Donnerstag, 9. August 2012

Prometheus, Stargate και ΠΑΛΑΙΟΑΣΤΡΟΝΑΥΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΙΝ/ΦΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.


 Απο σημερα θα προβαλεται και στη Γερμανια η ταινια "Prometheus" του  R. Scott. Καλλιο αργα παρα ποτε, διοτι σε Η.Π.Α, Αγγλια, Ελλαδα και αλλες χωρες παιζεται ηδη απο τον προηγουμενο μηνα ...

 Παρα τα μισολογα του δημιουργου της, που προσπαθει να εντυπωσιασει για να φερει κοσμο στις αιθουσες, η ταινια δυστυχως δεν ειναι παρα ενα σκοτεινο θριλερ του διαστηματος με στοιχεια επιστημονικης φαντασιας. Και ναι, εχει να κανει με την προηγουμενη ταινια του Σκοτ, το Αλιεν. Αλλα δεν απανταει στο δομικα ερωτηματα, τα οποια θετει αρχικα. Ειναι μια περιπετεια με ειδικα εφφε. Μην περιμενει κανενας φιλοσοφικες αναλυσεις περι ζωης και θανατου και τα παρομοια. 

 Δεν ειναι ομως η δομη και η κριτικη της ταινιας που θα απασχολησει το σημερινο κειμενο. Η ταινια ξεκιναει με ενα ζευγαρι αρχαιολογων, την Shaw και τον Holloway, οι οποιοι ανακαλυπτουν μια βραχογραφια σε σπηλαιο της Σκωτιας (βλ. δευτερη εικονα). Η βραχογραφια εχει μια παρασταση αστρικου χαρτη. Οι δυο αρχαιολογοι συγκρινουν την εικονα με διαφορες αλλες απο αλλους αρχαιους πολιτισμους και συμπεραινουν οτι παρομοιοι αστρικοι χαρτες ηταν γνωστοι στην αρχαιοτητα. Στην πρωτη φωτογραφια οι ειδικοι δειχνουν τους αρχαιους αστρικους χαρτες σε επιλεγμενα προσωπα:

 Οι αναπαραστασεις περιλαμβανουν, ξεκινωντας απο αριστερα προς δεξια, αιγυπτιακο μοτιβο του 2472 π. Χ., του πολιτισμου των Μαγιας απο το 630 μ. Χ., σουμεριακη εικονογραφια του 3950 π. Χ., την σκωτζεσικη βραχογραφια, βαβυλωνιακη παρασταση του 1540 π. Χ., χεττιτικη απο το 1760 π. Χ. και μια ακομα, στην ακρη, η οποια δεν διακρινεται καλα και δεν αναφερεται στην ταινια απο που προερχεται.

 Οπως φαινεται και στην δευτερη εικονα, το κοινο σημειο μεταξυ ολων αυτων των παραστασεων απο διαφορετικους πολιτισμους ποικιλων χρονικων εποχων, ειναι ο αστρικος χαρτης, τον οποιον, οι επιστημονες της ταινιας καταφερνουν να αποκρυπτογραφησουν και να εντοπισουν στο διαστημα. Η συνεχεια ειναι, λιγο ως πολυ, αυτονοητη ...
 

 Η εικονα της αρχαιολογου, η οποια δειχνει τους αρχαιους χαρτες στο κοινο και εχει συμπεριληφθει στο τραιλερ της ταινιας, μας θυμισε μια παρομοια, σε μια αλλη ταινια: Στα 2004, οταν προβληθηκε η ταινια "Aliens vs. Predators", ενα ειδος πρεκιουελ που εφερε για πρωτη φορα στην μεγαλη οθονη κοντα τα δυο επικινδυνα εξωγηινα ειδη, ενας αρχαιολογος αναλυει τις δορυφορικες εικονες που παρθηκαν στην Ανταρκτικη και δειχνουν ενα κτισμα κατω απο τους παγους. Το κτισμα αυτο ειναι μια πυραμιδα, η οποια φερει στοιχεια των πυραμιδων των Μαγιας, των μεσοποταμιακων ζιγγουραττ, των αιγυπτιακων πυραμιδων και ενος ακομα στοιχειου. Στην διαρκεια της ταινιας μαθαινει ο θεατης οτι η πυραμιδα της Ανταρκτικης κτιστηκε αιωνες πριν τα ζιγγουραττ και τις αιγυπτιακες πυραμιδες απο τους εξωγηινους Predators, τοτε που στην ηπειρο εκεινη δεν υπηρχαν παγοι, αλλα δαση, οπως δειχνει και η τριτη φωτογραφια:
  Ομοιως και στην τεταρτη ταινια του Ιντιανα Τζοουνς, "Το βασιλειο του κρυσταλλινου κρανιου" (2008) στην οποια εξωγηινοι κρυβωνται στη ζουγκλα του Αμαζονιου και το μυθικο Ελντοραντο δεν ηταν παρα το διαστημοπλοιο/ θησαυροφυλακιο τους.

  Η ταινια του Σκοτ δεν κανει κατι περισσοτερο, απο το να επαναφερει το θεμα των "Παλαιοαστροναυτων" η' "Αρχαιοαστροναυτων" στην επικαιροτητα. Εξωγηινων οντων δηλαδη, τα οποια στην απωτατη αρχαιοτητα υποτιθεται οτι επισκεφτηκαν τον πλανητη μας. Ο σκηνοθετης φερεται να ειναι οπαδος τετοιου ειδους θεωριων, συμφωνα με την συνεντευξη που εδωσε στο περιοδικο Geek (Nr. 1, Ιουλιος/ Αυγουστος 2012) σελ. 15. Οπως και ο R. Emmerich,  ο οποιος στα μεσα της δεκαετιας του 1990 γυρισε την ταινια "Stargate", στην οποια αμερικανοι κομαντος ερχονται σε επαφη μεσω μιας αστρικης πυλης, με εξωγηινους, οι οποιοι δημιουργησαν τον αιγυπτιακο πολιτισμο. Πιθανον η ταινια του Σκοτ να φιλοδοξει να αποκτησει το στατους της ταινιας του Εμμεριχ, που εκανε το θεμα των παλαιοαστροναυτων δημοφιλες στην νεολαια των '90ς. Οτι δηλαδη ειχε συμβει τις δεκαετιες του '70 και των αρχων του '80 με την αγαπητη στο κοινο σειρα "Battlestar Galactica", της οποιας εις εκ των συνδημιουργων ηταν οπαδος αιρεσης που πιστευε στους εξωγηινους. Στις αθανατες στιγμες της σειρας ανηκουν χαρακτηρες με τα ονοματα Απολλων, Αθηνα, Αδαμας, καθως και τα επεισοδια, στα οποια οι πρωταγωνιστες ταξιδευουν προς τον μητρηκο τους πλανητη, απο τον οποιο καταγονται και φτανουν σε ενα μερος, το οποιο μοιαζει με την αρχαια Αιγυπτο!

 Οι θεωριες περι επισκεψεων εξωγηινων στη γη, καθως και η συμβολη τους στην διαμορφωση και εξελιξη των διαφορων αρχαιων πολιτισμων του πλανητη, ειναι αρκετα γοητευτικες για μυθιστορηματα επιστημονικης φαντασιας και για τανιες με πλουσια ειδικα εφφε. Ας μην ξεχναμε ομως, οτι η δημοτικοτητα τους οφειλεται στον Ελβετο πρωην ξενοδοχο Εριχ φον Νταινικεν, ο οποιος μεσα στο κλιμα της δεκαετιας του '60 τις διεδωσε στο ευρυ κοινο. Τα βιβλια του με τιτλους οπως, "τα αρματα των θεων", θεωρουνται ακομα απο τα πιο ευπωλητα και συγκαταλεγονται στις λιστες των μπεστ σελερς. Προκειται οντως για μια εξελιξη, εαν αναλογιστει κανεις οτι οι τανιες με ουφο και εξωγηινους ηταν κατι ασπρομαυρες φτηνες παραγωγες β' κατηγοριας με στοιχεια τρομου και υποτυπωδη ειδικα εφφε (μινι ιπταμενος δισκος, το σκοινι απο το οποιο κρεμοταν πανω απο την μινιατουρα του Λευκου Οικου φαινοταν) που εμφανιστηκαν κατα την δεκαετια του '50.

  Ενδιαφερον εχει σε αυτο το σημειο να παρουσιαστει συνοπτικα η εξελιξη της θεωριας των Παλαιοαστροναυτων στην Ελλαδα. Κατα τη γνωμη μας, εμφαση δοθηκε στην θεωρια απο τα τελη της δεκαετιας του '80 και επειτα. Ενω εως τοτε οι επικρατουσες θεωριες στην Ελλαδα, κοντρα στην συμβατικη, οπως τις χαρακτηριζαν οι ομοιδεατες τους, ιστορια και αρχαιολογια, ησαν κυριως εκτρωματικες διατυπωσεις των υποθεσεων του Θωρ Χαιενταλ, στις οποιες αρχαιοι Ελληνες πρωταγωνιστουσαν και τα ειχαν κανει ολα (ησαν ο αρχαιοτερος λαος, ειχαν επιβιωσει της εποχης των παγετωνων και των κατακλυσμων, ειχαν ταξιδεψει ανα την υδρογειο με ιπταμενα πλοια, ειχαν λειζερ, ειχαν δημιουργησει τους πολιτισμους της Εγγυς Ανατολης, της Αιγυπτου, της Κινας, της Μσεοαμερικης), τωρα πλεον, που οι εξωγηινοι αστροναυτες ησαν της μοδας, επρεπε να πλασσαρουν το προιον τους αλλιως: Ετσι, στην Ελλαδα, οι εξωγηινοι αστροναυτες που δωσαν τα φωτα στην οικουμενη, δεν θα μπορουσαν να ειναι αλλοι απο τους γεννητορες της ελληνικης φυλης. Απο τις αρχες του μιλλενιουμ εχουν και ονομα: Τους αποκαλουν ΕΛ και λενε οτι ερχονται απο τον Σειριο ... Οι ΕΛ λοιπον ηρθαν την εποχη των παγετωνων στην γη. Δημιουργησαν τους Ελληνες. Αντικατοπτριζονται στους μυθους των αρχαιων Ελληνων ως Τιτανες, Γιγαντες, Ολυμπιοι θεοι. Τα μυστικα τους τα ξεραν μονο οι ιερεις του μαντειου των Δελφων. Καποτε εφυγαν για τα αστρα. Αλλα θα ξαναγυρισουν για να βοηθησουν τα παιδια τους, τους Ελληνες. Καπου εχουν κρυψει και κατι υπεροπλα.

  Οι θεωριες αυτες, ευρισκαν μεχρι και πριν 10 η' 15 χρονια διεξοδο μεσα απο συγκεκριμενα περιοδικα και βιβλια. Αργοτερα, προστεθηκε και η τηλεοραση. Καποια ιδιωτικα καναλια μικρης εμβελειας εχουν προσθεσει στο προγραμμα τους και εκπομπες, στις οποιες οι θεωρητικοι των ΕΛ και της Αρχαιοαστροναυτικης προσπαθουν να αναλυσουν τις αποψεις τους. Στην ουσια βεβαια λενε μισολογα, πετανε κουβεντες με μια χροια δηθεν ρητορικης ερωτησης για να απαντησουν στη συνεχεια οτι η αποκαλυψη περιεχεται στα βιβλια και τα περιοδικα τους, τα οποια διαφημιζουν απο τις εκπομπες τους και προσπαθουν να τα πουλησουν για να κονομησουν. Η νεα τεχνολογια στους υπολογιστες εδωσε επιπλεον πλατφορμες προσβασης στο κοινο. Αναριθμητες ειναι οι ιστοσελιδες, τα μπλογκς, οι παραπομπες στο φεισμπουκ περι ΕΛ που μεσω των αρχαιων Ελληνων συνεβαλλαν στην δημιουργια ολων των αλλων αρχαιων πολιτισμων. Οι ακαδημαικοι, οι ιστορικοι, οι αρχαιολογοι, ολοι αυτοι που δικαιουνται και μπορουν να μιλησουν, δυστυχως σιωπουν. Και ετσι, οι ανθρωποι αυτοι εκμεταλλευομενοι το κενο αυτο, εχοντας προσβαση σε πολλα μεσα και σε διαφορα επιπεδα, συνεχιζουν να κερδοσκοπουν εις βαρος των συνανθρωπων τους. 

 Εστω οτι οι Σκοτ και Εμμεριχ δεν ειναι τοσο πορωμενοι με το θεμα των Αρχαιοστροναυτων, αλλα απλως οτι το βλεπουν ως ενα μεσο για να δημιουργησουν περιπετειωδεις ταινιες επιστημονικης φαντασιας. Οι οπαδοι των ΕΛ κινουνται στο αντιθετο ακρο: Προσπαθουν να πουλησουν κατι το οποιο κινειται στον κοσμο της φαντασιας - διοτι, ειτε θελουμε, ειτε οχι, δεν υπαρχουν αποδειξεις οτι ειχαν ερθει εξωγηινοι στη γη - ως πραγματικο γεγονος για να πλουτισουν.

Keine Kommentare: