Samstag, 2. August 2014

My life with Cholesteatoma.

Ειναι περιεργο γιατι και πως - θα μπορουσε ο Ταλας να ειχε γραψει νωριτερα για αυτο. Ποτε δεν ειναι αργα ομως, ειδικα για την εξιστοριση τετοιων περιστατικων. Ισα ισα που ο χρονος οχι μονο μπορει να επουλωσει πληγες, αλλα να βαλει σε δευτερες, εποικοδομικοτερες σκεψεις. Με βιασυνες δεν θα καταφερει πολλα. 

 Ας παρει ομως τα πραγματα απο την αρχη και με τη σειρα: Οπως ειχε αναφερει και στο παρελθον, καποια προβληματα υγειας εμφανιστηκαν απο την ανοιξη του 2011. Λογω φορτου εργασιας και αγχους να προλαβει deadlines και ολα τα σχετικα, ο Ταλας οχι μονο ειχε αγχος, αλλα παρουσιασε και ερεθισμο στο αριστερο του ματι απο τον Μάιο του 2011. Ο ερεθισμος υποχωρησε τον επομενο μηνα, οταν και ταξιδεψε στην Αιγυπτο. Κατα την διαρκεια της εκεί παραμονής του για επαγγελματικους λογους, επεσε κι αυτος θυμα της "traveler´s diarrhoea" (της διαρροιας των ταξιδιωτων), την οποια ομως αντιμετωπισε αποτελεσματικα με την καταλληλη θεραπευτικη αγωγη. Τα προβληματα ομως δεν εληξαν εκει. Λογω κακης κατασκευης των αυτιων του, εμπαινε μερικες φορες νερο μεσα, το οποιο και συχνα εμενε. Ειδικα στο αριστερο αυτι ειχε την αισθηση οτι ηταν σαν βουλωμενο. Μολονοτι το καθαριζε τακτικα, και με πετσετες, και με βατες, η αισθηση αυτη υπηρχε, μεχρι που καποια στιγμη υποχωρησε απο μονη της.

 Πιθανον στις συνθηκες που επικρατουσαν σε εκεινην την χωρα να οφειλεται η αποδυναμωση του οργανισμου του κατα τον ερχομενο χειμωνα, αφου εντος των μηνων Νοεμβριου και Δεκεμβριου 2011 αρωωστησε σοβαρα και βαρεια απο πνευμονία, η οποια τον κρατησε για αρκετες εβδομαδες μακρυα απο τα καθηκοντα του. Λιγες εβδομαδες πριν απο τα Χριστουγεννα εγινε καλα, αφου και σε αυτη την περιπτωση ακολουθησε ειδικη φαρμακευτικη αγωγη. Το μικροβιο ομως απο την Αιγυπτο συνεχισε να επηρρεαζει τον οργανισμο του. Συχνα υπεφερε απο κρισεις διαρροιας, της ιδιας μορφης με την Αιγυπτο, ενω μερικες φορες, ειδικα κατα την ανοιξη, το αριστερο του ματι πριζοταν και παλι - ποτε το εσωτερικο ανω, ποτε το εσωτερικο κατω βλεφαρο εμφανιζε κατι σαν "κριθαρακι". Οι γιατροι του συνεστηναν μονο αλοιφες και κολλυρια για το ματι. Για το στομαχι επαιρνε immodium.Το ερχομενο καλοκαιρι, ξαναεμφανιστηκε - για καμποσο καιρο - το βουλωμα στο αριστερο αυτι απο νερο, το οποιο με πετσετες και βατες προσπαθουσε να ξεβουλωσει. Μεχρις που εφτασε η ανοιξη του 2013 και νεα, περιεργα συμπτωματα εμφανιστηκαν ...

 Ενα πρωινο του Απριλιου 2013 - πριν απο το Πασχα της χρονιας εκεινης - ξυπνησε με ζαλαδες και πονοκεφαλους. Δεν ηταν ομως οι συνηθισμενες ζαλαδες. Ειχε την αισθηση οτι το δωματιο γυριζε γυρω απο αυτον. Δεν μπορουσε να σταθει ορθιος. Ξαπλωμενος αισθανοταν οτι ειχε αναγουλες. Πεινουσε απο την μια μερια, οταν ομως ετρωγε κατι, το εκανε εμετο. Οι ιλλιγγοι ("vertigo effect") κρατησαν περι τις δυο εβδομαδες - αλλο ενα μεγαλο διαστημα απουσιας απο τα καθηκοντα του. Κατα την διαρκεια του Πασχα 2013 αισθανοταν ενταξει - μονο που το αριστερο του αυτι ειχε παλι βουλωσει, επειδη ειχε μεινει λιγο νερο μεσα και δεν ακουγε καλα. Τον Ιουνιο ομως ειχε περασει το προβλημα αυτο. 

 Τοτε ετυχε να ερθουν δυο γνωστοι του που χρειαζονταν την βοηθεια του για κατι δουλειες τους στο Μαγδεβουργο. Πηγε μαζι τους και εμειναν μια εβδομαδα. Απο την δευτερη μερα ομως, επανεμφανιστηκαν οι ιλλιγγοι. Δεν ηξερε τι να κανει και γιατι του συμβαινει αυτο. Μηπως φταιει ο καιρος; Τοσο τον Απριλιο, οσο και τον Ιουνιο του 2013, τις μερες που τον επιασε ο ιλλιγγος εκανε πολυ ζεστη - ασυνηθιστα υπερβολικη ζεστη για τις εποχες εκεινες. Ενας εκ των δυο γνωστων τον συμβουλεψε να παει σε ωτορυνολαρυγγολογο για εξεταση. Εκεινος εκρινε ετσι ως βετερανος οδηγος αγωνων ταχυτητας που ειχε παρομοια προβληματα λογω του αθληματος. 

 Επιστρεφοντας απο το Μαγδεβουργο, ο Ταλας επικοινωνησε με μια γνωστη του, η οποια του συνεστησε σχετικους γιατρους για το θεμα του. Αναρρωσε το Σαβ/κο, αφου αισθανοταν καλυτερα και απο την επομενη εβδομαδα εκλεισε ραντεβου. Η γιατρος που τον εξετασε σοκαριστηκε: Αποκαλυφθηκε οτι το αριστερο του αυτι επασχε απο Cholesteatoma - μια παθηση στην οποια λογω κατασκευης του αυτιου, νερο που μενει και κερι που σπρωχνεται στο εσωτερικο με τις βατες, κολλανε κοντα στο οστο πανω ή διπλα στο τυμπανο (βλ. εικ. κειμενου εντ.). Με τον καιρο η μαζα αυτη μεγαλωνει, αυξανεται και πιεζει το οστο, το οποιο ειναι κατω απο το πλαινο μερος τμηματος του εγκεφαλου, δημιουργωντας οχι μονο περιοδικη κωφωση, αλλα και τους ιλλιγγους. Η γιατρος εμεινε ψυχραιμη και το ξεκαθαρισε ψυχρα: "Ταλα, η περιπτωση σου χρηζει αμεσης χειρουργικης επεμβασης/ καθαρισμου του εσωτερικου αριστερου ωτος! Οι ιλλιγγοι ηταν προειδοποιητικοι της καταστασης. Το επομενο κρουσμα ιλλιγγων - εαν και οταν εμφανιστει - μπορει να αποβει μοιραιο! Δεν υπαρχουν χρονικα περιθωρια για χασιμο, πρεπει να παρθει το ρισκο της εγχειρησης, εαν θελεις να ζησεις!". Στη συνεχεια επικοινωνησε με μια κλινικη και του εκλεισε ραντεβου. Το απογευμα της ιδιας μερας ο Ταλας βρισκοταν στην κλινικη - αυτος, που ελπιζε σε ολη του την εως τωρα ζωη οχι να μην πατησει, αλλα ουτε εξω απο νοσοκομεια/κλινικες, αστυνομικα τμηματα, στρατοπεδα, οικονομικες εφοριες και δικαστηρια να μην περασει (και δυστυχως εχει αθετησει τον λογο του για τουλαχιστον για τα μισα απο αυτα!) - με ενα βαλιτσακι με τα βασικα. Θα περνουσε μια εβδομαδα περιπου εκει για την εγχειρηση.   

 Η κατασταση στο συγκεκριμενο γερμανικο νοσοκομειο ηταν υποφερτη. Δεν μυριζε τοσο εντονα οινοπνευμα, οπως τα ελληνικα νοσοκομεια. Στους διαδρομους και ενω ετοιμαζε τα προκαταρκτικα για την εισαγωγη του, εβλεπε ηλικιωμενους πανω στα συρωμενα κρεββατια με τους ορους. Ταλαιπωρημενους απο τις αρρωστιες. Οι νοσοκομες, ψυχραιμες και ντομπρες (εχουν δει πολλα τα ματια τους) προσαθησαν να διασκεδασουν τις εντυπωσεις. Ο Ταλας δεν ηταν πιτσιρικος πλέον. Επαιξε κι αυτος το παιχνιδι. Του βαλαν βελονα και ορο στο χερι και τον οδηγησαν στο απεναντι κτηριο, το οποιο ηταν μεσα σε ενα παρκο. Θα εμενε σε ενα τετρακλινο δωματιο. Υπηρχαν τουαλετα, ντους και ντουλαπια. Το καθε κρεββατι ειχε την δικη του τηλεφωνικη συσκευη. Οι ωρες επισκεψης κοινου ησαν μονο το απογευμα και εως τις 8 το βραδυ. 

 Ο Ταλας εμεινε περι τις 6 μερες στην κλινικη. 3 μερες μετα την εισοδο του εγχειριστηκε. Η εγχειριση ειχε επιτυχια. Το εσωτερικο του αριστερου αυτιου καθαριστηκε. Τοποθετηθηκε μαλιστα και ενας μικρος δακτυλιος απο τιτανιο εσωτερικα, ωστε να αναπτυχθει γυρω του ο φθαρμενος μυικος ιστος. Πριν την εγχειρηση, διαφοροι γιατροι περνουσαν και τον εξεταζαν, ενω ο αναισθησιολογος του υπεδειξε την διαδικασια, αφου συμπληρωσε (ο Ταλας) και την σχετικη φορμα. Αυτο που τον στενοχωρησε ηταν, οτι ολοι οι αλλοι συγκατοικοι ειχαν επισκεψεις απο τους φιλους και τους συγγενεις τους - ο Ταλας, τιποτε. Μονο αυτη η γνωστη του ηρθε να τον δει 2-3 φορες. Εστειλε σμς, τηλεφωνησε, αλλα αλλοι γνωστοι του απο την πολη δεν εμφανιστηκαν. Οι επομενες εβδομαδες μετα την εγχειρηση περασαν με τον Ταλα να αναρρωνει και να επισκεπτεται τακτικα την γιατρο που εκανε την αρχικη διαγνωση, αλλα και την φιλη της και συναδελφο της που τον εγχειρησε για τσεκ απς και τεστ ακοης. Μετα την πρωτη και σωτηρια επεμβαση περι τα τελη Ιουνιου 2013 ακολουθησε και δευτερη - μικροτερης κλιμακας (εμεινε μονο 2 μερες στην κλινικη) - στο ιδιο νοσοκομειο και απο την ιδια γιατρο γυρω στα τελη Ιανουαριου 2014. Εγινε ενας ελεγχος και νεος καθαρισμος του αριστερου αυτιου. Ο δακτυλιος απο τιτανιο αντικατασταθηκε απο αλλον. Ελεγχθηκε επισης και το δεξιο αυτι, το οποιο κατα την γιατρο εχε αρχισει να εμφανιζει παρομοια συμπτωματα με το αριστερο. Ειναι ομως παρα πολυ νωρις για εγχειρηση στο δεξι αυτι.

 Η ουσια ειναι, οτι η πρωτη επεμβαση ηταν σωτηρια για τον Ταλα. Η ακοη στο αριστερο αυτι δεν εχει βελτιωθει - πιθανον να μην βελτιωθει ποτε. Απο το δεξι ακουει ακομα καλα. Πρεπει να ασκει την τεχνικη "Valsava Manöver" (κλεινεις τη μυτη και φυσας για να ξεβουλωσουν τα αυτια) τακτικα. Η ολη ιστορια - οχι μονο οι εγχειρησεις και η διαμονη στην κλινικη, αλλα και οι επισκεψεις στους γιατρους, οι συνταγογραφησεις, τα τεστ ακοης - του κοστισαν ενα σωρο χρηματα. Χρηματα που πληρωσε απο την τσεπη του (λογω προβληματων στην ασφαλεια του) και τα οποια πιθανον να αργησει πολυ να αναπληρωσει. Εχασε πολυτιμο χρονο μεταξυ Ιουνιου 2013 και Μαρτιου 2014 εξαιτιας των προβληματων υγειας του - χρονο που τωρα, εδω και λιγους μηνες, καλειται να αναπληρωσει. Εφεξης δεν μπορει να απολαυσει τα καλοκαιρια και τα μπανια στη θαλασσα. Το μαλλι πρεπει για ευνοητους λογους να ειναι κοντοκουρεμενο και να λουζεται χρησιμοποιωντας ειδικα καλυμματα για τα αυτια. Σε καμια περιπτωση δεν πρεπει να εισερχεται νερο στα αυτια. Προσοχη χρειαζεται επισης στα αεροπορικα ταξιδια λογω αυξομειωσης του υψους της πτησης που μπορει να επηρρεασει την ακοη. Αυτο που μετραει πανω απο ολα ομως ειναι, οτι ο Ταλας ειναι ζωντανος. Ισως οχι 100% υγιης - ευτυχως και ισως ως συνεπεια της φαρμακευτικης αγωγης και της διατροφης στην κλινικη, το μικροβιο υπευθυνο για την διαρροια εξαφανιστηκε και οι ερεθισμοι στο αριστερο ματι υποχωρησαν - αλλα ζωντανος για να απολαυσει το πολυτιμο δωρο της ζωης ...
 

Keine Kommentare: