Freitag, 11. Mai 2012

The Avengers are assembling!

"And there came a day, a day unlike any other, when Earth's mightiest heroes and heroines found themselves united against a common threat. On that day, the Avengers were born—to fight the foes no single super hero could withstand! Through the years, their roster has prospered, changing many times, but their glory has never been denied! Heed the call, then—for now, the Avengers Assemble!"

 Με αυτον τον εξοχα δραματικο προλογο ανοιγουν οι πρωτες σελιδες του αμερικανικου εικονογραφημενου περιοδικου "Οι Εκδικητες", ιστοριες των οποιων ευτυχησαμε να διαβασουμε στην ελληνικη εκδοση του κομικ Σπαιντερμαν, που απο τις αρχες της δεκαετιας του 1980 εκδιδονταν απο την Καμπανας Ελλας. Μια ακομη ευχαριστη ειδηση για τους νοσταλγους εκεινης της εποχης αποτελεσε η ειδηση, οτι η υπερομαδα των Εκδικητων θα εκανε τα πρωτα της βηματα απο τις σελιδες των κομικς στην μεγαλη οθονη. Το εγχειρημα κατεστει επιτυχια, αφου ειχαν ηδη σημωσει επιτυχια οι σε πρωτο πειραματικο σταδιο κινηματογραφικες μεταφορες των βασικων μελων της ομαδας, αρχης γενομενης απο τον Hulk, τις δυο ταινιες του Iron Man, για να φτασουμε στους Thor και Captain America της ανοιξης και καλοκαιριου 2011 αντιστοιχα.

  Η υποθεση της ταινιας, η οποια προβαλεται εδω και λιγες εβδομαδες στους κιν/φους Ευρωπης και Αμερικης και κανει παταγο στα ταμεια, ειναι εν μερει επηρρεασμενη απο την σκληροπυρηνικη εκδοση κομικς των Εκδικητων που κυκλοφορησε μετα το 2002 και ονομαζεται Ultimates. Ευτυχως που η ταινια δεν ειναι τοσο...σκληροπυρηνικη! Ο αρχηγος της αμερικανικης κυβερνητικης οργανωσης ΑΣΠΙΔΑ που ονομαζεται Νικ Φιουρι και εχει το παρουσιαστικο του Σαμιουελ Τζακσον, αναλαμβανει να ιδρυσει μια ομαδα προικισμενων ανθρωπων, οταν μετα απο πειραματισμους με τον κοσμικο κυβο εμφανιζεται στη γη ο Λοκι, ο πονηρος θεος των Βικινγκς και με την βοηθεια μιας εξωγηινης αρμαδας επιχειρει να σκλαβωσει την ανθρωποτητα. Διπλα στους πρακτορες του Φιουρι με τα κωδικα ονοματα Γερακοματης και Μαυρη Χηρα στεκονται, ο μετα απο 70 χρονια σε κωμα υπερστρατιωτης και θρυλος του Β' ΠΠ Καπταιν Αμερικα, ο ιδιορρυθμος πολυεκατομμυριουχος εφευρετης Τονυ Σταρκ με την αρματωσια του Αιρον Μαν και ο Δρ. Μπρους Μπαννερ, που οταν θυμωνει μεταμορφωνεται σε ενα γιγαντοσωμο πρασινο πλασμα με υπερφυσικη δυναμη που αποκαλειται Χαλκ. Την ομαδα συμπληρωνει και ο ετεροθαλης αδελφος του Λοκι, Θωρ, ο θεος του κεραυνου των Βικινγκς.

 Η ταινια χαρακτηριζεται για καποιες καλες χιουμοριστικες σκηνες, αλλα και για τις σκηνες δρασης που μοιαζουν να ζωντανευουν τις εικονες του ομοτιτλου περιοδικου. Φυσικα, οπως παντα σε τετοιου ειδους ταινιες, η δουλεια του τμηματος ειδικων εφφε ειναι εξαιρετικη.

 Καλως η' κακως, υπαρχουν και καποια στοιχεια, με τα οποια εμεις, ως γνωστες και θαυμαστες του περιοδικου, δεν μειναμε τοσο ικανοποιημενοι: Στο κομικ, οι Εκδικητες δεν συγκεντρωνονται γιατι τους καλεσε η αμερικανικη κυβερνηση, αλλα απο πρωτοβουλια ενος ορφανου, του Ρικ Τζοουνς, ο οποιος εστειλε ραδιοφωνικο σημα προς ολες τις κατευθυνσεις για βοηθεια, οταν ο Λοκι επηρρεασε τον Χαλκ και αυτος κατεστρεφε την Ν. Υ. Τοτε, διπλα στον Θωρ και τον Αιρον Μαν συμπαραταχθηκαν ο Δρ. Χενρυ Πυμ ως Ant-Man/ Giant-Man και η συντροφος του, η Σφηκα. Δικια της ηταν η ιδεα να ενωθουν σε μια ομαδα οι ηρωες και να ονομαστουν Εκδικητες. Κριμα που αυτους τους χαρακτηρες δεν τους εχουμε στην ταινια. Ειδικα με τον Ρικ Τζοουνς, θα μπορουσαν οι σημερινοι εφηβοι να ταυτιστουν. Αλλα και με την Σφηκα, κατα κοσμον Τζανετ βαν Νταιν, που λατρευει τις κοσμικοτητες και την μοδα και συχνα αλλαζει κοστουμια στο περιοδικο, θα μπορουσαν να ταυτιστουν τα κοριτσια.

 Στο περιοδικο, οι Εκδικητες ειναι που βρισκουν τον Καπταιν Αμερικα, οχι η κυβερνηση. Μετα απο λιγα τευχη, και αφου ο Χαλκ εχει ηδη φυγει, αναχωρουν και οι υπολοιποι Εκδικητες , πλην του Καπταιν Αμερικα. Για να κρατησει η ομαδα ομως, εχουν φροντισει να στειλουν αντικαταστατες: Ο Αιρον Μαν τον τοξοτη Γερακοματη και το ζευγος Πυμ/ βαν Νταιν, τα διδυμα του Μαγνετο, τους μεταλλαγμενους  Πιετρο/ Quicksilver και Βαντα/ Scarlett Witch.Η νεα, τετραμελης ομαδα θα γινει γνωστη ως "Cap´s Corky Quartett". Ο Γερακοματης συμπεριφερεται αρχικα οπως ο Αιρον Μαν στην προσφατη ταινια εναντι του Καπταιν Αμερικα και φλερταρει με την Βαντα, η οποια ενδιαφερεται για τον Καπ, οπως τον αποκαλουν. Μετα απο πολλες περιπετειες και δυσκολιες, ακομα και ο Καπ αναγκαζεται να φυγει απο την ομαδα. Ο αντικαταστατης του θα ειναι ο Μαυρος Πανθηρας, ενας νεαρος ηγετης καποιου φανταστικου αφρικανικου κρατους. Οσο για τον αντικαταστατη του Θωρ, αυτος δεν ειναι αλλος, παρα ο δικος μας Ολυμπιος Ηρακλης!

 Στη συνεχεια, το ζευγος Πυμ/ βαν Νταιν επιστρεφει, για να φυγουν τα διδυμα που τα απηγαγε ο πατερας τους. Ο Πυμ αλλαζει κοστουμι και ταυτοτητα, αποκαλειται Yellow Jacket (ενα ειδος αμερικανικης σφηκας) και εμφανιζεται το ανδροειδες Οραμα, σταλμενο απο το ρομποτ Ουλτρον για να εξοντωσει τους Εκδικητες. Αλλαζει ομως γνωμη και γινεται μελος τους. Ο Γερακοματης αφηνει το τοξο και τα βελη του στην ακρη και υιοθετει την ταυτοτητα του Γολιαθ αφου δοκιμασει την φορμουλα του Πυμ για να γινει γιγαντας και να σωσει ετσι την φιλη του Μαυρη Χηρα, η οποια που και που συνδραμει στους Εκδικητες.

 Στο περασμα των χρονων, πολλοι υπερηρωες πηγαινοερχονται στο αρχηγειο των Εκδικητων, ανδροειδη, μεταλλαγμενοι, εξωγηινοι, θεοι. Καποια στιγμη, απο το νουμερο 242 της αμερικανικης εκδοσης και μετα, οι Εκδικητες διασπωνται σε δυο ομαδες. Η μια ομαδα δρα στην Ανατολικη Ακτη των Η.Π.Α. εχοντας ως μελη τους Καπταιν Αμερικα, Σφηκα, Μαυρο Ιπποτη, Ηρακλη η' Θωρ, Θηλυκια Χαλκ, Καπταιν Μαρβελ/ Φωτον, Σταρφοξ, Κουασαρ. Η αλλη εχει ως πεδιο δρασης την Δυτικη Ακτη και αποτελειται απο τους Γερακοματη και την συζυγο του Μοκινγκμπερντ, Αιρον Μαν, Γουωντερμαν, Ταιγκρα, Βαντα και τον συζυγο της Οραμα, και δρ. Πυμ. Καποια στιγμη, οι δυο ομαδες ενωνονται σε μια και παλι.

 Οσον αφορα τα γεγονοτα της τελευταιας δεκαετιας, τα μελη των Εκδικητων βρεθηκαν σε αντιπαλα στρατοπεδα, οταν η κυβερνηση των Η.Π.Α. τους ζητησε να δωσουν τα στοιχεια τους στις μυστικες υπηρεσιες. Εμφυλιος ξεσπασε μεταξυ των υπερηρωων, με αποτελεσμα τον βαρυ τραυματισμο του Καπ και τον θανατο της Σφηκας. Με την εισβολη των Σκρουλλ, οι ηρωες επανενωθηκαν. Προς το παρον υπαρχουν αρκετες υποομαδες Εκδικητων, η καθε μια με το περιοδικο της. Αρκει να αναφερουμε, οτι ο Καπ εδωσε τη στολη και την ασπιδα του σε αλλον για να αναλαβει την θεση του Φιουρι, και οτι μελη των Εκδικητων εχουν γινει ο Σπαιντερμαν και ο Γουλβεριν, ο τελευταιος πιο γνωστος ισως απο τις κιν/κες εκδοχες των Χ ΜΕΝ.

 Καποιες απο τις περιπετειες των Εκδικητων εχουν μεινει κλασικες στον κοσμο των κομικς. Τετοιες ειναι λ.χ. οι ιστοριες The Kree-Skrull Wars (# 89-97), The Korvac Saga ( # 167-177), η μαχη εναντιον του Graviton (# 158-159), που οι δυναμεις του ομοιαζουν του Μαγκεντο των Χ ΜΕΝ, ενω οι μαχες κατα του Count Nefaria (# 164-166) και της υπερομαδας Squadron Sinister/ Supreme (# 70, # 85, # 141, #147-148)  πρεπει να αποτελουν insider jokes των μελων των εταιρειων Marvel και DC comics, καθως οι τελευταιοι χαρακτηρες θυμιζουν εκπληκτικα την JLA...

 Παρα το οτι η ταινια κανει νυξη στην δημιουργια των Εκδικητων ως πρωτοβουλια αμερικανικης μυστικης οργανωσης παρα τη κυβερνηση, παρακολουθειται ευχαριστα, οπως γραψαμε προηγουμενως. Πιστευουμε ωστοσο, οτι το στοιχειο αυτο υποβαθμισε, αν οχι εξαφανισε την πρωτοβουλια των ιδιων των μελων της ομαδας. Θα μας αρεσε, εαν σε μια μελλοντικη ταινια οι εντασεις μεταξυ του πρεπει της κυβερνησης με τα θελω της ομαδας ερχονταν σε αντιπαραβολη, οπως ειχε γινει και στο κομικ ( βλ. τα τευχη # 167, #181 λογου χαριν), οπου κυβερνητικοι πρακτορες επενεβαιναν στην ομαδα, εμποδιζοντας το εργο της, θετωντας ετσι ζωες αμαχων σε κινδυνο. Μεχρι τοτε ομως, καλη διασκεδαση στις κινηματογραφικες αιθουσες με την νεα αυτη βερσιον των Εκδικητων!


Keine Kommentare: