Freitag, 13. Februar 2009

ΕΤΟΣ ΔΑΡΒΙΝΟΥ.

Εχτες την Πεμπτη συμπληρωθηκαν 200 χρονια απο την γεννηση του Καρολου Δαρβινου. Στα πανεπιστημια και τα μουσεια ολου σχεδον του πλανητη διοργανωνονται διαφορες εκδηλωσεις σχετικα με τον Δαρβινο και το εργο του, οπως εκθεσεις και ομιλιες.

Στο σημειο αυτο, θα ηθελε ο Ταλας να αναφερει, οτι δεν προτιθεται να γραψει κειμενο περι της ζωης και του εργου του Δαρβινου. Το ταξιδι του με το "Μπηγκλ" καθως και οι αντιδρασεις απο την δημοσιευση του εργου του "on the origin of Species" ειναι λιγο εως πολυ γνωστα. Οι λεπτομερειες μπορουν να βρεθουν και στο διαδικτυο, π.χ. στην ιστοσελιδα της Βικιπεδια.
Υπαρχουν καποια πραγματα στην ιστορια αυτη που ειναι εκνευριστικα και δεν θα επρεπε να ισχυουν πλεον. 200 χρονια μετα την γεννηση του Δαρβινου και περιπου 150 μετα την δημοσιευση της θεωριας του περι εξελιξης των ειδων δια της φυσικης επιλογης, και ο πολυς ο κοσμος τον θυμαται ως τον ανθρωπο που ισχυριστηκε οτι ο ανθρωπος καταγεται απο τον πιθηκο!
Στην πραγματικοτητα, ο Δαρβινος ουδεποτε ειπε, η´ δημοσιευσε κατι τετοιο. Ειχε παρατηρησει οτι τα ανατομικα χαρακτηριστικα του ανθρωπου ομοιαζουν με αυτα του πιθηκου. Ειδικα δε με των μεγαλων πιθηκων, οπως ειναι ο γιββωνας, ο χιμπαντζης, ο γοριλας και ο ουρανγκοταγκος που ανηκουν στα πρωτευοντα κατα την ταξινομηση του Λινναιου. Η κοινωνικη συμπεριφορα και η ψυχολογια ανθρωπων και πρωτευοντων παρουσιαζουν επισης ομοιοτητες. Ο Δαρβινος υποστηριξε οτι ο ανθρωπος και ο πιθηκος πρεπει να ειχαν καποιον κοινο προγονο. Απο αυτον τον κοινο προγονο αποσπαστηκαν και εξελιχτηκαν τα διαφορα ειδη των πιθηκων και οι ανθρωπινες φυλες.
Η θεωρια αυτη δεν τους επεισε ολους. Ειδικα δε τους κληρικους και το ποιμνιο τους. Την εποχη του Δαρβινου ο κοσμος πιστευε οτι η ζωη στην γη ειχε δημιουργηθει ακριβως οπως αναφερεται στα πρωτα κεφαλαια της Γενεσης στην Παλαια Διαθηκη. Ο ανθρωπος ονομαζοταν επιστημονικα homo sapiens (: ανθρωπος ο σοφος!) και απλως υπηρξε, δεν εξεληχθηκε. Ανωτερος ολων ηταν ο λευκος ανθρωπος, ολες οι αλλες φυλες ηταν υποδεεστερες του. Καποιος κληρικος μαλιστα, ειχε προσπαθησει να χρονολογησει την δημιουργια του κοσμου και την εμφανιση του ανθρωπου στη γη. Οι...μετρησεις του εδωσαν την ημερομηνια 4 Οκτωβριου 4000 π.Χ. περιπου, γυρω στις 8.13 π.μ. για την δημιουργια του κοσμου απο τον...Υψιστο...
...Και ξαφνικα εμφανιστηκε αυτος ο κυριος Δαρβινος και τους εκανε ζημια! Βεβαια πολυ χειροτερα τα εκανε ο φιλος του Δαρβινου, ο Τομας Χαξλευ, ο οποιος βασικα υποστηριξε οτι ο ανθρωπος προερχεται απο τον πιθηκο. Τα μυαλα εκεινης της εποχης ουτε να φανταστουν μπορουσαν οτι ειναι ποτε δυνατον ο ανθρωπος, αυτο το ανωτερο ον, η κορωνιδα της Δημιουργιας, να καταγεται απο ενα ζωο - ποσο μαλλον να το ακουσουν. Την απροσεξια και βιασυνη του Χαξλευ την πληρωσε ο ιδιος ο Δαρβινος, ενω ο Χαξλευ καρπωθηκε τον... τιτλο ευγενειας "Darwins Bulldog": Στα επομενα χρονια, πληθος απο γελοιογραφιες που απεικονιζαν τον Δαρβινο ως γενειοφορο γεροντα με σωμα πιθηκου (βλ. εικονα εντ.) γεμιζαν τις εφημεριδες της βικτωριανης Αγγλιας... Ο κοσμος, επισης βιαστικος και απροσεκτος, δεν μπηκε στον κοπο να μελετησει το εργο του Δαρβινου. Προτιμησε αντιθετως να του απαντησει ειρωνευοντας τον.
Στις επομενες δεκαετιες απεδειχθηκε οτι οι θεωριες του Δαρβινου ειχαν καποια βαση. Βρεθηκαν απολιθωματα, μελετηθηκαν, ταξινομηθηκαν. Σημερα ειναι πλεον αποδεκτο απο την επιστημη, οτι ο homo sapiens εμφανιστηκε πριν απο περιπου 40.-20.000 χρονια και προερχεται απο τους Αυστραλοπιθηκους που ζουσαν πριν απο περιπου 9 εκατ. χρονια στην Αφρικη. Καποια απο αυτα τα ειδη Αυστραλοπιθηκων μεταναστευσαν στην Ασια και την Ευρωπη. Καποια απο αυτα εξελιχθηκαν διαδοχικα στους homo habilis (επιδεξιος) και homo erectus (ορθιος). Πριν απο 500. με 100.000 χρονια περιπου συνυπηρχαν στην Ευρωπη και την Εγγυς Ανατολη τα ειδη των Νεαντερνταλ και τον Κρο Μανιον. Απο τους τελευταιους καταγεται ο συγχρονος ανθρωπος. Τα δυο αυτα ειδη κυνηγουσαν, ψαρευαν, μαζευαν καρπους. Κατασκευαζαν οπλα, εργαλεια και κοσμηματα. Ειχαν θρησκειες και ταφικα εθιμα. Ζωγραφιζαν στους τοιχους σπηλαιων και επεζαν μουσικη με αυτοσχεδιες φλογερες. Μετα το 9.000 π.Χ. οι ανθρωποι εγκατελειψαν τις σπηλιες. Αρχισαν να εγκαθισταται, για μεγαλυτερα χρονικα διαστηματα και στη συνεχεια μονιμα, σε ευφορες περιοχες με ηπιο κλιμα που ησαν κοντα σε λιμνες και ποταμια. Εκτισαν σπιτια απο ξυλα, καλαμια και στη συνεχεια απο πετρες και πλινθους. Εξημερωσαν ζωα οπως οι σκυλοι, τα προβατα, οι χοιροι και καλλιεργουσαν την γη. Οι καλυβες γινονταν ολο και πιο πολλες. Τα χωρια εγιναν πολεις. Δημιουργηθηκε συστημα ιεραρχιας. Κοινη γλωσσα. Κοινα εθιμα. Γραφη. Αναπτυχθηκε το εμποριο. Και ετσι εξελιχθηκαν οι ανθρωπινοι πολιτισμοι...
Παρα ταυτα, στην αυγη του 21ου αιωνα, σε τεχνολογικα ανεπτυγμενες χωρες, οπως οι Η.Π.Α., συνεχιζει να κυριαρχει ακομα ο σκοταδισμος. Σε διαφορες πολιτειες διδασκεται η Παλαια Διαθηκη αντι της θεωριας της εξελιξης. Υπαρχουν πολλοι που πιστευουν οτι ανθρωποι και δεινοσαυροι εζησαν την ιδια χρονικη περιοδο, αγνοοντας τα επιστημονικα δεδομενα. Καποιοι φιλοθρησκοι εχουν φτιαξει μαλιστα και μουσειο της Παλαιας Διαθηκης, εμφανιζοντας τον Αδαμ και την Ευα ως κουκλες μεταξυ ομοιωματων δεινοσαυρων.
Και εν τελει, η χαζη αυτη παρερμηνεια του εργου του Δαρβινου, οτι ταχα ο ανθρωπος καταγεται απο τον πιθηκο, συνεχιζει να υπαρχει. Οπως διαθεσημες ειναι και οι γελοιογραφιες του Δαρβινου που βασιζονται στην παρερμηνεια αυτη και δειχνουν το κομπλεξ της κοινωνιας απεναντι στον επιστημονα που απλως κατεγραψε οτι ειχε δει και μελετησει. Αυτο ειναι και ενα απο τα τιμηματα που πληρωνει οποιος εχει το θαρρος να υπερασπιζει τη γνωμη και το εργο του.

Keine Kommentare: