Montag, 22. Juni 2009

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ XΧΙ.

Με την παρουσία τριών αρχηγών κρατών, έξι πρωθυπουργών και δεκάδων άλλων ξένων αξιωματούχων τελέστηκαν χθες τα λαμπρά εγκαίνια

Η μαγική νύχτα του Μουσείου Ακρόπολης

Ποιοι προσκεκλημένοι προσήλθαν, ποιοι και γιατί ακύρωσαν το ταξίδι τους
ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ, Π. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Ν. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
("TO BHMA", Κυριακή 21 Ιουνίου 2009)


ΤΡΕΙΣ ΑΡΧΗΓΟΙ κρατών, έξι πρωθυπουργοί, τέσσερις υπουργοί Εξωτερικών, πάνω από 20 υπουργοί Πολιτισμού, ανάμεσά τους και ένας καρδινάλιος, τρεις κοινοτικοί επίτροποι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο γενικός διευθυντής της UΝΕSCΟ, ο δεύτερος στην ιεραρχία του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Κίνα, ο αντιπρόεδρος του Βιετνάμ, ένας βέλγος γερουσιαστής, δύο αρχηγοί ελληνικών κομμάτων, έξι διευθυντές και έφοροι μουσείων, 30 διπλωμάτες (ανάμεσά τους ο αμερικανός πρεσβευτής κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ αλλά και η κυρία Ντίνα Τίτους, προσωπική απεσταλμένη του προέδρου Ομπάμα ελληνοαμερικανίδα βουλετής των Δημοκρατικών) και περισσότεροι από 250 υπηρεσιακοί παράγοντες και παρατρεχάμενοι των παραπάνω βρέθηκαν χθες το βράδυ στη μαγική νύχτα των εγκαινίων του Μουσείου της Ακρόπολης. Σήμερα μόνον οι πρωθυπουργοί, καθώς και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Αντ. Σαμαράς, θα επιβιβασθούν στο υπερπολυτελές γιοτ «Ωκεανός» , 49,5 μέτρων, με 8 καμπίνες, 9μελές πλήρωμα και με υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα για μια μίνι κρουαζιέρα, μετά γεύματος εν πλω, από τη Βουλιαγμένη ως την Υδρα μετ΄ επιστροφής, υπό τη διακριτική συνοδεία πυραυλακάτου του Πολεμικού Ναυτικού. Ο «Ωκεανός» είναι ευγενική προσφορά γνωστού εφοπλιστή,αφού για να ενοικιάσει κάποιος αυτό το σκάφος-παλάτι χρειάζεται από 167.000 ως 220.000 ευρώ την εβδομάδα, όπως πληροφορεί σχετική ιστοσελίδα. Aπό τους προσκεκλημένους για το Μουσείο της Ακρόπολης ορισμένοι κατέφθασαν στην Αθήνα με τα ιδιωτικά τους τζετ και ορισμένοι με τους «φουσκωτούς» τους.
Το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» θύμιζε χθες ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, με τα πανάκριβα τζετ παρκαρισμένα στους βοηθητικούς διαδρόμους απογειώσεως- προσγειώσεως του αεροδρομίου. Επιβιβάστηκαν στις λιμουζίνες τις οποίες νοίκιασε ακριβώς για αυτόν τον σκοπό το υπουργείο Πολιτισμού από γραφείο ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων και κατέφθαναν ένας ένας με τη συνοδεία περιπολικού και μοτοσικλετιστών στην περιοχή Μακρυγιάννη, εκεί όπου πραγματοποιήθηκε χθες η λαμπρή τελετή των εγκαινίων. Οι λιμουζίνες δεν ήταν για όλους τους προσκεκλημένους οι ίδιες. Οι πολυτελέστερες και θωρακισμένες νοικιάστηκαν για τους αρχηγούς κρατών και πρωθυπουργούς. Οι υπόλοιπες, κυβισμού 2.000 cc, ήταν για τους υπουργούς, τους διπλωμάτες και τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ολα στο πρόγραμμα άλλωστε έχουν προβλεφθεί ως την τελευταία λεπτομέρεια.
Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Πολιτισμού για την εκδήλωση του Μουσείου της Ακρόπολης περιορίστηκε, λόγω οικονομικής κρίσης, από τα 6 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογίσει ο πρώην υπουργός κ. Μιχ. Λιάπης σχεδόν στο μισό. Ισως να αυξανόταν και άλλο, αν είχαν έρθει στην Αθήνα όλοι όσοι είχαν προσκληθεί και την τελευταία στιγμή το ακύρωσαν. Πρώτος από όλους ο πρωθυπουργός της Ιταλίας κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι , ο οποίος άφηνε να εννοηθεί ως την περασμένη εβδομάδα ότι θα έδινε το «παρών». Φαίνεται όμως ότι τα προβλήματα που του έχουν δημιουργήσει οι αποκαλυπτικές φωτογραφίες από τη βίλα του στη Σαρδηνία, όπου περιβάλλεται από καλλίγραμμα μοντέλα, αλλά και η περιπέτειά του με τη 18χρονη Νοέμι Λετίσια, τον ανάγκασαν να απαντήσει αρνητικά για να αποφύγει περαιτέρω αρνητικά σχόλια. Φανταστείτε όμως την έκπληξη των αρμοδίων για την οργάνωση της εκδήλωσης όταν πληροφορήθηκαν από τη Ρώμη ότι «ο καβαλιέρε δεν θα έρθει γιατί δεν του αρέσει να ταξιδεύει Σαββατοκύριακο». Φρόντισε όμως και έστειλε τον υπουργό Πολιτισμού κ. Φραντσέσκο Τσίρο. Η βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία προσπαθούσε ως την τελευταία στιγμή να αναβάλει την επίσημη επίσκεψή της στην Αυστραλία για να παραστεί στα εγκαίνια του Μουσείου. Τελικά δεν τα κατάφερε. Το βασιλικό πρωτόκολλο είναι άλλωστε αυστηρό και έτσι η Ισπανία ίσως να είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) που δεν είχε χθες υψηλή αντιπροσωπεία. Πλήγμα ήταν και η ακύρωση της επίσκεψης του προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ μετά της συζύγου του. Η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι το προεδρικό ζεύγος δεν είχε ακόμη εξέλθει του βαρέος πένθους από την απώλεια του 12χρονου εγγονού του κ. Μουμπάρακ. Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι είναι και η εσωτερική κατάσταση στην αραβική χώρα που δεν του επέτρεψε τέτοιου είδους πολυτέλειες. Ο αιγύπτιος πρόεδρος αρκέστηκε να στείλει στην Αθήνα τον αρμόδιο υπουργό Πολιτισμού κ. Φαρούκ Χόσνι . Ακόμη και το ζεύγος Νικολά Σαρκοζί και Κάρλα Μπρούνι είχε προσκληθεί να έρθει, πλην όμως δεν ήρθε. Ο πρόεδρος Σαρκοζί έδωσε εντολή στην υπουργό Πολιτισμού κυρία Κριστίν Αλμπανέλ να παραστεί στα εγκαίνια, όπερ και εγένετο, αν και ως την τελευταία στιγμή ήταν να έρθει ο πρωθυπουργός κ. Φρανσουά Φιγιόν. Ο αναμενόμενος ανασχηματισμός τον κράτησε όμως στην πατρίδα.
Οικονομίες έγιναν και στα ξενοδοχεία. Ολοι οι προσκεκλημένοι διανυκτέρευσαν αυστηρά σε τρία ξενοδοχεία: στη «Μεγάλη Βρεταννία», στο «Χίλτον» και στο «Ιντερκοντινένταλ». Και εδώ όμως έγιναν διακρίσεις. Οι αρχηγοί κρατών και οι πρωθυπουργοί έμειναν σε σουίτες (οι τιμές τους αρχίζουν από 680 ευρώ τη βραδιά ως και 3.000, ανάλογα με το είδος της σουίτας και τον εξοπλισμό που διαθέτει, όπως junior, royal, presidential κτλ...). Οι πρωθυπουργοί διέμειναν επίσης σε σουίτες, οι υπουργοί σε luxury rooms και οι παρατρεχάμενοι και υπηρεσιακοί παράγοντες σε κοινά δωμάτια. Οι «φουσκωτοί» απλώς προμηθεύτηκαν καρέκλες και κάθησαν όλο το βράδυ δίπλα στις πόρτες των δωματίων των αρχηγών κρατών και των πρωθυπουργών.
Οι ξένοι ηγέτες είχαν προσκληθεί σε ένα εξαίσιο δείπνο στο εστιατόριο του Μουσείου, στον δεύτερο όροφο, εκεί όπου βρίσκεται το πωλητήριο, το κέντρο των πολυμέσων και η αίθουσα των επισήμων. Το μενού ήταν ελληνικότατο, κέτερινγκ από το «Πεντελικόν» , το επιμελήθηκε προσωπικά ο κ. Αντ. Σαμαράς και περιελάμβανε μαριναρισμένο χταποδάκι, ελληνική πράσινη σαλάτα με ντοματίνια Κρήτης και κατσικίσιο τυρί ως πρώτο πιάτο. Ως κυρίως πιάτο προσφέρθηκε σφυρίδα σχάρας, γαρνιρισμένη με βραστά κολοκυθάκια, λιαστές ντομάτες και πατάτες βρασμένες στον ατμό και ακολούθησαν παρφέ κάστανο με σάλτσα από λεμόνι, ταρτάκια λεμονιού και σοκολάτας και τέλος προσφέρθηκε καφές ή τσάι. Ηταν χρυσή ευκαιρία στο δείπνο να γίνουν και πολιτικές συζητήσεις για την οικονομική κρίση, όπως και για την ανάγκη να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στον φυσικό πλέον χώρο τους που δημιουργήθηκε, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν ήταν όμως παρών για να τα ακούσει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου κ. Μακ Γκρέγκορ, ο οποίος προτίμησε αντί να έρθει στην Αθήνα να στείλει δύο εφόρους του Βρετανικού Μουσείου, την κυρία Μπόνι Γκριρ και την κ. Λέσλι Φίττον . Ο διευθυντής μπορεί αν μην ήρθε, η Βρετανία όμως εκπροσωπήθηκε από τον βρετανό πρέσβη στην Αθήνα σερ Ντέιβιντ Λάντσμαν, αλλά και από δύο βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, τον κ. Αντριου Τζορτζ και την κυρία Λίνταν Τζούλιαν . Αν όμως ερχόταν ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, τότε θα ελάμβανε και αυτός (όπως είχε προβλεφθεί) το ειδικό αναμνηστικό δώρο που δόθηκε σε όλους ανεξαιρέτως τους προσκεκλημένους και δεν ήταν άλλο από τη σκεπτόμενη Αθηνά, έναν οδηγό του Μουσείου σε 15 γλώσσες και ένα καλάθι με ελληνικά προϊόντα, ήτοι λάδι, ελιές (Καλαμάτας), ούζο, λευκό κρασί και προϊόντα μαστίχας. Ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τους ξένους υψηλούς προσκεκλημένους να μη βλέπουν τον Παρθενώνα «ως κατάλοιπο ενός ένδοξου παρελθόντος» , αλλά να τον δουν «μέσα από τα μάτια του νέου Μουσείου,ως μια υποθήκη Πολιτισμού που βάζει τον πήχη ψηλά για όλους μας...»

Με τη συμβολική τοποθέτηση ενός κανθάρου (αγγείου πόσεως και σπονδής) δίπλα σε άλλα αρχαία αγγεία του 3ου αιώνα π.Χ. «κόπηκε η κορδέλα» στην τελετή εγκαινίων του Μουσείου της Ακρόπολης Παρών διά αντιπροσώπου και ο Πάπας Βενέδικτος, που έστειλε στο Μουσείο τον καρδινάλιο Τζιαφράνκο Ραβάβι, πρόεδρο του Παπικού Συμβουλίου Πολιτισμού και πήρε μέρος σε κάθε συζήτηση. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσώπησε ο Ιερώτατος Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ. Σήμερα όμως θα χωρισθούν. Ο «Ωκεανός» των 49,5 μέτρων με τις 8 καμπίνες θα φιλοξενήσει για μια κρουαζιέρα ως την Υδρα μόνον τους πρωθυπουργούς (και όχι τους αρχηγούς κρατών, δηλαδή τους κκ. Κάρ. Παπούλια, Δ. Χριστόφια και τον πρόεδρο της Βουλγαρίας κ. Γκ. Παρβάνοφ). Στην κρουαζιέρα πήγαν οι πρωθυπουργοί της Βοσνίας κ. Νίκολα Σπίριτς, της Κροατίας κ. Ιβο Σαναντέρ, της Σερβίας κ. Μίρκο Τσβέτκοβιτς (ήρθε στην Αθήνα με 11μελή αντιπροσωπεία ανάμεσα στην οποία και ο υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Πολιτισμού, καθώς και η διευθύντρια του πολιτικού του γραφείου), της Σλοβακίας κ. Ντούσαν Κάπλοβιτς, του Μαυροβουνίου κ. Μ. Τζουκάνοβιτς και της Φινλανδίας κ. Μάτι Βανχάνεν. Μαζί τους βεβαίως και ο Πρωθυπουργός, η κυρία Μπακογιάννη και ο κ. Σαμαράς. Οι υπόλοιποι αν αναρωτιέστε τι θα κάνουν κυριακάτικα στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό και την υπουργό Εξωτερικών, θα βρίσκονται στον Αργοσαρωνικό με τον «Ωκεανό». Αλλοι, όπως ο γενικός διευθυντής της UΝΕSCΟ κ. Κοϊχίρο Ματσούρα (που θα συνοδεύεται και από τον πρέσβη κ. Γ. Αναστασόπουλο , μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδος στον οργανισμό), θα γυρίσουν στη βάση τους, άλλοι, όπως ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών του Βιετνάμ κ. Φαμ Γκια Κεν, θα αδράξουν την ευκαιρία και θα αρχίσουν επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα (ο τελευταίος ως προσκεκλημένος της ομολόγου του κυρίας Μπακογιάννη), άλλοι, όπως το νούμερο 2 του ΚΚ της Κίνας, κ. Γιανκ, είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παπούλια και άλλοι θα μείνουν ίσως ακόμη ένα 24ωρο στην Ελλάδα (για ήλιο, θάλασσα κτλ.).
O υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς κάλεσε χθες κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης το Βρετανικό Μουσείο σε συνεργασία για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, υπογραμμίζοντας: «Τα μάρμαρα καλούν τα μάρμαρα»! Η λαμπρή τελετή των εγκαινίων άρχισε στις 8 το βράδυ παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ζωής της χώρας και πολλών ξένων καλεσμένων. «Ο Παρθενώνας και τα γλυπτά του έπεσαν θύμα λεηλασίας. Το έγκλημα αυτό σήμερα μπορεί να επανορθωθεί. Το Μουσείο είναι η ηθική δύναμη που τα καλεί πίσω» πρόσθεσε ο υπουργός Πολιτισμού. Τον λόγο έλαβε στη συνέχεια ο γενικός διευθυντής της UΝΕSCΟ κ. Κοϊχίρο Ματσούρα, λέγοντας ότι η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας θα συνεχίσει να εμπνέει όλο τον κόσμο, ενώ ακολούθως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. ΖoζέΜαουέλ Μπαρόζο έκλεισε την ομιλία του μιλώντας ελληνικά: «Συγχαίρω την Ελλάδα για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης». «Σύμβολο αυτοπεποίθησης» χαρακτήρισε το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης ο κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του τόνισε ότι το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης αποτελεί έργο όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και ανέφερε χαρακτηριστικά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που εμπνεύστηκε το Μουσείο το 1976, και τη Μελίνα Μερκούρη που έδωσε «μεγάλη ώθηση», όπως είπε, στην κοινή προσπάθεια. «Είναι η ώρα να επωλουθούν οι πληγές του μνημείου με την επιστροφή των μαρμάρων που του ανήκουν» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας. Ακολούθησε η ωραιότερη τελετή εγκαινίων που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς, με το τελευταίο έκθεμα, ένα αγγείο, να τοποθετείται σε γυάλινη επιδαπέδια προθήκη ως ευθεία αναφορά των προσφορών που έκαναν οι Αρχαίοι για να στεριώσει το σπίτι τους. Πρώτος πέρασε πάνω από τη γυάλινη πλάκα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας και ακολούθησε η ξενάγηση από τον καθηγητή κ. Δημήτρη Παντερμαλή.
...................................................................
ΣΧΟΛΙΟΝ: ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΕΡΑΣΑΝ ΟΜΟΡΦΑ... (Βλ. κειμενα με σκιαγραφιση).

Keine Kommentare: