Freitag, 9. November 2012

ΣΑΝ ΣΕ ΚΟΜΙΚΣ.


Οταν ημουν πιτσιρικας, μεσα και τελη της δεκαετιας του '80, διαβαζα κομικς. Μου αρεσε ιδιαιτερα το ασπρομαυρο κομικς Σπαιντερμαν/ Ανθρωπος Αραχνη, που εξεδιδε τοτε η Καμπανας Ελλας. Εντυπωσιακες μου φαινοντουσαν οι εικονες στα καρεδακια, στις οποιες ο Σπαιντερμαν αιωρουνταν πανω απο τους ουρανοξυστες της νεας Υορκης. Ο καλλιτεχνης μετεφερε συχνα την οπτικη γωνια προς τα κατω. Εβλεπες τοτε αστεγους, ζητιανους και κακοποιους να κινουνται αναμεσα στα σοκκακια της πολης. ενα απο τα συνηθισμενα σκηνικα στα κομικς αυτα ηταν, οταν ο Σπαιντερμαν επενεβαινε για να σταματησει καποια ληστεια, να σωσει ανθρωπους απο τους καοκοποιους που τους απειλουσαν με οπλα.





 Μεγαλωσα με την εντυπωση οτι ετσι πρεπει να ειναι στην Νεα Υορκη και κατ' επεκταση στην Αμερικη: Πολυβουες πολεις, γεματες σκοτεινα δρομακια και εγκληματικοτητα. Γεματες πεινασμενους ζητιανους. 

 Δεκαετιες αργοτερα, αυτα που εβλεπα στα κομικς του Σπαιντερμαν και αργοτερα και του Μπατμαν, τα ζω και εγω και πολλοι γνωστοι μου στην Αθηνα. Τραγικη ειρωνεια; Μοιαζει με αστειο, αλλα ειναι πραγματικοτητα. Φαινεται απιστευτο, σαν να ξεπηδησαν οι εικονες που βλεπω στην Αθηνα απο κομικς: Ζητιανοι, αστεγοι, ανεργοι, μικροκακοποιοι. Παρανομοι μεταναστες που τριγυρνουν με καροτσια γεματα παλιοσιδερα η' σφαζονται μεταξυ τους. Συμποιτες μας που ψαχνουν στα σκουπιδια για φαγητο. Χρυσαυγιτες που απαιτουν να τους δωσεις πιστοποιητικο ελληνικοτητας και σεξουαλικης κατευθυνσης για να μην σε χτυπησουν, αμα λαβουν την κατ' αυτους λαθος απαντηση. Παμπλουτοι μεγαλοκαρχαριες του πολιτικου, δημοσιογραφικου και λοιπου κατεστημενου που κυκλοφορουν ανενοχλητοι, τη στιγμη που θα επρεπε να λογοδοτησουν για σκανδαλα στη δικαιοσυνη. Ανηλικες κοπελες κανουν πιατσα σε κεντρικους δρομους. Αλλοι παιρνουν και αλλοι πωλουν ναρκωτικα σαν να μην τρεχει τιποτε. Ο ρατσισμος κυκλοφορει μεσα εξω απο τα σχολεια.




 Η Αθηνα μοιαζει να εχει γινει κακεκτυπο της φανταστικης Γκοθαμ. Δυστυχως, ζουμε στην πραγματικοτητα. Η ζωη μας δεν ειναι κομικς. Δεν υπαρχει κανενας Σπαιντερμαν η' Μπατμαν εκει εξω για να μας σωσει...











Keine Kommentare: