Montag, 8. Juni 2009

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ...

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: 27 κρατη μελη της Ευρωπαικης Ενωσης

375 εκατ. ευρωπαιοι ψηφοφοροι

736 θεσεις στο ευρωπαικο κοινοβουλιο


ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΑΝΑ ΕΔΡΕΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ:
Μεταξυ 263 και 273 εδρες για τους συντηρητικους- δεξιους

155 - 165 εδρες για τους σοσιαλιστες

78 - 84 εδρες για τους φιλελευθερους

52 -56 εδρες για τους πρασινους- οικολογους

Η αποχη απο τις καλπες εφτασε το 47 %


ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:



1) ΠΑΣΟΚ: περιπου 36,65% (8 βουλευτες)
2) Ν. Δ.: περιπου 32, 29% (8 βουλευτες)
3) Κ.Κ.Ε.: περιπου 8,35% (2 βουλευτες)
4) ΛΑ.Ο.Σ.: περιπου 7,15% (2 βουλευτες)
5) ΣΥΡΙΖΑ: περιπου 4,70% (1 βουλευτης)
6) Οικολογοι: περιπου 3,49% (1 βουλευτης)
Η αποχη απο τις καλπες εφτασε το 47 %
[Πηγες: ελληνικος τυπος, κυριως οι εφημ. ΝΕΑ, ΕΘΝΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ]
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η σχετικα μεγαλη αποχη σημαδεψε τις φετινες ευρωεκλογες. Σε γενικες γραμμες φανηκε οτι τα κομματα της δεξιας υπερτερουν στην νεα ευρωβουλη. Απο την μια μερια, διοτι οι σοσιαλιστικες κυβερνησεις χωρων οπως η Ισπανια και το Ηνωμενο Βασιλειο δεν καταφεραν να πραγματοποιησουν τις πολιτικες τους εξαγγελιες, με αποτελεσμα να απογοητευσουν τους ψηφοφορους τους. Απο την αλλη, το προφιλ των ηγετων των χωρων που κυβερνουνται απο συντηρητικα κομματα, οπως η Γαλλια, η Γερμανια, η Ιταλια, η Ολλανδια, η Αυστρια, το Βελγιο, η Πολωνια και η Ουγγαρια παραμενει δημοφιλες - παροτι επισης δεν εχουν γινει ακομη οι αναμενομενες βελτιωσεις - κυριως επειδη προβαλεται απο μεριδα των Μ.Μ.Ε. (βλ. περιπτωσεις Σαρκοζυ, Μπερλουσκονι). Μονο στην Ελλαδα και την Μαλτα τα πηγαν καλα οι σοσιαλιστες και αυτο εγινε κυριως, επειδη βρισκονται στην αντιπολιτευση, οπως εκτιμουν οι πολιτικοι αναλυτες και οι δημοσιογραφοι.
Σε γενικες γραμμες εικαζεται οτι οι ευρωπαιοι ψηφοφοροι στραφηκαν στα δεξια κομματα, επειδη βιωνουν καθημερινα προβληματα οπως η ανεργια, η ακριβεια, η ανασφαλεια, η ξενοφοβια και η αθροα ελευση λαθρομεταναστων. Η αποχη εξηγειται ως προσπαθεια απαξιωσης του θεσμου και των κομματων. Πολλοι ευρωπαιοι αισθανονται απαισιοδοξοι και προδομενοι απο τις κυβερνησεις τους. Με την αποχη τους απο τις καλπες θελαν να δειξουν οτι αποστρεφονται τα κομματα που αθετησαν τις υποσχεσεις και τις προεκλογικες εξαγγελιες τους προς αυτους για μια καλυτερη Ευρωπη. Δεν πιστευουν οτι εαν αξιοποιησουν την ψηφο τους, θα αλλαξουν τα πραγματα προς το καλυτερο.
Αυτο φαινεται ιδιαιτερα σε περιπτωσεις, οπως η ελληνικη. Πριν απο εναν χρονο περιπου, γραφονταν στο ιστολογιο αυτο, οτι ο ελληνας ψηφοφορος αισθανεται σαν να βρισκεται αναμεσα στην Σκυλλα και την Χαρυβδη, οταν προκειται να ψηφισει. Και τα δυο μεγαλα κομματα ειναι αναξια εμπιστοσυνης. Τα μικροτερα δεν πειθουν με τις θεσεις τους, οτι θα βελτιωσουν τα πραγματα στη χωρα. Ο ελληνας ψηφοφορος δεν ειναι ικανοποιημενος απο το προφιλ των υποψηφιων ευρωβουλευτων. Ποιον απο ολους να πιστεψει και γιατι; Αφου λοιπον πιστευει οτι δεν προκειται να αλλαξει τιποτε, αφου πιστευει οτι κομματα και εκπροσωποι τους δεν τον εκφραζουν, σκεφτεται οτι δεν αξιζει τον κοπο να χασει τον χρονο του, προκειμενου να ψηφισει.
Η σκεψη του ελληνα ψηφοφορου πανω σε αυτο ειναι απολυτα κατανοητη. Προσωπικα εκφραζονται διαφωνιες απο τον γραφοντα πανω σε αυτο. Εχει αναφερθει και σε προηγουμενα κειμενα στο θεμα. Η ψηφος ειναι δυναμη στα χερια του πολιτη. Και αυτην την δυναμη θα πρεπει να την εκμεταλλευτει. Ευτυχως που υπηρξε και ενα 53 % που σκεφτηκε ετσι και επραξε δεοντος. Ετσι η Ν.Δ. επεσε σε ποσοστα, μολονοτι πηρε ιδιο αριθμο εδρων με το ΠΑΣΟΚ. Ας ελπισουμε οτι το αποτελεσμα των ευρωεκλογων θα εκληφθει ως "προβα τζενεραλε" για τις εθνικες εκλογες - οποτε αυτες γινουν. Ο κοσμος δεν αντεχει αλλο απο την διακυβερνηση της Ν.Δ. Η ακριβεια, οι φοροι, η ανεργια, οι χαμηλοι μισθοι και συνταξεις, τα σκανδαλα, οι μιζες, τα διαφορα παρακρατικα κυκλωματα, η ανοδος της εγκληματικοτητας, η λαθρομεταναστευση, η αδιαφορια Αρχων και Φορεων εχουν γονατισει κυριολεκτικα τον ελληνα πολιτη. Η χωρα αυτοκαταστρεφεται κατα αυτον τον τροπο και κανενας δεν κανει τιποτε. Ποτε θα ξυπνησουμε επιτελους απο τον ληθαργο;
Σχεδον ολες οι χωρες της Ευρωπαικης Ενωσης εχουν παρομοια προβληματα. Οι ψηφοφοροι τους σκεφτηκαν οτι η ισχυρη παρουσια δεξιων κομματων στο ευρωπαικο κοινοβουλιο θα τους προφυλαξει απο την ακριβεια, την ανεργια, αλλα και την λαθρομεταναστευση. Σε αυτην την νεα συνθεση, ποιον ρολο προκειται να παιξει η Ελλαδα;

Keine Kommentare: