Sonntag, 8. Februar 2009

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΧV.

Το νέο προφίλ των νεοναζιστών στην Ευρώπη

Του Γ. ΓΑΛΙΑΝΟΥ εφημεριδα To Bημα, Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009



ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ. O κατηγορούμενος χαμογελούσε συνεχώς. Κανείς δεν καταλάβαινε όμως γιατί. Ο Πέτερ Μπόρχερτ, πρώην αρχηγός του νεοναζιστικού κόμματος ΝΡD στο κρατίδιο Σλέσβικ-Χολστάιν, κατηγορείται για το μαχαίρωμα δύο μελών του μουσικού συγκροτήματος Ηell΄s Αngels. Και όλα δείχνουν ότι η δίκη του, η οποία άρχισε την περασμένη Δευτέρα στο Κίελο, θα λήξει με βαριά «καμπάνα» εναντίον του, ήτοι πολυετή ποινή φυλάκισης, επειδή έχει ομολογήσει και ο ίδιος την ενοχή του.
Ο ηλικίας 35 ετών ακροδεξιός ανήκει στον νέο τύπο ακτιβιστών του ΝΡD (Εθνικό Κόμμα Γερμανίας), οι οποίοι από τη μια είναι πολιτικοποιημένοι, από την άλλη όμως τραβάνε μαχαίρι όταν το θεωρούν σκόπιμο. Ετσι όπως το τράβηξε στα μέσα Δεκεμβρίου και ένας άγνωστος ακόμη σκίνχεντ για να τραυματίσει σοβαρά τον αστυνομικό διευθυντή του Πασάου Αλοϊς Μάνιχλ. Τη στιγμή του μαχαιρώματος ο δράστης τού μετέφερε τα « χαιρετίσματα από την εθνική αντίσταση » - μια προσφιλή έκφραση των νεοναζιστών. Το θύμα επέζησε επειδή η λεπίδα παρεξέκλινε κατά 2 εκατοστά από την καρδιά του. Η επίθεση κατά αστυνομικού έχει προκαλέσει συναγερμό ακόμη και στο συντηρητικό κατεστημένο. «Πρόκειται για επίθεση εναντίον όλων μας» είπε ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεχόφερ. « Πρέπει να απαλλαγούμε οριστικά από τους ακροδεξιούς καλικαντζάρους ».
Ολα δείχνουν ότι το 2009 μπήκε με άσχημους οιωνούς στη Γερμανία. Η Ακροδεξιά ξανασηκώνει κεφάλι. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, μέσα στους δέκα πρώτους μήνες του 2008 καταγράφηκαν 12.000 νεοναζιστικές πράξεις βίας, ήτοι κατά 30% περισσότερες από το 2008. Πολλές οφείλονται στους «Αυτόνομους Εθνικιστές» από τις γραμμές των οποίων προέρχεται μάλλον και ο «μαχαιροβγάλτης» που επιτέθηκε στον Μάνιχλ.
Σε έκθεση της Επιτροπής Υπεράσπισης Συντάγματος γίνεται αναλυτική περιγραφή των μηχανισμών του τρόμου. Παράδειγμα: Οι σκίνχεντ μαζεύονται κατ΄ αρχάς σε μια συναυλία ακροδεξιών συγκροτημάτων. Εκεί, υπό την επενέργεια ρατσιστικών συνθημάτων και αλκοόλ, « αναπτύσσουν επιθετικότητα που εκτονώνεται σε πράξεις βίας » εναντίον « καταζητουμένων », όπως δημοσιογράφοι, πολιτικοί ή αστυνομικοί τους οποίους έχουν «επικηρύξει» στις ιστοσελίδες τους. Στη συνέχεια δημοσιεύουν με καμάρι τις φωτογραφίες των τραυματισμένων θυμάτων τους.
Η μεταλλαγή είναι και πολιτική. « Η Γερμανία γίνεται το πειραματικό εργαστήριο της νέας ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς » προειδοποιεί ο δημοσιολόγος Χέριμπερτ Πραντλ. Οι συναντήσεις ακροδεξιών ηγετών από όλη την Ευρώπη στο Βερολίνο δίνουν και παίρνουν. Το νέο μαζικό κίνημα « συνδέει τις προλεταριοποιημένες εθνικοεπαναστατικές ορδές των σκίνχεντ από την Ανατολική Ευρώπη με τις υπερσυντηρητικές ομάδες της Μέσης και της Δυτικής Ευρώπης » προσθέτει. Ο φορέας του, το ΝΡD, καλύπτει όλο το ακροδεξιό φάσμα- « από το αντιαστικό επαναστατικό ως το αστικό λαϊκιστικό ». Το αποτέλεσμα είναι ένα «λαϊκό μέτωπο» που συνδυάζει πολιτική με βία και απειλεί με νέες συμφορές την Ευρώπη. Η εξέλιξη αυτή δεν έχει βεβαίως παγιωθεί.
Η δεκαετής κυριαρχία του προέδρου του κόμματος Ούντο Φογκτ τίθεται τελευταία υπό αίρεση. Οι αντίπαλοί του προετοιμάζουν την αντικατάστασή του από τον «ιδεολόγο» του κόμματος Αντρέας Μολάου. Και αυτό προκαλεί κλυδωνισμούς στο κόμμα. Σίγουρο είναι ωστόσο ότι το ρεζερβουάρ του ΝΡD παραμένει ανεξάντλητο. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, κάθε πέμπτος Γερμανός είναι ξενόφοβος. « Η ακροδεξιά στάση δεν είναι πια περιθωριακό φαινόμενοαλλά βρίσκεται στο κέντρο της κοινωνίας » δηλώνει ο κοινωνιολόγος Ελμαρ Μπρέλερ. Ο συνήθης τύπος του ακροδεξιού ψηφοφόρου δεν είναι πια ο «γραφικός» σκίνχεντ, αλλά ο «γραβατωμένος» περαστικόςο οποίος είναι και πιο επικίνδυνος επειδή μένει απαρατήρητος. Και ο οποίος, υπό τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, μπορεί να πάθει εύκολα αμόκ και να τραβήξει και ο ίδιος μαχαίρι.

Keine Kommentare: