Samstag, 9. April 2011

ΠΕΡΙ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. ΙΙ: ΓΚΑΛΛΕΡΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΩΝ.

Ακολουθει μια μικρη παρουσιαση μεγαλων και σημαντικων αυτοκρατορων, οι οποιοι ειναι σε ολους γνωστοι. Οι αριθμοι στις παρενθεσεις ανταποκρινονται στην βασιλεια τους επι του θρονου.


Κωνσταντινος Α', ο επονομαζομενος και Μεγας (324-337): Ο πρωτος αυτοκρατορας του Βυζαντιου. Μετεφερε την πρωτευουσα στην Κωνσταντινουπολη, αφου κερδισε στη μαχη τους ανταγωνιστες του με επαθλο την αυτοκρατορια. Βαπτιστηκε χριστιανος λιγο πριν πεθανει, αφου ειχε ορισε τον χριστιανισμο επισημη θρησκεια του κρατους.
Ιουλιανος, ο επονομαζομενος και Παραβατης (361-363): Προσπαθησε, ματαιως, να επαναφερει τον πολυθεισμο.


Θοεοδοσιος Α' ο Μεγας (379-395): Πολεμησε εναντιον των Γοτθων, κυνηγησε τους εθνικους/ πολυθειστες, εκλεισε φιλοσοφικες σχολες, απαγορευσε αγωνες, υπερστηριξε τον χριστιανισμο. Με το τελος του, η αυτοκρατορια διαιρεθηκε σε δυο τμηματα απο τους γιους του.


Λεων Α' ο Θραξ (457-474): Κρατησε με δυναμη Ουννους και Αλανους εξω απο το Βυζαντιο και προσπαθησε να αναμειχθει στα εσωτερικα της δυτικης ρωμαικης αυτοκρατοριας. Χωρις αυτον, το ανατολικο τμημα θα ειχε καταρευσει επισης.


Ιουστινιανος Α' (527-565): Επι των ημερων του, η βυζαντινη αυτοκρατορια ειχε την μεγαλυτερη εκταση που μπορουσε. Χαρις τον στρατηγο του Βελησσαριο, η αυτοκρατορια ανεκτησε την Β. Αφρικη και την Ιταλια. Χαρις τους αρχιτεκτονες του κτιστηκε η Αγια Σοφια. Χαρις την συζυγο του Θεοδωρα, παρεμεινε στην εξουσια.

Ηρακλειος (610-641): Πολεμησε εναντιον των Σασσανιδων Περσων, φτανοντας μεχρι την Νινευη, την πρωτευουσα των Ασσυριων στην Β. Μεσοποταμια! Προσπαθησε να διατηρησει τα εδαφη της αυτοκρατοριας που χαθηκαν μετα τον θανατο του Ιουστινιανου Α', αλλα και οι δικοι του απογονοι δεν τα πηγαν καλυτερα... Ειχε ξεκινησει αλλωστε η επελαση των Αραβων που κινουνταν προς τη Δυση και τον Νοτο. Ειρηνη η Αθηναια (780-802): Κυβερνησε στη θεση του ανηλικου γιου της. Της την εφερε ο Καρλομαγνος που στεφτηκε αυτοκρατορας της ρωμαικης αυτοκρατοριας απο τον Παπα το 800 μ. Χ., αξιωνοντας για παρτη του την συνεχεια του δυτικου τμηματος της αυτοκρατοριας. Βασιλειος Β' ο επονομαζομενος και Βουλγαροκτονος (976-1025): Ο τριτος στη σειρα με ικανοτατους πολεμιστες αυτοκρατορες, οι οποιοι ειχαν εξαιρετες διοικητικες ικανοτητες. Οι προκατοχοι του ησαν οι Νικηφορος Β' Φωκας και Ιωαννης Α' Τσιμισκης. Τους ανεδειξε το ιδιο γρηγορα με το που τους εβγαλε απο την μεση οταν επρεπε η αυτοκρατειρα Θεοφανω. Ο Βασιλειος αντεξε περισσοτερο. Πολεμησε εναντιον της εξαπλωσης των Βουλγαρων. Δημιουργησε την φρουρα των Βαραγγων απο επιλεκτους σωματοφυλακες που του δωρησε ο βασιλιας του Κιεβου.
Ρωμανος Δ' Διογενης (1067-1071): Ο ατυχος αυτοκρατορας. Απο την αρχη της καριερας του στον θωκο ειχε προβληματα, μιας και επελεγει ως αναπληρωματικος, να κρατησει τον θρονο τοσο, οσο χρειαστει να ενηλικιωθει ο γιος της αυτοκρατειρας. Πολεμησε στο μαντιζκερτ και εχασε. Αυτη ηταν η αρχη του τελους της βυζαντινης αυτοκρατοριας. Ειχε ηδη συρρικνωθει πολυ εδαφικα, ενω τα εσωτερικα προβληματα διογκωνονταν.


Αλεξιος Α' Κομνηνος (1081-1118): Πατερας της Αννας, που συνεγραψε την Αλεξιαδα για να τον εξυμνσησει. Πολεμησε εναντιον Αραβων, Βουλγαρων, Τουρκων και Δυτικων, καθως αυτοι ειπαν να κανουν μια σταση στο Βυζαντιο, προτου συνεχισουν για Αγιους Τοπους, οπου και σκοπευαν να αρχισουν την Α' Σταυροφορια τους.


Μανουηλ Β' Παλαιολογος (1391-1425): Γνωστος κυριως για τις περιοδειες του στα βασιλεια της Δυσης, προκειμενου να μαζεψει χρηματα και στρατο για να πολεμησει εναντιον των Τουρκων. Αυτο που καταφερε ειναι να μαζεψει ενα σωρο υποσχεσεις...


Κωνσταντινος ΧΙ' Παλαιολογος (1449-1453): Ο τελευταιος αυτοκρατορας του Βυζαντιου, συνονοματος του πρωτου. Πολεμησε σκληρα και αποφασιστικα κατα την πολιορκια απο τους Οθωμανους. Το παιχνιδι ειχε ομως χαθει. Στην λαικη μνημη εμεινε για παντα γνωστος ως ο μαρμαρωμενος βασιλιας που θα ξυπνησει οταν ερθει η καταλληλη ωρα για να ανακαταλαβει την Πολη.



Keine Kommentare: