Την δεκαετια του 1980 υπηρχαν δυο κρατικα τηλεοπτικα καναλια, η ΕΡΤ 1 και η ΕΡΤ 2. Παρα ταυτα, η ποικιλια παιδικων εκπομπων και προγραμματων ηταν πλουσια. Οι εγχωριες παραγωγες περιελαμβαναν τον "Παραμυθα", την "Σαρανταποδαρουσα", το "Ουρανιο Τοξο" και την "Φρουτοπια", ολες της ΕΡΤ 1. Υπηρχαν ομως και αξιολογες σειρες κινουμενων σχεδιων ιαπωνικης, αμερικανικης, γαλλικης, αλλα και ρωσικης παραγωγης. Η ΕΡΤ 1 λογου χαρη, ειχε προβαλλει καποια στιγμη μια σειρα βασισμενη σε ιαπωνικους μυθους. Επισης μια ρωσικη σειρα με θεμα τους ηρωες και τους θεους της ελληνικης μυθολογιας. Υπηρξε και μια αντιστοιχη καναδοαμερικανικη παραγωγη, αλλα δεν γνωριζουμε εαν προβληθηκε ποτε στην ελληνικη τηλεοραση.
Το ελληνικο κοινο της τοτε εποχης, μεγαλωσε και κανει γκαλοπς η΄δημιουργει ιστολογια και για αυτα τα θεματα. Η πλειοψηφια του θεωρει ως καλυτερες σειρες κινουμενων σχεδιων στη χρονολογικη σειρα, κατα την οποια προβληθηκαν στην ελληνικη τηλεοραση, τον "Sport Billy" (ΕΡΤ 2), την "Μαγια τη μελισσα" (ΕΡΤ 1), τα "στρουμφακια" (ΕΡΤ 1) και την "Καντυ Καντυ" (ΕΡΤ 1).
Ακολουθως, εμεις εδω που δεν ανηκουμε στην πλειοψηφια θα αναφερουμε τις δικες μας αγαπημενες σειρες. Πηγαινοντας πισω στο παρελθον, απο τις πρωτες σειρες που θυμομαστε να ειδαμε, ειναι οι "μια φορα και εναν καιρο ηταν ο ανθρωπος" (Il était une fois...l´Homme) και η συνεχεια της κατα καποιον τροπο, "μια φορα και εναν καιρο στο διαστημα" (Ilétait une fois...l´Espace). Και οι δυο προβαλλονταν τα μεσημερια του Σαββατου απο την ΕΡΤ 1, αμεσως μετα την "Εκπαιδευτικη Τηλεοραση". Πρεπει να ηταν μετα το 1983. Και οι δυο σειρες ησαν αξιολογες, με την πρωτη να δινει ψιγματα ιστοριας, ενω η δευτερη εμοιζε σαν ενα pastice Star Trek και Star Wars για παιδια.
Περιπου την ιδια εποχη, η ΕΡΤ 1 επαιζε καθημερινες, αλλα απογευματα την σειρα "Battle of Planets" (G-Force). Επροκειτο για την αμερικανικη βερσιον της ιαπωνικη σειρας "Gachaman". Στην σειρα αυτη παρακολουθουσαμε τις περιπετειες μιας ομαδας υπερηρωων που διεθεταν διαστημοπλοια και στολες και μαχονταν εναντιον του μασκοφορου Σπεκτρα που ηθελε, οπως και καθε κακος, να κατακτησει τον κοσμο. Ιδιαιτερη εντυπωση προκαλουσε το γεγονος, οτι το καθε μελος της ομαδας φορουσε την δικια του στολη, ξεχωριστη σε χρωματα και εξαρτηματα, που θυμιζε πουλι: Ο αρχηγος, ο Μαρκ, ειχε στολη που παρεπεμπε σε αετο, ο υπαρχηγος του Τζεηκ, θυμιζε γερακι, ενος αλλου μελους της ομαδας η στολη ειχε τα χαρακτηριστικα της κουκουβαγιας κτλ. Αυτη πρεπει να ηταν και η πρωτη μας επαφη/ εντυπωση απο και με σουπερηρωες... Η σειρα αυτη ηταν τοσο δημοφιλης, ωστε στην Ελλαδα κυκλοφορησαν κομικς και παιχνιδια με τον λογοτυπο και τους ηρωες της.
Τα μεσημερια του Σαββατου, με το τελος των δυο γαλλικων σειρων της ΕΡΤ 1, το 1983 η΄το 1984, το ιδιο καναλι προβαλλει μια ακομα γαλλικη, η πιο σωστα, γαλλοιαπωνικη συμπαραγωγη. Η νεα σειρα κινουμενων σχεδιων ηταν η "Ulysee 31", την οποια μετεφρασαν ως "Οδυσσεια του διαστηματος". Στη σειρα αυτη, που δεν φειδοταν να δειξει και θανατους, ο Οδυσσεας του 31ου αιωνα ταξιδευει με το διαστημοπλοιο του προς τον πλανητη Γη. Μαζι του ειναι ο μικρος γιος του Τηλεμαχος και το ρομποτακι του. Στην ιστορια υπαρχουν και θεοι, οι οποιοι εχουν θυμωσει με τον Οδυσσεα. Ετσι ριχνουν το πληρωμα του σε ληθαργο και στελνουν το διαστημοπλοιο του στο αχανες διαστημα. Ο Οδυσσεας, για να φτασει στον δρομο του για την Γη, θα περασει περιπετειες παρομοιες με εκεινες του ομηρικου προγονου του: Θα αντιμετωπισει τον Κυκλωπα, τις Σειρηνες, τους Λαιστρυγονες, την Κιρκη και την Καλυψω. Παραλληλα, θα τα βαλει με πρακτορες του θεου Ποσειδωνα, οπως οι ανθρωποι καρχαριες και ο μαυρος μαγος. Θα συναντησει τον Σισυφο, τον Θησεα, την Αριανδη και τον Μινωταυρο και θα παει πισω στο χρονο για να βοηθησει τον προγονο του να πολεμησει τους μνηστηρες. Καταπληκτικη σειρα, αν και μαλλον δεν ενδεικνυοταν να προβαλλεται τοσο νωρις... Με το τελος της η ΕΡΤ 1 εβαλε το διασημα πλεον "στρουμφακια" και καθημερινες την "Καντυ Καντυ".
Επισης καθημερινες προβαλλε τις ιαπωνικες σειρες "Χαιντυ" και "το θαυμαστο ταξιδι του Νηλς Χολγκερσον", δυο θαυμασιες μεταφορες παιδικων βιβλιων. Καθημερινες επισης, απογευματα, προβαλλονταν ο "Dogtanian", τον οποιο μετεφρασαν ως "Νταρτακαν". Μια παιδικη σειρα κινουμενων σχεδιων βασισμενη στο μυθιστορημα του Αλεξανδρου Δουμα "οι τρεις σωματοφυλακες" και στην οποια, ολοι οι χαρακτηρες ειναι ζωομορφοι. Οι παραγωγοι της σειρας αυτης, αργοτερα εκαναν αλλη μια, επισης με ζωομορφους χαρακτηρες, βασισμενη αυτη τη φορα στο εργο του Ιουλιου Βερν, "ο γυρος του κοσμου σε 80 ημερες". Μια επιπλεον σειρα κινουμενων σχεδιων βασισμενη σε λογοτεχνικο εργο, ισπανικης αυτη τη φορα παραγωγης, ηταν ο "Δον Κιχωτης". Επισης αξιολογη και επιτυχημενη προσπαθεια.
Οι προαναφερομενες σειρες προβαλλονταν απο την ΕΡΤ 1 το χρονικο διαστημα απο το 1983 εως και το 1985 περιπου. Η ΕΡΤ 2 δεν θα μπορουσε να μεινει πισω. Αναφερθηκε ηδη, οτι ο "Sport Billy" ηταν ενα απο τα πρωιμα καρτουν του δευτερου καναλιου της ιδιας εποχης. Ακολουθησε η σειρα κινουμενων σχεδιων με τις "περιπετειες του Σεβαχ του Θαλασσινου". Στη συνεχεια, η ΕΡΤ 2 αγορασε και προβαλλε δυο σειρες της αμερικανικης Filmation. Η μια ηταν ο "Ταρζαν". Πολυ ενδιαφερουσα προσαρμογη των ιστοριων του Burroughs σε κινουμενο σχεδιο. Ο δε Ταρζαν συνδυαζει τα φυσιογνωμικα χαρακτηριστικα που του απεδωσαν οι καλλιτεχνες Hogarth και Manning στα κομικς.
Η δευτερη σειρα βασιζοταν στο κομικ του Raymont, "Flash Gordon". Επισης πολυ καλη προσαρμογη του υφους των ιστοριων του εν λογω συγγραφεα, σε συνδυασμο με την αισθητικη του ομωνυμου cliffhanger serial με τον Buster Crabbe, το οποιο επισης προβαλλε η ΕΡΤ 2 τα κυριακατικα μεσημερια. Η μουσικη των τιτλων ηταν επικη, θυμιζε παλιες καλες χολλυγουντιανες περιπετειωδεις ταινιες. Τα προαναφερομενα κινουμενα σχεδια τα προβαλλε η ΕΡΤ 2 δυστυχως καθημερινες απογευματα και δεν ηταν ευκολο να τα παρακολουθουμε.
Καποιο απο τα δυο τηλεοπτικα καναλια πρεπει να προβαλλε και την αμερικανικη σειρα "Defenders of Earth", στην οποια ο Φλας Γκορντον συμμαχει με τον Μαντρεικ τον Μαγο και τον Φαντομ, δυστυχως ομως δεν εχουμε περαιτερω πληροφοριες για αυτο. Η σειρα που εφερε μαζι τρεις επωνυμους ηρωες της πρωιμης αμερικανικης παραλογοτεχνιας, θυμιζε εν ολιγοις τους "Εκδικητες (Avengers)", μια ακομη υπερομαδα των κομικς.
Μετα το 1985 και ενω συνεχιζονταν τα "στρουμφακια" τα σαββατιατικα μεσημερια, η ΕΡΤ 1 ριχνει την γαλλικοαμερικανικη σειρα "αστυνομος Σαινης" τις καθημερινες. Φοβερη σειρα κινουμενων σχεδιων με μπολικο γελιο. Πρωταγωνιστει ενας απιθανος γκαφατζης αστυνομικος, τον οποιον καλουν να λυσει υποθεσεις και αινιγματα. Ο Σαινης ειναι εφοδιασμενος με ενα σωρο εξαρτηματα (για αυτο και στο πρωτοτυπο ονομαζεται "Inspector Gadget"). Τα καταφερνει τοσο καλα μαλιστα, που ολοι, απο τον αρχηγο της αστυνομιας, μεχρι τον εχθρο του Dr. Claw, νομιζουν οτι ειναι διανοια και ικανοτατος! Στην πραγματικοτητα ειναι η ανηψια του και ο σκυλος της που διαλευκανουν τις υποθεσεις!
Δεν ειναι ωστοσο παρα το καλοκαιρι του 1987, με τον μεγαλο καυσωνα, που η ΕΡΤ 2 μπαινει πιο δυναμικα στο παιχνιδι, προβαλλοντας την, κατα τη γνωμη μας, κορυφαια σειρα κινουμενων σχεδιων: Μιλαμε φυσικα για τους "Thundercats", οι οποιοι υπερσκιαζουν ολα τα αλλα προγραμματα κινουμενων σχεδιων και παιδκων σειρων! Ματαια αντιπαρατασει η ΕΡΤ 1 τις "παπιοπεριπετειες" (Duck Tales) - οι Thundercats ειναι οι αδιαμφιλονικητοι νικητες! Η σειρα ξεκιναει με την καταστροφη του πλανητη των Θαντερκατς, της Θαντερα. Μοναδικοι επιζωντες ειναι τα μελη της αρχουσας ταξης: Ο ψυχραιμος διανοουμενος Ταιγκρα, ο δυνατος Πανθρο, η ομορφη και ταχυτατη Τσιταρα, ο φοβισμενος Σναρφ, ο παιχνιδιαρης Γουιλικιτ, η ζωηρη Γουαλικατ, ο απειρος Λαιονο. Ο σοφος Τζαγκα τους καθοδηγει. Ειναι κατι περισσοτερο απο αυτονοητο, οτι τα ονοματα των ηρωων παραπεμπουν κατευθειαν στα αντιστοιχα αιλουροειδη, ενω ομοιαζουν, με τα οπλα και τις ικανοτητες που διαθετουν, με τους υπερηρωες των αμερικανικων κομικς. Οι προσφυγες προσγειωνονται σε εναν πλανητη που ονομαζουν Τριτη Γη. Εκτος οτι πρεπει να μεινουν ενωμενοι, να βρουν συμμαχους και να κανουν ενα νεο ξεκινημα, εχουν να αντιμετωπισουν και εχθρους, οπως ειναι ο σατανικος Μαμρα, φυλακισμενος στην μαυρη πυραμιδα. Το σχεδιο ηταν πολυ ωραιο, θυμιζε τα αντιστοιχα κομικς της εποχης. Οι ανδρικοι χαρακτηρες ηταν αρρενωποι και πολυ μυωδεις, οι γυναικειοι με επικεφαλης την Τσιταρα, σεξι. Οι τιτλοι εναρξης εντυπωσιακοι, το δε μουσικο σημα των τιτλων εναρξης και ληξης των εκαστοτε επεισοδιων της σειρας, βασισμενο σε ροκ μουσικη με πλουσια μπασα και ηλεκτρικα, ηταν πρωτοποριακο για την εποχη του και ειδικα για παρουσιαση σειρας κινουμενων σχεδιων! Η σειρα ηταν φτιαγμενη για παιδια, χωρις βαθια και πυκνα νοηματα. Ενα μειονεκτημα θα της καταλογιζαμε, οτι περιστρεφοταν γυρω απο τον Λαιονο και το πως θα φτασει αυτος στην ωριμοτητα ωστε να αναλαβει τις ευθυνες του ως μελλοντικος ηγετης των Θαντερκατς. Οι υπολοιποι Θαντερκατς λειτουργουσαν ως δευτεροι χαρακτηρες που πλαισιωνουν τον ηρωα. Παρα ταυτα, η σειρα αυτη ειναι για εμας η καλυτερη.
Την ιδια εποχη περιπου, εμφανιστηκε και η τελευταια παραγωγη της Filmation, "He-Man, She-Ra and the Masters of the Universe", αλλα δεν ειχε την αναλογη επιτυχια που ειχαν οι Θαντερκατς. Μολαταυτα και οι δυο σειρες επανεμφανιστηκαν προσφατα σε ανανεωμενη και εκμοντερνισμενη εκδοχη. Δεν τις εχουμε παρακολουθησει, οποτε δεν μπορουμε να εχουμε γνωμη. Πιστευουμε ωστοσο, οτι απο μοντερνες σειρες κινουμενων σχεδιων, οι "Justice League" και "Avengers: Earth´s Mightiest Heroes" ερχονται πιο κοντα στα ενδιαφεροντα μας, οσον αφορα σχεδιο, αισθητικη, δραση, σεναριο. Δυστυχως οι σειρες αυτες δεν προβαλλονται στην Ελλαδα, παρα την πληθωρα τηλεοπτικων δεκτων. Τουναντιον, σημερα κυριαρχουν καρτουνς οπως ο Μπομπ ο Σφουγγαρακης και ο Σονικ ο Σκαντζοχοιρος....
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen