Samstag, 14. Juli 2012

ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΤΑΛΕΣ.

Καποια μερα του σωτηριου ετους 1927, ενας ηλικιωμενος κυριος με μακρια, λευκη γενειαδα χτυπησε την πορτα της συγγραφεως Ethelreda Lewis στο Γιοχαννεσμπουργκ της Νοτιου Αφρικης. Πουλουσε σχαρες για ψησιμο εκ μερους καποιου συλλογου Βρεταννων βετερανων, οι οποιοι και του επετρεπαν να κοιμαται και να σιτιζεται στο κτηριο τους. Κουβεντα στην κουβεντα, αποκαλυφθηκε οτι ο γεροντακος ονομαζοταν Alfred Aloysius Horn. Πιο γνωστος ομως θα γινοταν με το παρατσουκλι Trader Horn. Ο κυριος Χορν ειχε γεννηθει και μεγαλωσει στην Αγγλια. Μολονοτι δεν καταγοταν απο αριστοκρατικη οικογενεια, φοιτησε στο κολλεγιο του Αγιου Εδουαρδου στο Λιβερπουλ μαζι με γονους ευγενων και πλουσιων απο ολον τον κοσμο. Ο καλυτερος του φιλος ηταν Περουβιανος, κληρονομος ορυχειων αργυρου. Σε ηλικια 17 ετων ο Χορν μπαρκαρε σε καραβι που τον μετεφερε στις ακτες της Δυτικης Αφρικης. Εργαστηκε σε εκεινη την περιοχη για πολλα χρονια ως εκπροσωπος εμπορικης αντιπροσωπειας, αλλα και ως κυνηγος. Ανα αραια χρονικα διαστηματα επισκεπτοταν την Αγγλια και περασε το υπολοιπο της ζωης του μετα την Αφρικη, στην Αυστραλια και στο Μεξικο. Η γνωριμια του με την κυρια Λιουις συνεβαλλε στο να ενδιαφερθει η τελευταια για εκεινον. Τον παροτρυνε να γραψει την ιστορια της ζωης του στο χαρτι και θα τον βοηθουσε να την δημοσιευσει. Ο Χορν επικεντρωθηκε στο χρονικο διαστημα που εζησε και εργαστηκε στις ζουγκλες της Δυτικης Αφρικης εμπορευομενος ελεφαντοδοντο και δερματα αγριων ζωων απο τις τοπικες φυλες, λιγο πριν τα τελη του 19ου αιωνα. Σε καποιο απο τα ταξιδια του εμαθε οτι καποια φυλη καννιβαλων κρατουσε σε καθεστως ημιαιχμαλωσιας μια λευκη, κορη καποιου εμπορικου αντιπρωσοπου που ειχε την τυχη καποτε να γνωρισει. Η κοπελα ζουσε απο κοριτσακι με τους ιθαγενεις, οι οποιοι την θεωρουσαν κατι σαν ιερεια/ θεα. Δεν θα την αφηναν με τιποτε να φυγει. Ο Χορν μηχανευτηκε καποιο κολπο για να την βοηθησει να δραπετευσει. Σε αυτο τον βοηθησε και ο παλιος τους φιλος απο το κολλεγιο που εφτασε στην Αφρικη με το ψευδωνυμο "κυριος Γκραχαμ". Ο Περουβιανος και η λευκη θεα, η Νινα, ερωτευτηκαν με την πρωτη ματια. Μετα την επιτυχημενη τους αποπειρα να δραπετευσουν, οι δυο τους παντρευτηκαν και εζησαν ευτυχισμενοι.

 Το βιβλιο με τις περιπετειες του Χορν δημοσιευτηκε αμεσως. Στις Η.Π.Α. εγινε μεγαλη επιτυχια. Στα 1931, την χρονια που απεβιωσε ο Χορν, γυριστηκε και σε ταινια. Αγνωστο εαν ο Χορν ειχε καποια υλικα κερδη απο τις πωλησεις του βιβλιου του. Πρεπει ωστοσο να σημειωθει οτι, τα κενα στην βιογραφια του, απο τα χρονια στην Αφρικη μεχρι και τα γηρατεια του προβληματιζουν. Αυτος ο ανθρωπος εφαγε τα νιατα του παλευοντας για την επιβιωση του σε ενα ξενο, εχθρικο περιβαλλον. Ειχε ενα σωρο γνωριμιες με ζαμπλουτους, οπως ο Περουβιανος του φιλος και ο ιδρυτης του τοτε κρατους της Ροδεσιας, σερ Σεσιλ Ροουντς. Αναμφιβολα περασαν ενα σωρο χρηματα απο τα χερια του. Θα μπορουσε να κρατησει την Νινα για τον εαυτο του και να μην μπλεξει καν τον κολλητο του στο κολπο που, οπως διαπιστωνεται απο την αναγνωση του βιβλιου του, δεν εκανε και πολλα. Κι ομως, ο Χορν δεν ενδιαφεροταν για την Νινα, αν και εκεινη τον ευρισκε επισης γοητευτικο, οσο και τον Περουβιανο φιλο του. Καπου αναφερεται οτι ο Χορν ειχε μια κοπελα στην Αγγλια ονοματι Ανν την οποια παντρευτηκε καποια στιγμη και απεκτησε παιδια μαζι της. Προτιμησε ομως να ζησει την ζωη του περιηγητη ("wanderer though I´ve been" αποκαλει τον εαυτο του). Ουτε απο τα παιδια του ζητησε στα στερνα του βοηθεια. Αυτος ο ανθρωπος ειχε γαματες εμπειριες στη ζωη του, τετοιες που λιγοι μονο μπορει να εχουν ζησει. Ειχε ευκαιριες να πλουτισει βαζοντας παραδες στην ακρη για το μελλον, ειχε γνωριμιες, θα μπορουσε να τα ειχε φτιαξει με την πανεμορφη λευκη θεα που του ηταν ευγνωμων για την σωτηρια της. Στο τελος κατεληξε απορος, διαμενων στο κεντρο στεγαση και σιτισης βετερανων της Ν. Αφρικης, πουλωντας για ενισχυση σχαρες ... Η ζωη ειναι σκληρη, οταν της πας κοντρα. Οταν δεν παιρνεις τις αποφασεις που ισως θα επρεπε.

 Ενας αλλος ανθρωπος που υπεφερε χωρις να το θελει, ειναι ο διασημος αρχαιολογος V. Gordon Childe. Γεννηθηκε και μεγαλωσε στην Αυστραλια. Μοναχοπαιδι, αλλα με ετεροθαλη αδελφια, οταν ο πατερας του ξαναπαντρευτηκε. Ο Τσαιλντ δεν ηταν εμφανισισμος, δεν ηταν αθλητικος. Ηταν ασθενικος, μικροκαμωμενος, ψευδος. Στο σχολειο οι συμμαθητες του τον ενοχλουσαν. Στην Αγγλια που πηγε για σπουδες, του φερθηκαν ασχημα. Καταφερε να παρει μια θεση στο παν/μιου του Εδιμβουργου πριν απο τον Β' Π Π αλλα οι συναδελφοι του ησαν εχθρικοι απεναντι στον Αυστραλο που τους εφαγε την θεση. Μετα τον Β' Π Π εργαστηκε στο Αρχαιολογικο Ινστιτουτο του παν/μιου του Λονδινου υπο τον sir Mortimer Wheeler, ο οποιος ηταν συντηρητικων πολιτικων αρχων, ναρκισσος, γυναικας και ηθελε να προβαλεται. Στο Λονδινο ο μαρξιστης Τσαιλντ απεκτησε διαφορους καλους φιλους. Δεν παντρευτηκε ποτε, αλλα δεν ηταν ομοφυλοφιλος, Του αρεσε να συναναστρεφεται με αλλους, ειδικα με τους φοιτητες του, αλλα δεν ηταν πολυ κοινωνικος και σε τετοιου ειδους σχεσεις ειχε μετρο. Ηταν εκκεντρικος, συνηθιζοντας να δινει διαλεξεις φορωντας παραδοσιακες ενδυμασιες Βερβερων και Μογγολων, τραυλιζοντας και μασωντας τα λογια του επειδη ειχε αγχος μπροστα σε κοινο. Στα 1957 παραιτηθηκε απο την θεση του στο Ινστιτουτο και επεστρεψε στην Αυστραλια. Αυτοκτονησε στις 19 Οκτωβριου του ιδιου ετους, πεφτωντας απο γκρεμο κοντα στο μερος που γεννηθηκε και εζησε τα παιδκα του χρονια. Αισθανοταν πολυ γερος, αρρωστος και βαρος για την κοινωνια. Πιστευε οτι ειχε ηδη προσφερει οτι ειχε να προσφερει στον κοσμο. Φιλελευθερος ανθρωπος, υπερασπιζοταν τους Αβοριγινες της πατριδας του. Ως επιστημων ειχε κανει τις πρωτες πρωτοποριακες ερευνες για την εποχη του στο πεδιο της συγκριτικης αρχαιολογιας της Ευρωπης. Οι θεωριες του περι diffusionism ("ex oriente lux"), Neolithic και Urban Revolution συζητουνται ακομα. Σημερα αρκετοι επιστημονες επανασχολουνται με την συγκριση δεδομενων, π.χ. για την περιοχη της ανατολικης Μεσογειου κατα την Υστερη Εποχη του Χαλκου και την Πρωιμη Εποχη του Σιδηρου. Αυτο εν μερει εχει τις απαρχες του στη δουλεια του Τσαιλντ.

 Trader Horn και Gordon Childe: Δυο διαφορετικοι μεταξυ τους ανθρωποι. Κι ομως, τοσο ιδιοι ... Τους νιωθω κοντα μου ... Περισσοτερες πληροφοριες για αυτους θα βρει ο αναγνωστης στις αντιστοιχες σελιδες της www.wikipedia.org.


Keine Kommentare: