - εσπευσαν να αγκαλιασουν και να συμβουλεψουν την κυρια Γουαιτ για το τι να κανει με τις εναπομειναντες αρχαιοτητες της - που σιγουρα ειναι ουκ ολιγες.
Η κυρια Γουαιτ φορτωσε ολα τα λαθη του παρελθοντος και της συλλεκτικης δραστηριοτητας της στον μακαριτη το συζυγο της και επειδη εκανε καποιες δωρεες απο αγγεια και γλυπτα σε μεγαλα μουσεια νομιζει οτι εξιλεωθηκε. Το χειροτερο ομως ειναι, οτι καποιοι απο τους ημετερους της εδωσαν αφεση αμαρτιων. Ποσο κωμικοτραγικη ειναι η σκηνη - συμφωνα με τα δημοσιευματα της περασμενης εβδομαδας - κατα την οποια η κυρια Γουλανδρη συμβουλευει την κυρια Γουαιτ να δωρισει την συλλογη της στο ελληνικο κρατος, οπως εκανε η ιδια, για να παρει συγχωροχαρτι και να αναγνωριστει ως ευεργετιδα... Θυμιζει παλιες ταινιες γουεστερν, απο αυτες που παρανομοι, χαρτοπαικτες και δολοφονοι φορουσαν το αστερι του σεριφη και μεταμορφωνοντουσαν, ως δια μαγειας, σε υπερασπιστες του νομου - του ιδιου νομου τον οποιο ειχαν καταπατησει οι ιδιοι...

Keine Kommentare: