Montag, 27. Oktober 2008

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΙΧ.

Ελληνες αρχιτέκτονες αναπλάθουν τα Τίρανα

Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ
[ Πηγη: Ελευθεροτυπια, 27.10.08]

Διά χειρός Ελλήνων αρχιτεκτόνων θα γίνει η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου των Τιράνων στην Αλβανία. Ενας μεγάλος περίπατος στα πρότυπα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας θα δημιουργηθεί. Διαμορφώνεται, δηλαδή, μια πράσινη οικολογική ζώνη πεζοδρόμων που θα συνδέει τα μνημεία και θα οργανώνει υπαίθριους εκθεσιακούς χώρους, καθιστικά και χώρους αναψυχής σε μορφή μουσικού πενταγράμμου.

Ο αρχιτέκτονας Νίκος Φιντικάκης, το γραφείο του οποίου («Σύνθεση και Ερευνα ΕΠΕ, Γ. Αλμπάνης-Ν. Φιντικάκης») κέρδισε το βραβείο του Ευρωπαϊκού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού (έναντι 8 κοινοπραξιών ευρωπαϊκών μελετητικών γραφείων), παρουσίασε μια πράσινη βιοκλιματική και απόλυτα οικολογική ζώνη πεζοδρόμων. Οι πεζόδρομοι αυτοί θα διαπερνούν τα ιστορικά μνημεία του κέντρου των Τιράνων και θα ενώνουν το παλιό Κάστρο με την ιστορική γέφυρα δίπλα στον κεντρικό ποταμό των Τιράνων, τον Λάνα.

Ο Νίκος Φιντικάκης παρουσίασε πρόσφατα τη βραβευμένη πρότασή του σε δημόσιες εκδηλώσεις οργανωμένες από τον υπουργό Πολιτισμού της Αλβανίας και τον δήμαρχο των Τιράνων. Ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε στις αρχές του 2008 αφορούσε την επιλογή και ανάπλαση των ιστορικών κέντρων τριών αλβανικών πόλεων. Η ελληνική ομάδα πρότεινε την επιλογή των Τιράνων, της Κρούγιας και της Χειμάρρας. Η πρόταση είχε τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Πολιτισμού της Αλβανίας Ιλι Πάνγκο και της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ετυχε επίσης της υποστήριξης των δημοτικών αρχών των πόλεων, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την υλοποίηση των μελετών. Οι αρχιτεκτονικές μελέτες των τριών αλβανικών πόλεων αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2009, οπότε και θα δημοπρατηθεί η κατασκευή τους.

Ο Ελληνας αρχιτέκτονας κλήθηκε πριν από λίγες μέρες και παρουσίασε τη βραβευμένη πρότασή του σε δύο δημόσιες εκδηλώσεις, που έγιναν στο ιστορικό κέντρο των Τιράνων. Η μια οργανώθηκε από τόν υπουργό Πολιτισμού και η άλλη από τον δήμαρχο Τιράνων, τον διάσημο και τολμηρό στις επιλογές του Εντι Ράμα. Ο Νίκος Φιντικάκης έδειξε πως διαμορφώνεται ένας πράσινος λόφος πολιτιστικών εκδηλώσεων γύρω από το σημερινό κοινοβούλιο των Τιράνων, το οποίο θα μετατραπεί σε Ακαδημία Επιστημών. Η περιβαλλοντική αυτή ζώνη θα τέμνεται καθέτως με ξύλινους πεζόδρομους, οι οποίοι θα ενώνουν τα βασικά πολιτιστικά σύγχρονα και παλαιά κτίρια της πόλης, όπως το δημαρχείο με την Ακαδημία των Τεχνών και το παλαιό Κάστρο, το Κοινοβούλιο και την πράσινη ζώνη του ποταμού Λάνα. Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσει θα είναι βεβαίως οικολογικά και οι βαφές ψυχρές για τη μείωση της απορρόφησης της θερμότητας. Εχουν γίνει ήδη, όπως μας είπε, θερμικές μετρήσεις από το Εργαστήριο Φυσικής Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, με υπεύθυνο τον καθηγητή Μ. Σανταμούρη. «Κι επειδή τα Τίρανα παρουσιάζουν μεγάλο βαθμό υγρασίας, θα δημιουργηθεί ένα ειδικό υπόγειο κανάλι φυσικού δροσισμού των πεζοδρόμων ενταγμένο σε μια συνεχή σχισμή του εδάφους, η οποία παράλληλα θα φωτίζεται με ειδικούς φωτισμούς. Ετσι θα δημιουργείται η αίσθηση ενός φωτισμένου πεζόδρομου στους χρωματισμούς του ουράνιου τόξου. Ενώ τα καθιστικά σαν νότες πενταγράμμου θα αποδίδουν μουσικότητα στην πόλη».
...................................................................................................
Τα Τιρανα θα τα αναπλασουν. Το κεντρο της Αθηνας να δουμε ποτε...

Keine Kommentare: