Donnerstag, 23. Februar 2012

ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ ΜΑΣ.

Στο κειμενο www.notis-o-talas.blogspot.com/2008/06/blog-post_05.html εκφραζαμε την σκεψη, οτι την σημερον ημερα δεν παραγονται Τεχνη και Πολιτισμος. Ζουμε μια πολιτιστικη, κοινωνικη, οικονομικη, πολιτικη πολτοποιηση. Το φαινομενο ειναι διεθνες. Σε ολο τον πλανητη υπαρχουν ιδιωτικα καναλια, τα προγραμματα των οποιων αποτελουνται απο κουτσομπολιστικες εκπομπες και ρεαλιτοπαιγνια. Στα εντυπα κυριαρχουν τα κουτσομπολιστικα περιοδικα και τα μυθιστορηματακια του σωρου. Η μουσικη... Συσσωρια αυτοαποκαλουμενων καλλιτεχνων, τα προσοντα των οποιων αναλωνονται στο να εμφανιζονται ημιγυμνες στο παλκο κρατωντας μικροφωνο και ψιθυριζοντας ακαταλυπτος, επαναλαμβανομενους στιχους. Ο κινηματογραφος θα αποτελειται, ειτε απο τρισδιαστατα χολλυγουντιανα μπλοκμπαστερς, ειτε απο δηθεν κουλτουριαρικες ταινιες, την υποθεση των οποιων δεν καταλαβαινει κανεις, παρα μονο οι δημιουργοι των.


Μηπως ομως ειμαστε πολυ αυστηροι με ολους αυτους; Μηπως θα επρεπε να ριξουμε νερο στο κρασι μας;


Και στα μεγαλα κεντρα τεχνων και επιστημων, οπως η Φλωρεντια της Αναγεννησης, η Βιεννη του 18ου αιωνα, το Παρισι του νεορομαντισμου και εξπρεσσιονισμου, συγκεντρωναν πληθος καλλιτεχνων, συνηθως με την συμβολη μαικυνων που πληρωναν αδρα. Ειχαν ομως οι συγχρονοι των καλλιτεχνων αυτων παντα την καλυτερη γνωμη για το εργο τους;


Απο τα λιγα που εχουμε ως τωρα διαβασει, οχι παντοτε. Ο Μπαχ π.χ. μπορει να εκθειαζονταν για την μουσικη που εγραφε, αλλα το εργο του Μπετοβεν η' του Μοτζαρτ δεν γινοταν παντοτε αποδεκτο απο τους συγχρονους τους. Αν θυμομαστε καλα, τον Βερντι τον ειχαν γιουχαισει ουκ ολιγες φορες. Αρκετοι υπηρξαν αυτοι, οι οποιοι δεν θεωρουσαν κατι ιδιαιτερο τους πινακες του Πικασσο και του Νταλι. Ελα ομως που δεκαετιες αργοτερα, οι απογονοι τους θα ξοδευαν υπερογκα ποσα για εργα των ζωγραφων αυτων.


Ας εχομε επομενως υπομονη. Μπορει να θεωρουμε οτι η τσιφτεντελε μουσικη των εν τη ελληνικη επικρατεια σκυλαδικων ειναι ευτελες, φτηνο προιον σημερα. Στο μελλον ομως μπορει να θεωρηθει αριστουργημα. Μπορει οι θολοκουλτουριαρικες ταινιες να μην μας αρεσουν τωρα. Αυριο ομως μπορει να ζητουνται μετα μανιας. Ειναι συνισταμενη πολλων πραγματων, μαζι και γουστου, ολο αυτο το ζητημα. Το μελλον θα δειξει. Σε καθε εποχη αλλωστε, οι ανθρωποι λαμβανουν και ερμηνευουν την Τεχνη με διαφορετικους τροπους.

Keine Kommentare: