Dienstag, 17. September 2013

The Legacy of American Superhero Comics in Sports: Cross Fit, MMA, Parcour and other hybridic sports and alternative exercise methods.


 Μεσα στο Σαββατοκυριακο ολοκληρωθηκε ο ετησιος διαγωνισμος freerunning. Ο διαγωνισμος αυτος λαμβανει καθε χρονο τετοια εποχη στην Σαντορινη. Το αθλημα αυτο, εαν μπορει να χαρακτηριστει ως τετοιο, βασιζεται η΄ειναι η αγγλικη αποδοση του γαλλικου parcour. Εν ολιγοις προκειται για συνδιασμο ακροβατικων και γυμναστικης, μονο που αντι για τα σχετικα οργανα, οπως κρικους και μπαρες, οι αθλητες χρησιμοποιουν το οικιστικο περιβαλλον, δηλαδη πηδουν πανω απο ταρατσες κτηριων και χρησιμοποιουν καγκελα και στυλους αντι για μπαρες και τα αλλα προαναφερομενα οργανα της γυμναστικης.

 Το προαναφερομενο γεγονος το συνδυαζουμε με μια αλλη, σχετικα παρομοια ειδηση που διαβασαμε επισης προσφατα: Συμφωνα με ενα ρεπορτάζ, εχει μεγαλη περαση και στην Ελλαδα μια εναλλακτικη μορφη εξασκησης που υπαρχει εδω και μια δεκαετια περιπου στις Η.Π.Α. και εχει περαση σε πολλους χολλυγουντιανους σταρ. Η εν λογω εξασκηση ονομαζεται Cross Fit και βασιζεται στον συνδυασμο ασκησεων απο την αρση βαρων, το μποντυμπιλντινγκ, την αεροβικη και την ενοργανη γυμναστικη. Οι συμμετασχοντες εκτελουν καθε φορα και διαφορετικες ασκησεις. Με τον τροπο αυτο, οι μυες του σωματος δεν χαλαρωνουν, δεν συνηθιζουν στην ρουτινα των επαναλαμβανομενων ασκησεων, αλλα αναπτυσσονται πιο γρηγορα.

 Ενημερωνοντας τον εαυτο μας επανω στα θεματα αυτα, θυμηθηκαμε πως εδω και λιγα χρονια επισης υπαρχει και ενα αθλημα που ονομαζεται Mixed Martial Arts (MMA). Οπως φανερωνει και ο τιτλος του, το αθλημα αυτο συνδυαζει ολες τις τεχνικες ολων των γνωστων πολεμικων τεχνων: Τα στυλ χτυπηματων με χερια και ποδια του αμερικανικου μποξ, του καρατε, του κουνγκ φου, του ται μποξ και του κικ μποξ, τις τεχνικες πεσιματος απο αικιντο, τζουντο, wrestling και ελληνορωμαικης παλης, τις λαβες του ζιου ζιτσου και των παλαιστων ολων των ειδων. Αλλα ειδη πολεμικων τεχνων, τα οποια συνυπαρχουν στο υβριδικο αυτο αθλημα, ειναι το κορεατικο ταε κβον ντο, το βραζιλιανικο ζιου ζιτσου, το ισραηλινο κραβ μαγα, το γαλλικο σαβατ και το ρωσικο ζαμπο.

 Τα τελευταια χρονια επισης υπαρχουν πολλοι αθλητες των ΜΜΑ που προπονουνται με την μεθοδο Cross Fit. Τοσο το αθλημα, οσο και η εξασκηση, διαφημιζονται σε αμερικανικες ταινιες οπως οι "The Fighters" και "No Way Back" που δειχνουν ετσι την συνδεση και εξαρτηση του ενος απο το αλλο.


 Κατα την γνωμη μας, υπαρχουν καποια κοινα στοιχεια, τα οποια συνδεουν τις MMA με το Cross Fit και το parcour/freerunning. Οπως προαναφερθηκε, και τα τρια ειναι υβριδικες τεχνικες εκγυμνασης και αθλητισμου. Οι ΜΜΑ συνδυασμος πολεμικων τεχνων, το Cross Fit συνδυασμος ασκησεων διαφορετικων αθληματων, το parcur συνδυασμος ακροβατικων και ενοργανης γυμναστικης. Πιθανον η αναγκη για εναλλακτικες μορφες εκγυμνασης να ωθησε καποιους να σκεφτουν την δημιουργια των τριων ανωτερω αθληματων. Οπως ειχαμε το αερομπικ της Τζειν Φοντα στα τελη των΄70ς και αρχες των ΄80ς και τον συνδυασμο μποξ, καρατε και αερομπικ του Μπιλλυ Μπανκς στα μεσα των '90ς. Οπως ειχαμε ολα αυτα τα πολυοργανα γυμναστικης απο τα τελη των ΄90ς, με τα οποια εκανες πους απς, σιτ απς, καμψεις και ελξεις στο δωματιο σου. Μονο που οι νεες τεχνικες ειναι λιγακι πιο περιπλοκες. Και το πιο ενδιαφερον απο ολα ειναι, οτι η εμπνευση τους πρεπει να ειναι τα αμερικανικα κομικς με υπερηρωες!

 Εκει καταληγουμε, μετα την παρουσιαση τους. Οι ομοιοτητες ειναι καθε αλλο παρα εμφανεις, οι δε εικονες που παρατιθενται εδω, ειναι μονο ενα μικρο δειγμα αυτου που αναφερουμε. 

 Σκεφτειτε το, ψαξτε το μονοι σας: Οταν στα κομικς της Marvel και της DC βλεπετε τον Σπαιντερμαν, τον Daredevil, τον Μπατμαν να πηδανε απο ταρατσα σε ταρατσα αψηφωντας την βαρυτητα, δεν σας θυμιζουν τα ακροβατικα των αθλητων του parcour - κι αντιστροφα; Στις βιογραφιες των υπερηρωων αλλωστε, τις οποιες μπορει ο οιοσδηποτε να διαβασει online, στο wikia.marvel π.χ., αναφερεται οτι ο Καπταιν Αμερικα, ο Daredevil, ο Μπατμαν γυμναζονται εντατικα, προκειμενου να ειναι παντα σε φορμα και να ειναι αποτελεσματικοι στον πολεμο εναντιον του εγκληματος. Για τον πρωτο υπερηρωα, μαθαινουμε οτι ακολουθει ειδικο προγραμμα εξασκησης με βαρη και ενοργανη γυμναστικη. Γνωριζει επισης μποξ και τζουντο. Δεν σας θυμιζει αυτο τις αρχες εξασκησης σε Cross Fit και MMA; Οσο για τους δυο αλλους ηρωες, μαθαινουμε οτι διαθετουν πληρως εξοπλισμενα γυμναστηρια στα σπιτια τους, με βαρη, μπαρες, πολυοργανα, κρικους, σακους του μποξ. Μια γευση απο το ειδος εξασκησης των υπερηρωων μπορει να παρει κανεις και απο την εικονα 2 που ακολουθει.

Για μας ειναι πλεον κατι περισσοτερο απο ξεκαθαρο, οτι οι προαναφερομενοι υπερηρωες των αμερικανικων κομικς ενεπνευσαν την δημιουργια υβριδικων αθληματων και εναλλακτικων τροπων εκγυμνασης, οπως οι Cross Fit, MMA, parcour. Αυτα μας ερχονται στο μυαλο καθε φορα που βλεπουμε ειτε τους μεν, ειτε τους δε.

Keine Kommentare: