Dienstag, 14. Oktober 2008

ΜΙΚΡΟΜΕΓΑΛΑ.

Χτες λεει, ολοκληρωθηκαν οι εργασιες της ΙΓ´Συνοδου της "Βουλης των Εφηβων". Η ιδιοτυπη αυτη "εφευρεση" αποτελειται απο 300 παιδια - ελληνοπουλα απο την πρωτευουσα και την επαρχια, απο ακριτικες περιοχες, απο την Κυπρο και τις χωρες του εξωτερικου, που ζουν οι ομογενεις. Τα παιδια επιλεγονται απο καποιους (ποιους;) βαση δοκιμιων που εγραψαν και εστειλαν στο τμημα της Βουλης, το οποιο ειναι αρμοδιο για την συσταση της Ολομελειας. Τα ακριβη κριτηρια, βαση των οποιων επελεγησαν, ειναι αγνωστα. Τουλαχιστον οι 300 εφηβοι προερχονται απο ολες τις κοινωνικες ομαδες. Καποιοι ειναι μελη πολυτεκνης οικογενειας, καποιων αλλων οι γονεις ειναι ευποροι, αλλα παλι απο τα παιδια ζουν στην επαρχια κτλ. Για καποιον συγκεκριμενο αριθμο ημερων, τα παιδια συγκεντρωνονται στο κτηριο της Βουλης. Εκει δινουν ομιλιες για διαφορα σημαντικα και επικαιρα θεματα. Ακομη καταθετουν τις προτασεις τους στους 300 βουλευτες.
Δυστυχως για αλλη μια φορα απο την εναρξη αυτου του "θεσμου" - κατι το οποιο εχουν επισημανει και δημοσιογραφικοι κυκλοι - τα 300 αυτα παιδια συμπεριφερθηκαν ακριβως οπως και οι 300 βουλευτες που καθονταν στα εδρανα, τα ακουγαν και τα συνεχαρηκαν Χρησιμοποιησαν την ιδια ξυλινη γλωσσα, τα ιδια επιχειρηματα. Επαναλαμβαναν τετρημμενα πραγματα και γκρινιαζαν διαρκως για την κατασταση στους τομεις της Παιδειας, του Πολιτισμου, της Υγειας, της Οικονομιας, της επαγγελματικης Αποκαταστασης. Ελαχιστες προτασεις κατατεθησαν για να δημιουργηθει κατι νεο, και ακομη λιγοτερες εως ανυπαρκτες ησαν οι ιδεες για το πως θα βελτιωθει η παρουσα κατασταση στους εν λογω τομεις.
Δεν ειναι σωστο να ειπωθει πως εχουν αδικο. Τα παιδια αυτα ειναι η αυριανη γενια. Και η αυριανη γενια σωστα διεκδικει καλυτερη και ποιοτικοτερη εκπαιδευση, αμεση και σταθερη επαγγελματικη αποκατασταση και ασφαλιση, ευνοικες οικονομικες απολαβες, παροχες στην Υγεια και πολλα αλλα. Μονο που η τωρινη γενια, διεκδικει ακομη τα ιδια πραγματα. Η τωρινη γενια που δεν τα εχει ακομα αποκτησει. Φυσικα και φερουν ευθυνες οι αρμοδιοι. Οπως και ολοι μας που δεν κανουμε ενεργειες για να βελτιωθει η κατασταση προς οφελος μας. Και σε αυτες δυστυχως η`ευτυχως δεν συγκαταλεγονται οι ρητορειες, το υφακι χιλιων και βαλε καρδιναλιων, οι "δηθεν" επιπληξεις στους βουλευτες, και ολα αυτα που λαμβανουν χωρα καθε φορα κατα την Συνοδο της "Βουλης των Εφηβων". Θυμιζουν περισσοτερο παιδικα παιχνιδακια - ατερμονες προσπαθειες παιδιων να παραστησουν τους μεγαλους - παρα σοβαρες προσπαθειες προς επιλυση προβληματων.

Keine Kommentare: