Mittwoch, 4. Juli 2012

ΑΥΤΟΓΡΑΦΑ.

 Βρισκοταν στο Βερολινο χτες το μεσημερι. Μεσα στο βαγονι καποιου απο τα πολλα υπογεια τραινα, τα U-Bahn που πηγαιναν προς το κεντρο της πολης. Τα βαγονια ειναι εξοπλισμενα με οθονες, στις οποιες περνουν διαφημιστικα και ειδησεις. Ενα απο αυτα τα διαφημιστικα ηταν και το εικονιζομενο του παροντος κειμενου: Ο Menowin μοιραζει αυτογραφα στο Saturn Center (Alexanderplatz) στις 03.07.2012, απο τις 6 το απογευμα και μετα. Ο Menowin ειναι ενας εμφανισιακα πολυ μοντερνος τυπος, ο οποιος ειχε παρει τη δευτερη θεση στο σωου του γερμανικου καναλιου RTL "Deutschland sucht den Super-Star" (η Γερμανια ψαχνει τον σουπερ σταρ). Ηδη και πριν την διαρκεια του σωου ειχε προβληματα με την δικαιοσυνη. Ειχε κανει φυλακη για εμπορια και χρηση ναρκωτικων, ενω εχει παιδι απο καποια σχεση. Μετα τον διαγωνισμο ξαναμπλεξε με την δικαιοσυνη για τα ιδια θεματα, αλλα τωρα λεγεται πως εχει παρει τον καλο δρομο. Πληροφοριες στο διαδικτυο λενε οτι κυκλοφορησε καποιο CD του με τραγουδια και ταξιδευει ανα την χωρα, προσπαθωντας να το προωθησει. 

  Αυτο ομως που του κεντρισε το ενδιαφερον στη διαφημιση, ηταν η λεξη "αυτογραφο". Επ' αυτου ορμωμενος, κανει διαφορες σκεψεις: Τι εστι αυτογραφο; Μια υπογραφη πανω σε φωτογραφια, σιντακι, μπλουζα, βιβλιο και οτιδηποτε εχει να κανει με το αντικειμενο θαυμασμου; Γιατι θαυμαζουμε ομως το συγκεκριμενο ατομο; Δεν ειναι περιεργο που η μοδα του αυτογραφου αναλωνεται μονο σε συγκεκριμενες κατηγοριες; Ο κοσμος ζηταει αυτογραφα απο ηθοποιους, τραγουδιστες, μοντελα, αθλητες, αντε και καποιους συγγραφεις. Και για τις μεν πρωτες τρεις κατηγοριες, βαζεις την ταμπελα "καλλιτεχνης" και υποτιθεται οτι ξεμπερδευεις. Καλλιτεχνης ομως ειναι και ο ζωγραφος, ο γλυπτης, ο φωτογραφος. Αλλα δεν εχουμε υποψιν μας να υπογραφουν αυτογραφα η' να τους κυνηγουν θαυμαστες και παπαρατζι για αυτον τον λογο. Συγγραφεις υπαρχουν πολλοι. Και καθηγητες πανεπιστημιων, ακαδημαικοι, ιστορικοι, αρχαιολογοι, μαθηματικοι που εκδιδουν βιβλια. Δεν γνωριζουμε ομως να υπογραφουν οι επιστημονες αυτογραφα. Συνηθως καποιοι που εκδιδουν μυθιστορηματα διαφημιζομενα απο μεριδα του Τυπου η' αυτοβιογραφιες ειναι που διαπρεπουν στο αθλημα.

 Γιατι ο κοσμος ζηταει αυτογραφα; Μηπως γιατι θελει να εχει δικο του κατι που προερχεται απο το ινδαλμα του; Δεν ειναι αυτο φετιχιστικο; Γιατι ομως εχει ινδαλματα; Τι το σπουδαιο εχει κανει π.χ. αυτος ο Menowin στη ζωη του που θα πρεπει να τον θαυμαζουμε και να του ζηταμε αυτογραφα; Ενας τυπος που τραγουδαει ειναι. Και ειχε μπλεξιματα με ναρκωτικα. Με γεια του και χαρα του, ανα τα ξεπερασε. Ποσοι και ποσοι εχουν περασει απο αυτο το λουκι ομως. Και σιγα τα σπουδαια τραγουδια που εχει πει. Αυτο που διαπιστωνει ειναι, οτι στο προσωπο αυτου του τυπου περναει ολος ο κομπλεξισμος της ανθρωποτητας. Ο τυπος αυτος υποστηριζεται απο μανατζμεντ γερο και απο τον Τυπο. Με ρεπορταζ και εκπομπουλες, σαν κι αυτη στην οποια συμμετειχε και εγινε γνωστος, εκαναν καποιοι πλυση εγκεφαλου σε καποιους αλλους και τον παρουσιασαν σαν κατι υπερανθρωπο. Ακομα θυμαται την αντιδραση του μεγαλου καλλιτεχνη, μολις ανακοινωθηκε στο πλαστικο συμπαν της εκπομπης, οτι αλλος πηρε την πρωτια. Ο μεγας Menowin, ζαλισμενος απο τα φωτα της δημοσιοτητας, τα ναρκωτικα που καταναλωνε στο καμαρινι του και το γλειψιμο απο παρατρεχαμενους, ψευτοατζεντιδες και παπαγαλακια που τον παρουσιαζαν ως παιδι του λαου και τα συναφη, καθοταν σαν χανος, αρνουμενος την πραγματικοτα, διοτι καποιοι του ειχαν ψυθυρισει οτι αυτος ειναι το νουμερο ουνο. Ουτε που συνεχαρηκε τον συναγωνιστη του που κεδρισε την πρωτη θεση. Και θα ζητησουμε απο εναν τετοιον αυτογραφο τωρα; Δεν σκασαμε!
 
  Αρκετα για τον γραφοντα με τα ψευτοειδωλα και τους κουτους που παρακαλανε για αυτογραφα! Get a life, you don´t need them!


Keine Kommentare: