Donnerstag, 5. September 2013

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ Ή ΒΑΣΙΛΙΚΕΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΕΣ.


 Πολλες φορες εχει την εντυπωση ο Ταλας, οτι υπαρχουν αρκετοι στον εξω κοσμο που δεν ξερουν τι θελουν: Σημερα π.χ. διαβαζε σε ενα επικαιρο για την εποχη αρθρο, πως τον Σεπτεμβριο του 1982 καταργηθηκε η σχολικη μπλε ποδια. Και εν μερει το θυμαται αυτο το γεγονος. Σε σχολια ομως επι του αρθρου, καποιοι γραψαν οτι κακως ειχε καταργηθει και μηπως θα ηταν καλυτερα να την επαναφερουν, δεδομενου του γεγονοτος οτι ηδη απο το δημοτικο τα παιδια ανταγωνιζονται το ενα με το αλλο ποιο θα εχει τα μοδατα ρουχα και παπουτσια.

 Καποιοι που φωναζανε να στηθουν κρεμαλες στο Συνταγμα και να πανε φυλακη τα λαμογια, τωρα λενε να βγαλουν αυτους που ειναι μεσα και να κατασχεθει η περιουσια τους για να εισπραξει το κρατος.

 Οσοι ειχανε μπουχτισει με τα κουλτουριαρικα προγραμματα των ΕΡΤ και ΕΡΑ και πηδουσαν απο την χαρα τους στον αερα με την δημιουργια των ιδιωτικων καναλιων, εδω και μια δεκαετια πανω κατω κλαιγονται για τα σκουπιδια της ιδιωτικης τηλεορασης και νοσταλγουν τις παλιες καλες εποχες της κρατικης των ΄80ς.

 Και τελος, οχι μονο στην Ελλαδα, αλλα και σε αλλες χωρες της Ευρωπης βλεπει ο Ταλας να πλαναται ενα κλιμα αλλοπροσαλλης πολιτικης νοσταλγιας: Ουκ ολιγοι εκεινοι, που στη Γερμανια ονειρευονται να εχουν εναν "Kaiser", στην Ρωσια εναν "Τσαρο" και φυσικα στην Ελλαδα τον "Βασιλια". Το επιχειρημα τους ειναι επισης κοινο: Τοτε, τις παλιες καλες εποχες των βασιλεων και αυτοκρατορων, ταιζε ο λαος ενα στομα συν τα μελη της οικογενειας του και τους παρατρεχαμενους. Σημερα ταιζει 300 οικογενειες συν τους αναλογου αριθμου παρατρεχαμενους...

 Ειδικα αυτο το τελευταιο ζητημα, της πολιτικης νοσταλγιας, προκαλεσε το ενδιαφερον του Ταλα, απο ιστορικης πλευρας. Εντελως συμπτωματικα επισης, προχτες επεσε στα χερια του ενα φυλλαδιο για μια εκθεση στην Στουττγαρδη, η οποια θα εγκαινιαστει σε εναν μηνα απο σημερα. Η εκθεση ονομαζεται "Im Glanz der Zaren - Die Romanows, Württemberg und Europa" (πληροφοριες στην ιστοσελιδα  www.zaren-stuttgart.de). Η περιεργεια του τον ωθησε να κοιταξει ονοματα και ημερομηνιες. Στη φορα βγηκαν εκπληκτικα πραγματα: Στο παρελθον ειχε γραφτει κειμενο σχετικο με τις συγγενικες σχεσεις των βασιλικων οικων της Ευρωπης. Αυτη τη φορα, τα πραγματα μπαινουν σε ενα νεο, βαθυτερο επιπεδο, καθωτι οι βασιλικοι οικοι της Ευρωπης προερχονται απο αριστοκρατικες οικογενειες της Γερμανιας! Παραδειγματα: House Oldenburg, House Ascania-Anhalt, House Habsburg-Lorraine, House Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, House Hannover, House Wittelsbach, House Hohenzollern, Holstein-Gottorp-Romanov Dynastie. Μελη των οικων αυτων, δια των καταλληλων διασυνδεσεων και PR, καταφεραν να γινουν βασιλεις και αυτοκρατορες στις Σκανδιναυικες χωρες, την Γαλλια, την Αυστρια, την Ρωσια, την Βαυαρια, την Πρωσια μεταξυ αλλων. Στα φημισμενα μελη τους ανηκουν η Μαρια Αντουανεττα, η Αικατερινη η Μεγαλη της Ρωσιας, ο Φρειδερικος ο Μεγας της Πρωσιας, οι Λουδοβικοι της Βαυαριας, οι βασιλεις της Ελλαδας κ.α. Οι εναπομειναντες απογονοι τους ειναι οι βασιλεις της Ολλανδιας, του Βελγιου, του Λουξεμβουργου, της Δανιας, της Σουηδιας, της Νορβηγιας και φυσικα, της Αγγλιας. Οι γερμανικοι αριστοκρατικοι οικοι, σαν να ησαν προαγωγοι πολυτελειας, τροφοδοτουσαν με νεο αιμα τις υπαρχουσες βασιλικες οικογενειες του Παλαιου Κοσμου. Ολοι τους συγγενευαν κατα καποιον τροπο μεταξυ τους. Μονο που ο καθε βασιλεας και η καθε αυτοκρατειρα στην νεα τους πατριδα, κοιταζαν να υποστηριξουν τα δικα τους συμφεροντα, να ασπαστουν τη θρησκεια και τα εθιμα του βασιλειου τους και να γινουν αγαπητοι στους υπηκοους τους. Για αυτο και δεν παρελειπαν να κανουν πολεμους, οι Βαυαροι εναντιον των Πρωσων και οι Σουηδοι εναντιον των Ρωσων λ.χ. Μπορει και να επεφταν θυματα των επιτηδειων συμβουλων τους, αλλα αυτα ειναι ιστοριες που λιγο ως πολυ αναφερθηκαν στο κειμενο της 06/2008...   

Keine Kommentare: