Montag, 30. September 2013

Cannon Group: Η ΚΙΝ/ΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΣΤΙΣ Η.Π.Α. ΤΩΝ ΄80ς.


 Εχουμε και στο παρελθον αναφερθει σε ταινίες και εταιρειες κινηματογραφικων παραγωγών που ειτε εμμεσως ειτε οχι προπαγανδιζαν υπερ μιας συγκεκριμενης πολιτικης. Στο παρων κειμενο θα αναφερθουμε σε ενα επιπλεον τετοιο παραδειγμα, ισως το πιο γνωστο απο τα προαναφερομενα :

 Αρχες της δεκαετιας του 1980, τα ξαδελφια Menahem Golan και Yoram Globus, ισραηλινης καταγωγης παραγωγοι της σειρας ταινιων "παγωτο γρανιτα" (: που αφηγουνται τις περιπετειες μιας παρεας εφηβων στο Ισραηλ των ΄60ς με σαουντρακ γνωστα κι αγαπημενα αμερικανικα τραγουδια της εποχης) αγοραζουν την χρεοκοπημενη αμερικανικη εταιρεια Cannon Groups εναντι $ 500.000. Ο πρωην ηθοποιος Ροναλντ Ρεηγκαν εχει μολις κερδισει τον καλυτερο ρολο της μεχρι τοτε καριερας του: Ως υποψηφιος των Ρεπουμπλικανων, εφτασε να γινει Προεδρος των Η.Π.Α. Η χωρα εχει μολις βγει απο την πετρελαικη κριση και ζει με το τραυμα του αποτυχημενου πολεμου στο Βιετναμ. Ο Ψυχρος Πολεμος εναντι της Σοβιετικης Ενωσης, οι διαμαχες στον Παναμα, η αναμειξη στον Ιρανικο/Ιρακινο Πολεμο και σταση των Κανταφι/ Αραφατ εναντι της, δινει ενα ειδος πνοης στις Η.Π.Α. Η ταση αυτη θα εκδηλωθει μεσω ποικιλων τροπων: Ο ενας ειναι τα comics. Ο αλλος ο κινηματογραφος. Εκφραστες του "Δογματος Ρεηγκαν" θα γινουν ο αυστριακης καταγωγης μποντυμπιλντερ Αρνολντ Σβαρτζενεγγερ με ταινιες οπως "Commando", "Red Heat", "Predator" και ο Ιταλοαμερικανος Συλβεστερ Σταλλονε με τα "Rambo II-III" και "Rocky IV". Οι, τουλαχιστον εισπαρκτικες επιτυχιες των προαναφερομενων ταινιων, ωθουν τους νεους ιδοκτητες της Cannon Films οχι μονο να αντιγραψουν την συνταγη, αλλα και να την επεκτεινουν. Ετσι δημιουργουν ταινιες, στην θεματικη των οποιων δεσποζουν "κακοι" Αραβες τρομοκρατες, Λατινοαμερικανοι δικτατορες και εμποροι ναρκωτικων, Σοβιετικοι πρακτορες, Ιαπωνες Νιντζα. Ολοι αυτοι βρισκουν απεναντι τους "καλους" Αμερικανους πρωην βετερανους του Βιετναμ, αδεκαστους αστυνομικους, μυωδεις καρατεκας. Πρωταγωνιστες στα προιοντα της εταιρειας υπηρξαν μεταξυ αλλων ο Σουηδος Dolph Ludgren, ο Βελγος Jean-Claude van Damme, καθως και οι Αμερικανοι Michael Dudikoff και Chuck Norris. Συχνοτατα οι ταινιες της Cannon υπηρξαν pastiche επιτυχημενων παραγωγων Α΄κατηγοριας: To Missing in Action του Rambo, το Iron Eagle του Top Gun, τα Firewalker και King Solomons Mines του Raiders of the Lost Ark, τα Kickboxer και American Karate Tiger των Rocky και Karate Kid. Τα αποτελεσματα τετοιων πειραματων ησαν να καταληγουν οι ταινιες της εν λογω εταιρειας να κυκλοφορουν κατευθειαν σε βιντεο. Τα βιντεοκλαμπ, και οχι μονο στις Η.Π.Α., ησαν γεματα απο τις ταινιες β΄διαλογης της Cannon με τιτλους οπως American Ninja, American Fighter, Delta Force, Invasion U.S.A., Masters of the Universe. Σχεδον τα παντα σε αυτες τις ταινιες, απο το σεναριο, την σκηνοθεσια, εως τις ερμηνειες και τα αθλια ειδικα εφφε ησαν κακιστα και περιπου στο ιδιο εαν οχι κατωτερο επιπεδο και απο τις βιαιες splatter/ exploitation movies made in Italy της δεκαετιας του ΄70 και των αρχων της δεκαετιας του ΄80.


 Σημερα πλεον, θεωρουνται αυτες οι ταινιες cult, τοσο απο τους σημερινους σαρανταρηδες, οσο και απο τους νεους που δεν ειχαν καν γεννηθει την δεκαετια του 1980! Ετσι, μπορει κανεις να τις βρει και στο διαδικτυο, μολονοτι αρκετες απο αυτες κυκλοφορουν και ως DVD, αφου η τεχνολογια προχωρησε και η μοδα των βιντεοκλαμπς υποχωρησε. Την δεκαετια του ΄80 βεβαια ηταν αλλιως. Καποια στιγμη ζητηση δεν υπηρχε. Ετσι, στις αρχες της δεκαετιας του ΄90, οταν η πολιτικη κατασταση ειχε αλλαξει, η Cannon δεν καταφερε να προσαρμοστει. Τελικα εκλεισε γιατι χρεωκοπησε. Σημερα ωστοσο υπαρχουν αλλες εταιρειες που φτιαχνουν ταινιες Β΄κατηγοριας. Αναφερομαστε φυσικα στην Asylum, η οποια δεν κανει τοσο ταινιες προπαγανδας υπερ της Αμερικης, μολονοτι στις ταινιες της πρωταγωνιστουν συχνα χαρακτηρες με στρατιωτικο μπακγκραουντ. Η Asylum φτιαχνει ταινιες mockbusters, αλλα αυτο ειναι ενα αλλο θεμα που δεν θα μας απασχολησει εδω. Το θεμα μας ηταν η Cannon Films επι των ημερων των Golan-Globus και ο ρολος που επαιξε στην αμερικανικη και διεθνη κινηματογραφικη σκηνη. Μια οποιαδηποτε ταινια της εν λογω εταιρειας θα πεισει και τον πλεον καχυποπτο, οτι το ζητουμενο ηταν να δειξουν μυωδεις Αμερικανους κομμαντο να τα βαζουν με χιλιους νιντζα/ Αραβες τρομοκρατες κ.α. κακους που απειλουσαν τα αγια κι οσια της Αμερικης...


 

Keine Kommentare: