Προχτες αναδημοσιευτηκε αρθρο του κυριακατικου "Εθνους" σε ιστοσελιδα με υψηλη επισκεψιμοτητα. Παρομοιου περιεχομενου αρθρο ειχε δημισευτει προσφατα και στα "Νεα", ενω το περιοδικο "Νιτρο" του περασμενου μηνος ειχε ασχοληθει σε συνοπτικο κειμενο με το θεμα.
Ο κεντρικος αξονας των τριων αυτων εντυπων ηταν "η γενια των 700 ευρω" (παραβλ. με αντιστοιχο κειμενο στο παρον ιστολογιο) και συγκεκριμενα η διαπιστωση οτι, συμφωνα με τις στατιστικες, μεσα στην τελευταια δεκαετια εχουν μεταναστευσει γυρω στους 500.000 ελληνες σε χωρες του εξωτερικου - κυριως δε στην κεντρικη Ευρωπη, αλλα και στις Η.Π.Α. Δεν ειναι μονο τα αριθμητικα στοιχεια - εαν οντως ισχυουν - που εντυπωσιαζουν (η μεταναστευση θα συνεχιστει και τα επομενα χρονια συμφωνα με τα δημοσιευματα). Κυριως ειναι η διαπιστωση οτι φευγουν στο εξωτερικο, οχι ανιδεικευτοι εργατες, οπως στις δεκαετιες 1950 - 1960, αλλα πτυχιουχοι παν/μιων, συχνα δε κατοχοι μεταπτυχιακων και διδακτορικων τιτλων, με γνωσεις ξενων γλωσσων και εφαρμογης μοντερνων τεχνολογιων! Λογικο για μια χωρα τοσο μικρη, οπως η Ελλαδα, στην οποια τα "βυσματα", τα "ρουσφετια", οι "κουμπαροι" και τα "γαλαζοπρασινα παιδια" κοβουν και ραβουν. Που να χωρεσει η Ελλαδιτσα ολους τους επιστημονες!
Ενα αλλο στοιχειο που διαπιστωθηκε στην διαδικτυακη συζητηση - στην εν λογω ιστοσελιδα που εκανε την αναδημοσιευση μπορει ο οποιοσδηποτε να συμμετασχει με γραπτα σχολια επι του θεματος - ειναι ποσο πορωμενος ειναι ο κοσμος με την ολη αυτη κατασταση. Ειδικα δε η γενια των 700 ευρω - ολοι ειναι απογοητευμενοι και θυμωμενοι με την παρουσα οικονομικη, κοινωνικη, επαγγελματικη και πολιτικη κατασταση. Τα αιτια ειναι γνωστα, δεν θα αναφερθουν εδω. Γινεται ομως τοσο φανερο το οτι ο καθενας κοιταει τον εαυτουλη του και πως θα την σκαπουλαρει. Ολοι παραδεχομαστε οτι "η Ελλαδα τρωει τα παιδια της", οτι το συστημα ειναι σαπιο, οτι επικρατει η αναξιοκρατια. Αλλα κανεις δεν προσπαθει να κανει κατι για να αλλαξει την κατασταση. Καποιοι νομισαμε οτι η τωρινη γενια θα ειναι καλυτερη. Δυστυχως σε πολλες περιπτωσεις γινεται φανερο οτι οι σημερινοι νεοι μεταφερουν και αναπαραγουν τα κομπλεξ των προηγουμενων γενεων. Λαμογια, φαταουλισμος, κομπορρυμοσυνη, αγενεια, αλαζονια. Ειναι οντως περιεργο και οπως ανεφερε και ο φιλος Λευτερης, ειναι ακομη ακατανοητο γιατι δεν εχουμε μπουκαρει ακομα μεσα στην Βουλη. Η χωρα θυμιζει σε ορισμενους τον "Τιτανικο", ο οποιος βυθιζεται σιγα σιγα. Επομενο ειναι, αυτοι που πιστευουν ετσι, να βλεπουν την φυγη στο εξωτερικο ως μοναδικο σωσιβιο σωτηριας.
Τιθενται εδω ομως τα ερωτηματα: Ειναι πραγματι τοσο ροδινα τα πραγματα στο εξωτερικο; Σιγουρα οποιος μεταναστευσει εξω με τα πτυχια του θα βρει αμεσως μονιμη και καλη δουλεια με υψηλες απολαβες; Μερικοι σχολιαστες του κειμενου της ιστοσελιδας εδωσαν θετικη απαντηση και παραδειγματα. Καποιοι ελαχιστοι ομως, οι οποιοι εκδηλωσαν αμφιβολιες και συνεστησαν ψυχραιμια στην ολη αυτη ταση μεταναστευσης - την οποια περιεργως προβαλουν τουλαχιστον 3 εντυπα μαζι μεσα σε ελαχιστο χρονικο διαστημα οπως προαναφερθηκε - αποπεμφθηκαν απο την ιστοσελιδα με ειρωνιες και βρισιες τυπου "εισαι προβοκατορας", "εισαι κακομοιρης" κτλ. Λες και απαγορευσαν στους αλλους την εξοδο απο την χωρα!
Στο σημειο αυτο πρεπει να γινει μνεια και στα εξης δεδομενα: Αυτοι οι οποιοι απαντησαν θετικα στα σχολια, οτι ολα ειναι τελεια στο εξωτερικο, με υψηλους μισθους κτλ. προερχονται κυριως απο τους χωρους της οικονομικης επιστημης (managment, consulting, business administration, logistics, αλλα και υπαλληλοι τραπεζων) και της τεχνολογιας (μηχανικοι, γραφιστες, τεχνικοι ηλ. υπ/στων), εργαζονται δε κυριως στις αγγλοφωνες χωρες (Η.Π.Α., Mεγ. Βρετανια). Και παλι ομως, ολα αυτα δεν πειθουν αρκετα. Προκειται ασφαλως για ορισμενες επιτυχημενες περιπτωσεις απο τους κλαδους αυτους. Τι γινεται λ. χ. ομως με τις ανθρωπιστικες επιστημες στις χωρες της κεντρικης Ευρωπης και των Η.Π.Α.; Ποσες δυνατοτητες εχει να εργαστει καποιος οποιος σπουδασε αυτο το οποιο πραγματικα αγαπουσε και δεν ακουσε τους γονεις του η´ δεν επηρρεαστηκε απο τις διαφημησεις των τυχον κεντρων ελευθερων σπουδων, Ι.Ε.Κ. η´ κολλεγιων, να σπουδασει "το επαγγελμα του μελλοντος"; Γιατι πρεπει να ισχυουν και στις επιστημες "δυο μετρα και δυο σταθμα"; Γιατι ειναι τοσο δυσκολο να σταδιοδρομησει αυτος ο οποιος σπουδασε π. χ. παλαιοντολογια, εθνολογια, φιλοσοφια η´ ασσυριολογια; Ποιος η´ ποιοι παιρνουν τις αποφασεις για αυτο;
Οι αποριες προερχονται κατα κυριο λογο απο τις προσωπικες εμπειριες του Ταλα - ενος νεου ανθρωπου απο την γενια των 700 ευρω. Με σπουδες ανθρωπιστικων επιστημων σε Γερμανια και Μεγ. Βρετανια, πρακτικη εξασκηση στο εξωτερικο, πλουσιες επαγγελματικες εμπειριες. Και παρολα αυτα, ανευ μονιμης επαγγελματικης στεγης εδω και αρκετους μηνες. Αν και ζει στην Γερμανια, αν και εχει κανει τοσες αιτησεις. Δεν ειναι φυσικα και ο μοναδικος. Τι φταιει;
Για αυτο και συνισταται προσοχη σε τετοιου ειδους κειμενα που φανατιζουν. Σαφως και το βιοτικο επιπεδο στην κεντρικη Ευρωπη ειναι υψηλοτερο, αμφιβολλο ομως ειναι, αν ολοι αυτοι οι μεταναστες επιστημονες βολευτουν επαγγελματικα σε χωρες, τις οποιες καλα καλα δεν γνωριζουν. Γιατι να παρει π.χ. ο Αγγλος, ο Γαλλος, ο Γερμανος τον Ελληνα με το πτυχιο του ελληνικου παν/μιου και οχι τον συμπατριωτη του, που στο κατω κατω γνωριζει και την ιδοσυγκρασια και την γλωσσα καλυτερα; Ψυχραιμια λοιπον, μην πορωνομαστε αμεσως, αλλα να το ψαχνουμε το θεμα εις βαθος. Νομιζω οτι οι σκεψεις που εξετεθησαν εδω, δειχνουν ποσες πτυχες εχει το θεμα. Και οπως λενε και οι παλιοι: "Πισω εχει η αχλαδα την ουρα".
3 Kommentare:
Καλησπέρα και καλό χειμώνα,
Έχεις δίκιο στις επισημάνσεις σου. Για τις άλλες επιστήμες δεν έχω ξεκάθαρη άποψη, αλλά για τις ανθρωπιστικές η κατάσταση είναι δύσκολη στην Ευρώπη και θα τολμούσα να πω τραγική στη Γερμανία. Πολλοί Έλληνες επιστήμονες έφυγαν στο εξωτερικό με την ελπίδα – αν όχι σιγουριά – ότι τα πράγματα θα είναι πιο αξιοκρατικά, ότι ναι μεν θα ξεσκιστούν αλλά θα ανταμειφθούν. Και απογοητεύτηκαν. Ιδιαίτερα στον ακαδημαϊκό τομέα, όπου χωρίς διασυνδέσεις, «προστάτες» και «γλείψιμο» απλά δεν προχωράς. Λίγες θέσεις, πολύς ανταγωνισμός και μάλιστα πολλές φορές αθέμιτος. Ακόμη και αξιοκρατικά να είναι τα κριτήρια, ο Γερμανός θα πάρει τον Γερμανό. Που ξέρει και τη γλώσσα και τη νοοτροπία.
Δεν θα ξεχάσω έναν καθηγητή που μου είπε σε ένα συνέδριο με απέχθεια «έχουν γεμίσει τα πανεπιστήμια με Ιταλούς». Και το είπε με θράσος σε εμένα, έναν ξένο!
Σε εχαριστω φιλε, ευχομαι και εγω με την σειρα μου καλο χειμωνα και να πανε ολα καλα.
Προσπαθω να μην βλεπω τα πραγματα μονοπλευρα, για αυτο και εγραψα το συγκεκριμενο κειμενο.
Κατα την αποψη μου, και στις αλλες ειδικοτητες δεν ειναι τοσο ροδινη η κατασταση. Ναι μεν υπαρχουν 27 χωρες στην Ε.Ε., οπως εγραψε καποιος, αλλα ποσοι ελληνες γνωριζουν απταιστα π.χ. τσεχικα, δανεζικα η´πορτογαλλικα; Αλλα και στην Αγγλια να παμε,ο ελληνας με την χαρακτηριστικη του προφορα θα δυσκολευτει.
Γενικα με ενοχλησε ολη αυτη η φανατιλα. Για να μην σε κουραζω, σου συστηνω την ιστοσελιδα http://www.omhroi.gr . Ειδικα το κειμενο της κας. Μ. Ψαρα- αναδημοσιευση απο το "Εθνος".
Δημοσιευτηκε στην εν λογω ιστοσελιδα την Τριτη. Κοιτα τα σχολια των αλλων για το θεμα!
Μεγαλη κηνητικοτητα γνωρισε το εν λογω θεμα αυτο το Σαβ/κο! Πρωτα η κυρια Κατια Αντωνιαδου δημοσιευει ρεπορταζ στην "Ελευθεροτυπια" του Σαββατου 11.10. Την αμεσως επομενη μερα το "Εθνος της Κυριακης" φιλοξενει αρθρο της κυριας Μαριας Ψαρρα.
Οι ομοιοτητες μεταξυ των δυο κειμενων, τα οποια συμπεριλαμβανουν και συνεντευξεις επιτυχημενων συμπατριωτων, ειναι εμφανεις. Κατα τα αλλα επαναλαμβανουν το γνωστο μοτιβο: Προβολη ορισμενων επιτυχημενων μεταναστων- επιστημονων στους γνωστους τομεις εξειδικευσης.
Τι προσπαθουν να επιτυχουν με αυτα ομως; Να ξεσηκωσουν τον κοσμο να φυγει; Οποιος θελει και νομιζει οτι μπορει, ας δοκιμασει. Αλλα μην νομιζει οτι ολα ειναι τελεια στο εξωτερικο και θα βολευτει αμεσως με δουλεια κτλ. Πρωτα πρωτα, δεν μπορεις να κλεισεις σπιτι για Λονδινο απο Αθηνα μεσω Ιντερνετ! Και να μπορεσεις, θα ιδρωσεις πολυ πρωτα. Μετα, μεσολαβει και καποιο διαστημα απο το που θα εγκατασταθεις σε ξενη χωρα, να συνηθησεις τον τροπο ζωης, το φαγητο κτλ., μεχρι να βρεις καποια δουλεια. Πως θα τα βγαλεις περα μεχρι τοτε; Μπορει να παρει και μηνες μεχρι να παρεις "το πρασινο φως". Το σκεφτηκε αυτο κανενας; Επειτα ειναι η ξενη γλωσσα. Δεν πα να εχεις και Proficiency! Ο ινδος και ο πακιστανος που εχει μεγαλωσει στην Αγγλια και εχει ολοκληρωσει στην χωρα αυτη την δευτεροβαθμια εκπαιδευση, εχει πολυ μεγαλυτερες πιθανοτητες για ευρεση εργασιας. Ο ελληνας που ερχεται απο την πατριδα του και θελει να εργαστει στο Λονδινο, με τι αγγλικα θα συνεννοηθει με τους γυρω του εκει, οταν δεν εχει μπορεσει να εξασκηθει στον τροπο ομιλιας και προφορας - πραγματα που δεν γινονται στα ελληνικα φροντιστηρια ξενων γλωσσων;
Καπως προπαγανδιστικα φαινονται να ειναι τα δυο ρεπορταζ. Προβλεπεται φανατιλα να ξεσπασει. Σε λιγο δεν θα πεφτει ουτε καρφιτσα στα αεροδρομια, αμα συνεχιστει η κατασταση αυτη...
Kommentar veröffentlichen