Samstag, 10. Januar 2009

ΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ.

Λενε πως ο Ζευς, ο πατερας των θεων, ειχε κανει για δωρο γαμηλιο στην Πανδωρα ενα κουτι. Αλλα της απαγορευσε να το ανοιξει. Η περιεργεια την ετρωγε. Καποια στιγμη δεν κρατηθηκε και ανοιξε το κουτι. Απο αυτο βγηκαν ενα σωρο κακα - αρρωστιες, λοιμοι, πολεμοι - και ξεχυθηκαν στον κοσμο. Στον πατο του κουτιου ειχε απομεινει μονο η Ελπιδα. Η Ελπιδα που πεθαινει τελευταια. Που λαμπει στο σκοταδι, ενω ολα τα αλλα φωτα εχουν σβησει.
Το κειμενο αυτο ειναι το πρωτο της νεας χρονιας. Παραδοσιακα ευχομαστε ολοι παντα τα καλυτερα για καθε νεα χρονια: Προπαντως υγεια και ευδαιμονια για τους δικους μας ανθρωπους και για εμας τους ιδιους. Να τερματιστουν για παντα ολοι οι πολεμοι, να εξαφανιστουν η πεινα, η διψα, η εξαθλιωση των ανθρωπων, να θεραπευτουν ολες οι ασθενειες, να ξεπεραστουν τα προβληματα.
Δυστυχως η νεα χρονια δεν μπηκε με τις καλυτερες προυποθεσεις. Ηδη απο τα Χριστουγεννα βομβαρδιζεται με μανια η Γαζα. Οι ισραηλινοι εχουν ενστερνηστει πληρως το δογμα του G. W. Bush Jr. περι "προληπτικου πολεμου". Και δυστυχως οι σημερινοι ισραηλινοι, που απο την ιδρυση του κρατους τους πολεμουν τους εθνολογικα συγγενικους τους αραβες με λυσσα, δεν εχουν πλεον τιποτε κοινο με τους κατατρεγμενους εβραιους των πογκρομ της μεσαιωνικης Ισπανιας, της αναγεννησιακης Πραγας, της Γερμανιας του μεσοπολεμου. Το μονο που θελουν ειναι να μην μοιραστουν την Μεση Ανατολη με κανεναν και ειδικα με τους αραβες. Ο κοσμος θα πληρωσει με αιμα τους κατατρεγμους αιωνων της εβραικης φυλης.
Στην Ελλαδα το 2008 εκλεισε με τον αδικο χαμο του 15χρονου Αλεξανδρου Γρηγοροπουλου. Το 2009 ανοιξε με τον θανασιμο τραυματισμο του 21χρονου Διαμαντη Μαντζουνη. Και εγινε και κατι, το οποιο πολυ υπεθεταν και θεωρουσαν πιθανο: Ανασχηματισμος κυβερνησης. Οχι οτι θα αλλαξουν δραστικα πραγματα και θεσμοι στην οικονομια και την κοινωνια. Αλλα για να κρατησει η αθλια αυτη κυβερνηση λιγο καιρο ακομα. Η εκπληξη που δεν περιμενε κανεις ηταν η απομακρυνση των Professor Αλογοσκουφη και εξαδελφου Λιαπη απο τα αντιστοιχα υπουργεια Οικονομιας και Πολιτισμου. Αλλες μεγαλες εκπληξεις αποτελεσαν η πληρωση του υπουργειου Πολιτισμου απο τον Αντωνακη Σαμαρα και η μετακινηση του Αρη Σπηλιωτοπουλου στο υπουργειο Παιδειας. Ο Στυλιανιδης εσταλει στο υπουργειο Μεταφορων. Ισως σημερα να γιορτασει την παραμονη του ως υπουργος γλεντωντας στα μπουζουκια...
Να δουμε ποσο ακομα θα κρατησει η ψευδαισθηση που δημιουργησε η κυβερνηση, οτι ο ανασχηματισμος θα εχει θετικα αποτελεσματα για την ελληνικη οικονομια και κοινωνια. Να δουμε για ποσο ακομα θα κρυβονται απο κινησεις και τρυκ δηθεν εντυπωσιασμου. Να δουμε ως ποτε θα ριχνουν ακομα σταχτη στα ματια του κοσμου, χρησιμοποιωντας τον ανασχηματισμο ως fata morgana για την ελληνικη κοινωνια. Η Ελπιδα πεθαινει παντα τελευταια, λενε. Αυτο ελπιζει η κυβερνηση για τον εαυτο της φυσικα. Στην ουσια η κυβερνηση θελει να κερδισει χρονο. Και φυσικα ο ανασχηματισμος ειναι μια καλη ευκαιρια για υπουργους, υφυπουργους, συμβουλους, γραμματεις, προισταμενους και υφισταμενους, για να ξοδεψουν οτι εχει απομεινει απο το δημοσιο χρημα, αλλαζοντας επιπλωση και διακοσμηση στα αντιστοιχα γραφεια των υπουργειων τους.
Και ομως αγαπητοι. Και για τον ελληνικο λαο πεθαινει η Ελπιδα τελευταια. Περιμενετε μεχρι να ερθει το πληρωμα του χρονου σας. Η αντιστροφη μετρηση συνεχιζεται. Υπαρχουν πολλα "τσακαλια" που περιμενουν μεχρι να ξεσπασει το επομενο σκανδαλο...

Keine Kommentare: