Samstag, 23. Juni 2012

(A)ΜΑΧΗΤΙ!

Εδω και λιγα χρονια αισθανεται ο Ταλας μια σαδιστικη ηδονη: Απολαμβανει να βλεπει πως την πατανε ολοι αυτοι που τον αμφισβητουν! Και τι δεν εχει ακουσει απο παιδακι κιολας, απο συγγενεις και γνωστους, στο σχολειο και στο πανεπιστημιο, στη δουλεια και το σπιτι: "Δεν εισαι εσυ για αυτα", "δεν μπορεις να τα καταφερεις μονος σου", "σιγα μην σπουδασεις", "αποκλειεται να σε θελει αυτη", "δεν εισαι ικανος για τιποτε" και αλλα παρομοια. Πολλοι υπηρξαν αυτοι που εβλεπαν η' ηθελαν να βλεπουν εναν κακομοιρη να καθεται σε μια γωνιτσα, να μην μιλα, να μην διεκδικει, αλλα να εισπραττει προσβολες, μπουνιες, χυλοπιτες και οτι αλλο μπορει να φανταστει κανεις οτι "δικαιουται" να "τρωει" ενας - κατα την γνωμη τους - "αποτυχημενος". Σε ολους αυτους ο Ταλας εχει απαντησει με τις πραξεις του, αφου καταφερε να μαθει λιγες ξενες γλωσσες, να βγει εκτος συνορων, να γνωρισει αλλες χωρες και λαους, να σπουδασει, να αποκτησει λιγους και εκλεκτους φιλους, να εργαστει και να κερδισει ετσι τα δικα του χρηματα, να γινει πιο πλουσιος σε εμπειριες. Για ολα αυτα βεβαια εχει ηδη γραψει απο το πρωτο κειμενο που ανεβηκε στο παρον ιστολογιο.

 Εδω και μια εβδομαδα περιπου, η ελληνικη ποδοσφαιρικη ομαδα που συμμετεχει στο Πανευρωπαικο Πρωταθλημα εχει δεχτει παρομοιου ειδους επιθεσεις απο το συνολο σχεδον του γερμανικου Τυπου, απο ανωνυμους και επωνυμους μπλογγερς του διαδικτυου. Ειδικα απο την στιγμη που γνωστοποιηθηκε, οτι η Εθνικη Γερμανιας θα αντιμετωπιζε την Εθνικη Ελλαδος την Παρασκευη 22 Ιουνιου για την προκριση στα ημιτελικα. Στο κειμενο της 17ης Ιουνιου 2012 ειχε ηδη γραψει ο Ταλας, οτι λογω της υπαρχουσας πολιτικης καταστασης το παιχνιδι για πολυν κοσμο θα αποκτουσε εναν ιδιαιτερο συμβολισμο. Δεν επεσε εξω, οπως εδειξαν σχολια μπλογγερς και ρεπορταζ των Μ.Μ.Ε. και των δυο χωρων. Στο διαδικυτο αλλωστε κυκλοφορουσε το προγνωστικο, οτι οι Γερμανοι θα κερδιζαν με 3 : 0. Το παιχνιδι ελαβε χωρα σε ενα καταμεστο σταδιο της Ουκρανιας και εληξε με νικη της Γερμανιας εναντι της Ελλαδος και σκορ 4 : 2. Η ελληνικη ομαδα εκανε τα κλασικα λαθη, τα οποια εχουν αναφερθει και σε κειμενα της 19ης Ιουνιου 2008 και 24ης Ιουνιου 2010. Τουτεστιν, εδωσε μεγαλη εμφαση στην αμυνα και λιγοτερο στην επιθεση. Το παιχνιδι διαδραματιζοταν ως συνηθως γυρω απο το τερμα της ελληνικης ομαδας, με τους παιχτες να φτιαχνουν σε αρκετες περιπτωσεις τειχος για να μην περασει η μπαλα του αντιπαλου. Αντιθετως, οταν καποιος Ελληνας παιχτης ειχε την μπαλα και ετρεχε προς την εστια του αντιπαλου για να σκοραρει, τα εβρισκε δυσκολα, αφου και να κανει πασα σε συμπαικτη του δεν μπορουσε, καθως δεν ηταν κανενας εκει κοντα και αλλωστε μαρκαριζοταν και απο τρεις η' τεσσερεις Γερμανους παικτες ταυτοχρονως. Ιδιαιτερα ενοχλητικη η σταση του Πορτογαλλου τεχνικου F. Santos που περασε ολη την ωρα καθιστος και σκεφτικος. Απο την αλλη μερια, ο Γερμανος προπονητης J. Löw, ντυμενος καζουαλ, ενιωθε τον παλμο του γηπεδου του, ηταν ενα με καθε εναν απο τους παιχτες του, ολοι τους νεα παιδια, αντιθετα απο τους μεσηλικες της ελληνικης ομαδας.

 Η Γερμανικη ομαδα εκμεταλλευτηκε αριστα τις αδυναμιες και τα κενα στην ελληνικη αμυνα. Αδυναμιες που ο τεχνικος και οι παιχτες της ελληνικης ομαδας θα μπορουσαν να ειχαν προβλεψει και αποφυγει. Διοτι τουλαχιστον τα δυο γκολ που σημειωσαν οι Khedira και Klose μπηκαν κοροιδιστικα, σχεδον τοσο κοροιδιστικα οσο και το γκολ του Σαλπιγγιδη. Ο Lahm ηταν αφαντος καθ' ολη την διαρκεια του παιχνιδιου, μεχρι που του δωθηκε η ευκαιρια και εβαλε το πρωτο γκολ υπερ της Γερμανιας. Ο Reus πολυ καλος, εκανε απειρες επιθεσεις. Οι πρωτες του ησαν ατυχες, διοτι η αμυνα των Ελληνων δουλεψε καλα. Οταν ομως προσπαθεις πολυ, καποια στιγμη θα τα καταφερεις. Ετσι ο νεαρος Γερμανος τα καταφερε και σημειωσε το τεταρτο γκολ υπερ της ομαδας του. Οσο για τους πολυδιαφημιζομενους Schweinsteiger, Boateng, Özil και Podolski, δεν προσφεραν πολλα στο παιχνιδι αυτο. Ουτε ο Gomez.

 Η ελληνικη ομαδα ειχε σε γενικες γραμμες καλη αμυνα και στο πρωτο ημιχρονο καταφερε και με την συμβολη του τερματοφυλακα Σιφακη να σωσει την κατασταση απο πολλες επικινδυνες επιθεσεις. Το πρωτο γκολ που δεχτηκε η ελληνικη ομαδα εγινε μεν απο λαθος της, αλλα δεν εδειξε να πτοειται. Αυτο φανηκε και μετα το 55' ο λεπτο, οταν ο Γιωργος Σαμαρας εβαλε γκολ και εφερε το παιχνιδι ισοπαλια. Δυστυχως ομως, εγιναν τα προαναφερομενα λαθη στην ελληνικη αμυνα, τα εκμεταλλευτηκαν οι Γερμανοι και πηραν το παιχνιδι πανω τους.

 Αυτο που μενει τελικα για τον Ταλα ειναι, οτι πραγματικα η ελληνικη ομαδα επαιξε οπως περιπου περιεγραφε στο κειμενο της 17ης Ιουνιου: Αντιθετα απο τις περιπτωσεις του παρελθοντος (βλ. κειμενο 24/06/2010 εντ.) οι Ελληνες παιχτες δεν δειλιασαν. Ουτε καθονταν σαν πρωταρηδες να τρωνε μπαλιες. Τα γκολ που μπηκαν, μπηκαν απο δικα τους λαθη και λογικο ειναι τα λαθη της μιας ομαδας να τα εκμεταλλευεται η αλλη. Αυτο που ειχαν φτιαξει καποιοι θερμοαιμοι στο κεφαλι τους επομενως, οτι η Γερμανια θα κερδιζε 3 : 0 ακυρωνεται! Οι Ελληνες παιχτες μπηκαν δυναμικα στο γηπεδο, αναγνωριζοντας μεν την αξια και ικανοτητα της αντιπαλης ομαδας, αλλα δεν τους κοπηκαν και τα γονατα! Παλεψαν σκληρα, εδωσαν οτι μπορουσαν να δωσουν, σημειωσαν 2 γκολ. Ο Ταλας, που δεν ηταν σιγουρος οτι η ομαδα θα τα καταφερει, ειναι ευχαριστημενος μαζι τους. Του αρκει που ειχαν παρει την προκριση για αυτο το παιχνιδι και ας το εχαναν. Λιγες μερες πριν, Ο Γιωργος Σαμαρας ειχε πει σε συνεντευξη Τυπου, οτι η ελληνικη ομαδα παιζει για τα 11 εκατ. Ελληνων που τοσα τους εχουν συρει διεθνως. Παιζει για να δει ενα ενιαιο, τεραστιο χαμογελο, για να ανακουφισει τους συμπατριωτες του απο τα βασανα της λιτοτητας, της φορολογιας, της ανεργιας.Οτι δηλαδη εγραφε και επιθυμουσε ο Ταλας στο κειμενο της περασμενης Κυριακης. Ο Γιωργος Σαμαρας ηταν που στο 55' ο λεπτο του αγωνα σημειωσε το πρωτο γκολ της Εθνικης Ελλαδος και ισοφαρισε με την αντιστοιχη γερμανικη ομαδα - το πιο γλυκο γκολ της διοργανωσης ως τωρα... Τα διεθνη Μ.Μ.Ε. που μετεδιδαν τον αγωνα, ατυχως δεν μας εδειξαν πλανα της κυριας Μερκελ, την ωρα που γινοταν το 1 : 1... Ουτε γνωριζουμε τι μπορει να περασε απο τα μυαλα ολων αυτων που μεχρι τοτε ειρωνευονταν τους "Pleite-Griechen". Απο κει και περα το χαος βεβαια, αλλα το σιγουρο ειναι ενα: Η Εθνικη Ελλαδος δεν εχασε το παιχνιδι διχως μαχη. Ας το εχουν υποψιν του αυτο οι αμφισβητιες της στον Τυπο και το Διαδικτυο που ειχαν βγαλει προγνωστικα και ειρωνευονταν πριν την ωρα τους.

Keine Kommentare: