Το κειμενο http://notis-o-talas.blogspot.de/2009/05/blog-post_06.html ειναι ενα αφηγημα, βασισμενο σε πραγματικες εμπειριες. Στο σημερινο κειμενο θα επιχειρηθει να αποδωθει μια τυπολογικη καταταξη των δημοσιων υπαλληλων και των πελατων τους, διανθισμενη με χιουμοριστικα στιγμιοτυπα κωστοπουλειας/λαιφσταιλικης χρειας.
Οι δημοσιοι οργανισμοι, οπως παραρτηματα υπουργειων, περιεργως γιατι, στεγαζονται σε παμπαλαια βρωμικα κτηρια με στενες εισοδους και ανσανσερ που δεν λειτουργουν. Μια εξαιρεση ισως να αποτελουν οι τραπεζες.
Μια βασικη κατηγορια του δημοσιου τομεα αποτελει ο θυρωρος σε τετοιου ειδους κτηρια. Συνηθως μεσηλικας και κουρασμενος, περναει την μερα του πισω απο το κουβουκλιο διαβαζοντας εφημεριδα, πινοντας τον καφε του και ακουγοντας λαικα, ειδησεις και αθλητικα στο τρανζιστορακι του. Μεταβαλλεται σε ανακριτη/ ντομπερμαν μολις δει να εισερχεται ανθρωπος εντος του κτηριου. Παρομοια συμπεριφορα δειχνουν και γυναικες που αναλαμβανουν το ποστο.
Στους κυριους δημοσιους υπαλληλους, εχουμε την πρεζου: Μεσηλικη κυρια, εντονα μακιγιαρισμενη, η οποια καπνιζει αρειμανιως και πινει καφεδες τον εναν μετα τον αλλον. Μπορει να ειναι και προισταμενη του καταστηματος. Συνηθιζει ειτε να μιλαει με τις ωρες στο τηλεφωνο, ειτε να κουτσομπολευει με τις συναδελφισσες της. Γινεται πολυ επιθετικη σε περιπτωση που καποιος ζητησει να εξυπηρετηθει. Με συνοπτικες διαδικασιες θα φροντισει να ξεφορτωθει τον εισβολεα, ο οποιος κατ' αυτην ειτε δεν εχει μαζεψει ολα τα ενσημα, ειτε δεν εχει πληρωσει το ταδε παραβολο κτλ.
Το κουναβι: Προκειται για τον ταμια πισω απο τα γκισε τραπεζικου υποκαταστηματος η' τον υπαλληλο εφοριας. Η ονομασια προερχεται απο το γεγονος οτι ο τυπος αυτος μεσηλικα ανδρος ειναι κοντος, σκυφτος, μελαμψος και σιωπηρος. Κοιταζει τον πελατη με μισο ματι και συνομωτικα. Βαριεστημενα θα υπογραψει και θα σφραγισει τα εντυπα των πελατων χωρις να βγαλει μιλια. Αποποιειται παντα τις οποιες ευθυνες του.
Το ψαρι: Ο πρωτοδιοριζομενος/ η πρωτοδιοριζομενη σε δημοσιο οργανισμο. Νεαρης ηλικιας και για ολα τα θεληματα. Παραγγελνει καφεδες, βγαζει φωτοτυπιες, δουλευει στον γκισε, τρωει την γκρινια των πελατων στη μαπα ολη τη μερα. Γενικα βγαζει ολη τη δουλεια, την στιγμη που οι παλιοι καθονται και ξυνονται.
Απο την αλλη μερια ομως υπαρχουν και οι πελατες, οι ανθρωποι οι οποιοι πανε στην τραπεζα, το νοσοκομειο, το Ι.Κ.Α., την εφορια, τα ΕΛ.ΤΑ. για να εξυπηρετηθουν. Και εδω απαντουμε ορισμενες χαρακτηριστικες φυσιογνωμιες της νεοελληνικης πραγματικοτητας. Μια εξ αυτων ειναι ο συνταξιουχος: Συνηθως εμφανιζεται πορωμενος και ετοιμος για καυγα στο καταστημα. Δεν κρινουμε εδω αν εχει δικιο η' αδικο. Απλα αναφερουμε οτι ειναι ο τυπος του πελατη, που με την εισοδο του στο καταστημα θα αρχισει την γκρινια για την ουρα που υπαρχει, για τους αργοσχολους που δεν εξυπηρετουν τον κοσμο κτλ. Καποια στιγμη, καποιος θα του πει οτι διπλα στην εισοδο υπαρχει ενα μηχανημα με ενα κουμπι. Αν το πατησει, θα βγει ενα χαρτακι με εναν αριθμο. Θα παρει το χαρτακι, θα καθισει και θα περιμενει να τον καλεσουν. Καποια στιγμη θα πει, θα πει, θα πει, θα κουραστει, θα ξεθυμανει και θα το ραψει ο μπαρμπας.
Το μοντελο: Αν και δεν απανταται συχνα, η κατηγορια αυτη αφορα τον νεαρης ηλικιας πελατη, που ειναι εμφανισιμος και καλοντυμενος. Η θηλυκη εκδοχη εμφανιζεται ακομα πιο σπανια. Αντ' αυτων πηγαινει ο γονεας, η ισως πιο αγχωμενη κατηγορια πελατη των δημοσιων υπηρεσιων. Το μοντελο ενδεχεται να προκαλεσει ριγη θαυμασμου στους/στις υπαλληλους. Αν ειναι ανδρας, η πρεζου θα του την πεσει, εαν ειναι κοπελα, καποιος εκ των αρρενων υπαλληλων για να δειξει οτι τον παει ακομα το αθλημα.
Παντως και εδω υπαρχει η υποκατηγορια ψαρι: Οι νεαρης ηλικας δηλαδη πελατες. Οι ψαγμενοι υπαλληλοι των δημοσιων οργανισμων τους κοβουν με την μια και φροντιζουν να τους περιποιηθουν αναλογως. Τουτεστιν τους απευθυνονται στον ενικο (με ατακες του στυλ "κοιταξε να δεις...", "θα πας στο ταδε γραφειο...", κτλ.) και φροντιζουν να τους ξεφορτωθουν φερνοντας τους σε αμηχανια, οτι προσκομισαν ενα χαρτι λιγοτερο η' οτι δεν συμπληρωσαν τα απαιτουμενα ενσημα.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen