"Ειχα καποτε ακουσει για μια ιστορια με πρωταγωνιστη τον φιλοσοφο Διογενη απο την Σινωπη, τον επονομαζομενο και "Κυνικο".
Ποτε ακριβως γεννηθηκε δεν ειναι γνωστο. Καποιοι λενε το 412 π. Χ., καποιοι αλλοι το 404 π. Χ. και καποιοι τριτοι, το 399 π. Χ. Ως ημερομηνια θανατου του, αναφερεται το ετος 323 π. Χ. - την ιδια μερα που εξεπνευσε και ο Μεγας Αλεξανδρος. Τα τελευταια χρονια της ζωης του τα περασε στην Κορινθο, σαν παιδαγωγος των γιων του εμπορου Ξενιαδη, ο οποιος τον αγορασε στην Κρητη, οπου τον ειχαν φερει πειρατες για σκλαβο. Τον ειχαν πιασει οταν εφυγε απο την Αθηνα για ενα ταξιδι στην Αιγινα.
Στην Αθηνα ειχε καταφυγει, διοτι τον ειχαν εξορισει απο την Σινωπη. Εμαθητευσε κοντα στον Αντισθενη, ο οποιος ηταν μαθητης του Σωκρατους.
Η ιστορια που εμαθα, θυμιζει συντομο ανεκδοτο. Αναφερεται απο τον Διογενη τον Λαερτιο (vi. 41) και εχει ως εξης: Ο Διογενης συνηθιζε να γυροφερνει στην Αγορα των Αθηνων καταμεσημερο, με λιακαδα, κρατωντας ενα αναμμενο φαναρι στα χερια του. Οι Αθηναιοι που τον εβλεπαν, τον ρωτουσαν τι συμβαινει και αυτος τους απαντουσε: "Ανθρωπον ζητω!"
Φανταζομαι οτι θα αποτελουσε πολυ αστειο θεαμα. Οι πολιτες θα γελαγαν μαζι του και σιγουρα τον περνουσαν για τρελο. Οταν εμαθα την ιστορια αυτη, ημουν παιδακι και σκεφτομουν και εγω ετσι. Με το περασμα των χρονων και ενω μεγαλωνα, αρχισα να σκεφτομαι τι εννοουσε με την ενεργεια του αυτη ο Διογενης. Αργησα να καταλαβω, αλλα τωρα συνειδητοποιω. Δεν το βρισκω πλεον αστειο. Νομιζω οτι κατανοω τι ηθελε να πει ο Διογενης. Και εγω "ανθρωπους" ψαχνω. Θα τους βρω αραγε;"
N. T.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen