Freitag, 24. Februar 2012

ΜΙΣΗΤΗ ΠΟΛΗ.

Τις τελευταιες μερες διαβαζει συχνα πυκνα καποια σχολια και κειμενα σε εφημεριδες για την κατασταση στην Αθηνα μετα τις καταστροφες και λεηλασιες που υπεστει κατα την υπερψηφιση του μνημονιου 3 στη Βουλη. Πολλοι ειναι πικραμενοι με αυτα που εγιναν, οχι μονο με το περιφημο μνημονιο. Αλλα και με τις καταστροφες. Τα καταστηματα που λεηλατηθηκαν, τα κηρια που εγιναν παραναλωμα του πυρος δεν φταινε σε τιποτε.


Δυστυχως ετσι εχει η κατασταση. Ετσι ηταν απο τοτε που θυμαται τον εαυτο του. Καποιοι μας εχουν κανει να μισουμε την πολη μας. Ολα μαζι ανακατωμενα: Η ειρωνεια αυτου που εμεινε στο χωριο του, οταν μαθαινει οτι εισαι Αθηναιος. Η απειχθεια του ιδιου του Αθηναιου για την πολη που ζει, ειτε γεννηθηκε σε αυτην, ειτε ηρθε να ζησει. Το συστημα που τις ενεργειες του φροντισε για να μισησει ο Αθηναιος την πολη του. Ποτε και ποιοι δημαρχοι νοιαστηκαν; Τι προσεφεραν; Ολυμερις κι ολονυχτις, κυριαρχουν η φασαρια και η βρωμια. Εγκληματικοτητα, παρανομοι μεταναστες που δεν εχουν που αλλου να πανε, ακριβεια, καυσαεριο, αυτοκινητα και μοτοσυκλετες να φραζουν τους δρομους, βουνα σκουπιδιων, ανυπαρκτα παρκα, αλση και παιδικες χαρες, σχολεια και σπιτια απο τσιμεντο και σιδερο, σωστα κονσερβοκουτια... Αυτη ειναι η Αθηνα μας, που την καταντησαν, την παραλαβαμε και ουτε μπορουμε, ουτε και θελουμε να κανουμε κατι για να αλλαξουμε την κατασταση.


Και ομως, παρα τα ολα προβληματα της, η Αθηνα εχει και μια αλλη οψη. Εδω και χρονια κομπλαρε, αρνουνταν να το παραδεχτει. Σνομπαριζε και συναμα ντρεποταν. Αλλα δεν ειχε λογο.


Κι ομως, οφειλει να παραδεχτει, οτι η Αθηνα ειναι σημαντικη. Ειναι μια απο τις πολεις με διαχρονικη παρουσια του ανθρωπου. Μια ματια στα βιβλια της κυριας Μαριας Παντελιδου θα πεισει και τον πλεον καχυποπτο για αυτο. Η Αθηνα κατοικουνταν τουλαχιστον απο την νεολιθικη εποχη. Απο τοτε δεν εχει σταματησει να κατοικειται, οπως μαρτυρουν τα σχετικα ευρηματα. Η αναπτυξη η πλουσια στις τεχνες πιστοποιειται απο την πρωιμη εποχη του σιδηρου. Στην Αθηνα αναπτυσσεται ιδιαιτερο κεραμικο στυλ κατα την γεωμετρικη εποχη και αργοτερα, κατα την αρχαικη περιοδο. Εν αρχη η πρωτοαττικη κεραμεικη, εν συνεχεια η μελανομορφη εικονογραπτη κεραμεικη που συνεχιζει ως την κλασικη εποχη. Τοτε αναπτυσσεται και η ερυρθομορφη κεραμεικη. Παραλληλα εξελισσονται η γλυπτικη, απο το αρχαικο σταδιο, στον αυστηρο ρυθμο και στο πλουσιο στυλ της κλασικης περιοδου και η αρχιτεκτονικη.


Η ιστορια της Αθηνας ειναι πλουσιοτατη. Δεν εχει κανενα νοημα να το αποκρυπτωμε η' να το σνομπαρουμε. Μεταξυ των Μηδικων πολεμων και του τελους του Πελοποννησιακου πολεμου, η Αθηνα ζουσε στην ακμη της. Ειχε ισχυρο στολο, ειχε σχολες φιλοσοφιας, εργαστηρια κεραμεικης, γλυπτικης, μεταλλοτεχνιας, γυμνασια, αλση, ποταμια, ναους. Οπως εχει πει και φιλος μας που ασχολειται με την εποχη εκεινη, τον 5ο αι. π.Χ. η Αθηνα ηταν μια αυτοκρατορια. Υπαρχει πλουσια βιβλιογραφια περι του θεματος, βασιζομενη παντα στις πηγες της εποχης εκεινης, οι οποιες ειναι αφθονες. Δυο στανταρ εργα για το θεμα ειναι των Meiggs, The Athenian empire και Hornblower, Greece and the Mediterranean 479-401 BC (Routledge), ενω για τα αρχαιολογικα δεδομενα μπορει κανεις να κοιταξει στο βιβλιο του Τραυλου Bildlexikon des antiken Athen και στον καταλογο του Μουσειου Γουλανδρη "η πολη κατω απο την πολη".


Η φημη της Αθηνας δεν ξεχαστηκε στους αιωνες που περασαν, ακομα και οταν αναπτυχθηκαν νεα κεντρα, οπως η Αλεξανδρεια, η Περγαμος, η Ρωμη. Οι φιλοσοφικες της σχολες δεν εκλεισαν, παρα μονο επι Θεοδοσιου Β' κατα τον 4ο αι. μ. Χ. Εως τοτε, πληθος λογιων συνερεε εις τας Αθηνας για ερευνα και μελετη. Μετα την απελευθερωση της Ελλαδος απο τον οθωμανικο ζυγο, αποφασιστηκε να γινει η Αθηνα η πρωτευουσα του νεοσυστατου ελληνικου κρατους, οπερ και εγενετο.


Για αυτους τους λογους, και παρα τα οποια εμφανη προβληματα της, δεν θα επρεπε να κατακρινει την Αθηνα. Αυτη ειναι η πολη του, σε αυτη γεννηθηκε, μεγαλωσε και εζησε μεγαλο κομματι της ζωης του. Και εαν εχει καποιες ασχημες πτυχες, εχει να αντιπαραθεσει και καποιες ομορφες, οπως τα βιβλιοπωλεια του κεντρου της, και καμια μικρα μαγαζακια, στα οποια χαιρεται να συνανταει τους φιλους του.

Keine Kommentare: